Risalamande

Risalamande

Risalamande er lig med juleaften. Det er en dansk juledessert som man ikke kommer uden om, som afslutning på et lækkert julemåltid med stegt andesteg og brunede kartofler.

Ris a la mande laves af lækker risengrød, som man vender med flødeskum, vanilje og hakkede mandler, og serveres med hjemmelavet kirsebærsauce.

Selvom det er en klassisk jule-dessert, er det ikke ensbetydende med at man ikke kan spise den på andre tidspunkter af året. Man har jo lov at øve sig lidt inden juleaften 😉

Risalamande

Risalamande

4.34 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 3 timer
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 2 dl. vand
  • 200 g. grødris
  • 8 dl. sødmælk
  • 1 stk. vaniljestang
  • 70 g. sukker
  • 50-100 g. mandler
  • 4 dl. piskefløde

Fremgangsmåde

  • Start med at lave grøden ved at hælde vand og ris i en tykbundet gryde.
  • Giv risene et hurtigt opkog og hæld mælken op i gryden.
  • Lad det langsom koge op under konstant omrøring. Når det er lige ved at koge, skruer du ned for blusset, så det står på det næstlaveste trin.
  • Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud af den. Bland kornene sammen med sukkeret, og hæld både vaniljesukker og den tomme vaniljestang op i gryden.
  • Lad risengrøden stå og simre i 45-50 minutter under jævnlig omrøring, indtil risene er lækre og møre.
  • Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand henover dem, så det er til at smutte. Herefter hakkes de groft, men husk at gemme en eller to hele mandler, til mandelgaven.
  • Tag vaniljestangen op af grøden, bland mandlerne i, og sæt den på køl.
  • Lidt inden risalamanden skal serveres, pisker du fløden til en luftig skum og vender den i grøden.
  • Server din risalamande med kirsebærsauce.

Noter

Lav evt. risengrøden lillejuleaften, så du bare lige skal piske fløden juleaften. Så spare du lidt tid, som du kan bruge sammen med familien i stedet for.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Hjælp, min risengrød brænder på

Der er ikke noget værre end brune stykker ris i sin risengrød. Der kan være flere grunde til at den er brændt på, men de typiske årsager er at:

  • Du har brugt en gryde med tynd bund
  • Du skal haft for meget varme på dit blus
  • Du har ikke rørt nok rundt undervejs

Det er vigtigt at røre rundt i grøden undervejs, men endnu vigtigere er det at lave den ved lav varme. Hellere lidt for lav varme, end for meget. Ved lidt lavere varme tager det måske 5-10 minutter længere at lave grøden, men du undgår brune klatter i dine færdige risalamande.

Hvor stammer risalamande fra?

Mange tror fejlagtigt at Ris a la mande er en fransk ret – sikkert på grund af navnet. Men faktisk er retten 100% dansk og blev opfundet i 1800-tallet af kokken Christian Jensen. Den gang fik man stadig risengrød til dessert juleaften. Men i 1900-tallet vandt risalamanden mere udbredelse og afløste mange steder den traditionelle risengrød.

Hvad hedder risalamande på engelsk?

Risalamande på engelsk hedder faktisk risalamande – det er jo en dansk ret. Jeg skifter heller ikke navn bare fordi jeg tager til England 🙂 Men nogen steder kaldes den også for “Danish rice pudding” eller “Danish rice dessert”.

Risalamande uden mandler

Er man ikke så glad for mandler, kan man sagtens undlade dem i sin risalamande. I dette tilfælde ville jeg nok tilsætte en anelse mandelessens i stedet for, men pas på med at give den for meget, da den er meget kraftig i smagen.

Prøv også disse opskrifter:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*