Flan er en dessert, der imponerer med sin bløde konsistens og delikate smag. Den har en silkeagtig tekstur og en sød, karamelliseret smag, der glider over tungen og efterlader dig med en følelse af ren lykke.
Server flanen alene som en simpel og elegant dessert, eller pynt den med friske bær eller en let støvning af kanel for at tilføje et ekstra strejf af farve og smag. Den kan også nydes med en skefuld flødeskum eller en klat vaniljeis ved siden af for at gøre smagsoplevelsen endnu mere himmelsk.
Uanset om det er til en særlig anledning eller blot til at forkæle dig selv, vil flan altid være et hit. Dens klassiske og tidløse appel gør den til en dessert, der aldrig går af mode. Så næste gang du har lyst til noget lækkert, skal du prøve en uimodståelig flan og lade dens fortryllende smag forkæle dine smagsløg.
Flan med karamel
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookIngredienser
- 4 stk. æg, store
- 150 g. sukker
- 3 dl. sødmælk
- 1 ds. kondenseret mælk (sødet)
- 1 spsk. vaniljeekstrakt
- Karamelsauce som tilbehør
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 175 grader
- Hæld sukker op i en stegepande og lad det smelte/karamellisere ved medium varme, under konstant omrøring. Fortsæt med at røre, indtil sukkeret er fuldstændigt smeltet og opløst til en gyldenbrun sirup. Tag siruppen af varmen så snart den er opløst, da den ellers kan brænde på.
- Hæld karamellen i en rund form med en diameter på ca. 18 cm. Fordel karamellen jævnt ud i bunden af formen, så hele bunden er dækket. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge en grillhandske eller grydelapper til at flytte formen fra side til side for at få karamellen jævnt fordelt.Hvis karamellen bliver for hård for hurtigt, kan du forsigtigt genopvarme formen ved at placere den direkte på komfuret eller på panden i et par sekunder.Sæt den karameldækkede form til side for at køle af og størkne.
- I en stor skål blandes æggene, sødet kondenseret mælk, sødmælk og vaniljeekstrakt. Pisk kun lige til det er helt rørt sammen, da du ikke må overpiske blandingen, så der kommer for mange luftbobler i.
- Hæld cremeblandingen i den karameldækkede form og dæk til med stanniol.
- Tag en dyb bageplade eller et stort ildfast fad, og sæt formen op i. Hæld vand i, indtil det står halvvejs oppe af formen. Placer forsigtigt bagefadet i ovnen og bag i 1 time og 15 minutter.
- Tag forsigtigt fadet ud af ovnen og løft derefter flanformen op af vandbadet. Fjern stanniol og lad flanen køle ned til stuetemperatur. Flanen er stadig ikke helt fast, men vil stivne når den køler ned.
- Når den er kølet ned til stuetemperatur, beklædes formen med stanniol igen, og sættes på køl i minimum 4 timer, men gerne natten over.
- Når du skal servere din flan, fjernes stanniol og kør en kniv langs kanterne af formen for at løsne den. Placer en tallerken eller fad ovenpå flanen, tag fat i både tallerkenen og formen og vend det hurtigt og sikkert, så flanen nu er vendt på hovedet. Løft forsigtigt flanformen af. Din flan bør nu ligge i karamellen på tallerkenen, klar til at servere - evt. med en karamelsauce hældt henover.
Noter
Hvor stammer Flan fra?
Flan er en dessert med rødder i europæisk køkkenhistorie. Det menes, at flanens oprindelse kan spores tilbage til det antikke Rom, hvor den blev lavet af romerne ved at kombinere æg og honning. I løbet af tiden blev opskriften videreudviklet, og flanen fandt vej til forskellige europæiske lande som Spanien og Frankrig. Og i Mexico har den fået uofficiel status som national-dessert.
I Spanien er flan en meget populær dessert, og den spanske version er kendt som “flan de huevo”. Den spanske flan er normalt lavet af sukker, mælk, æg og vanilje og serveres med en karameltopping. Denne version af flan spredte sig også til Latinamerika gennem spanske kolonister.
I Frankrig er flan kendt som “flan pâtissier” eller “flan parisien”. Den franske flan er en traditionel tærte med en sød, cremet fyldning lavet af mælk, sukker, æg og vanilje, der bages i en butterdejsskorpe.
Flan har også haft indflydelse på andre køkkener rundt om i verden. I nogle lande i Asien, som f.eks. Filippinerne, kan man finde en dessert kendt som “leche flan”, der minder om den spanske flan og har en rig og cremet konsistens.
Så selvom flan har sine rødder i europæisk køkken, har den spredt sig og tilpasset sig forskellige regionale variationer over tid, og den er blevet elsket og nydt i forskellige kulturer verden over.