Risalamande er lig med juleaften. Det er en dansk juledessert som man ikke kommer uden om, som afslutning på et lækkert julemåltid med stegt andesteg og brunede kartofler.
Ris a la mande laves af lækker risengrød, som man vender med flødeskum, vanilje og hakkede mandler, og serveres med hjemmelavet kirsebærsauce.
Selvom det er en klassisk jule-dessert, er det ikke ensbetydende med at man ikke kan spise den på andre tidspunkter af året. Man har jo lov at øve sig lidt inden juleaften 😉
Risalamande
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookIngredienser
- 2 dl. vand
- 200 g. grødris
- 8 dl. sødmælk
- 1 stk. vaniljestang
- 70 g. sukker
- 50-100 g. mandler
- 4 dl. piskefløde
Fremgangsmåde
- Start med at lave grøden ved at hælde vand og ris i en tykbundet gryde.
- Giv risene et hurtigt opkog og hæld mælken op i gryden.
- Lad det langsom koge op under konstant omrøring. Når det er lige ved at koge, skruer du ned for blusset, så det står på det næstlaveste trin.
- Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud af den. Bland kornene sammen med sukkeret, og hæld både vaniljesukker og den tomme vaniljestang op i gryden.
- Lad risengrøden stå og simre i 45-50 minutter under jævnlig omrøring, indtil risene er lækre og møre.
- Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand henover dem, så det er til at smutte. Herefter hakkes de groft, men husk at gemme en eller to hele mandler, til mandelgaven.
- Tag vaniljestangen op af grøden, bland mandlerne i, og sæt den på køl.
- Lidt inden risalamanden skal serveres, pisker du fløden til en luftig skum og vender den i grøden.
- Server din risalamande med kirsebærsauce.
Noter
Hjælp, min risengrød brænder på
Der er ikke noget værre end brune stykker ris i sin risengrød. Der kan være flere grunde til at den er brændt på, men de typiske årsager er at:
- Du har brugt en gryde med tynd bund
- Du skal haft for meget varme på dit blus
- Du har ikke rørt nok rundt undervejs
Det er vigtigt at røre rundt i grøden undervejs, men endnu vigtigere er det at lave den ved lav varme. Hellere lidt for lav varme, end for meget. Ved lidt lavere varme tager det måske 5-10 minutter længere at lave grøden, men du undgår brune klatter i dine færdige risalamande.
Hvor stammer risalamande fra?
Mange tror fejlagtigt at Ris a la mande er en fransk ret – sikkert på grund af navnet. Men faktisk er retten 100% dansk og blev opfundet i 1800-tallet af kokken Christian Jensen. Den gang fik man stadig risengrød til dessert juleaften. Men i 1900-tallet vandt risalamanden mere udbredelse og afløste mange steder den traditionelle risengrød.
Hvad hedder risalamande på engelsk?
Risalamande på engelsk hedder faktisk risalamande – det er jo en dansk ret. Jeg skifter heller ikke navn bare fordi jeg tager til England 🙂 Men nogen steder kaldes den også for “Danish rice pudding” eller “Danish rice dessert”.
Risalamande uden mandler
Er man ikke så glad for mandler, kan man sagtens undlade dem i sin risalamande. I dette tilfælde ville jeg nok tilsætte en anelse mandelessens i stedet for, men pas på med at give den for meget, da den er meget kraftig i smagen.
Spørgsmål: Kan man fryse Risalamande?