Måltidskasser

Efterhånden er måltidskasser et fænomen, som langt de fleste danskere kender til. Det er faktisk ret vildt, for det er noget som blot er sket inden for de seneste år, hvor disse produkter i dén grad er kommet i høj kurs blandt danske forbrugere.

Langt fra alle har dog endnu prøvet en måltidskasse. Det skyldes nok, at der endnu hersker et vidst niveau af skepticisme omkring produktet. Hvad er der egentlig i, er det ikke vildt dyrt, og får man nu også nok for sine penge? Hvad gør man, hvis man har specielle allergier eller præferencer? Disse spørgsmål – og mange flere – kan du nu få svar på her.

Hvad er en måltidskasse?

Skulle du mod forventning stadig være en lille smule i tvivl om, hvad en måltidskasse egentlig er, så kan du med fordel læse med lige her. For nu kommer en kort beskrivelse af det basale koncept bag en måltidskasse.

Egentlig er det jo – som det fremgår af navnet – en kasse, der indeholder et måltid. Alt efter leverandør og koncept kan dette måltid så være mere eller mindre tilberedt. Alt efter leverandør, koncept og dato varierer indholdet af måltidet også.

Tidsbesparende madlavning

Og hvorfor så få sådan en kasse leveret til sin dør? Nøgleordet er tid. Faktisk kan man godt sige, at man ikke kun får mad i kassen. Man får også leveret et par ekstra timer til sin dag, idet man med kassen slipper for både madlister, indkøb og en del af tilberedningen.

Og man skal ikke undervurdere, hvor meget tid og energi man rent faktisk bruger på at tænke over, tilberede og spise mad i løbet af dagen. Og idet spisningen klart er den mest fornøjelige del af dette, hvorfor så ikke gøre den til hovedaktiviteten med hjælp fra en måltidskasse?

Måltidskassemarkedet i Danmark

Nogle enkelte firmaer i Danmark har i mange år siddet ret tungt på markedet, når det kommer til måltidskasserne.

De har haft deres faste kundebase som har fået leveret kasserne igen og igen, men der er ikke sket en stor stigning i kundeantal. I de seneste år er markedet dog eksploderet. Der er ikke kun kommer mange flere kunder til, der er også dukket en række mindre og konkurrerende virksomheder op.

Mere konkurrence giver bedre produkter

Og det har været rigtigt godt for kvaliteten af måltidskasserne, at der pludselig skulle kæmpes lidt om kundernes gunst. Rigtig mange firmaer har virkelig oppet kvaliteten, og de er også begyndt at tænke i nye og mere kreative løsninger.

Desuden har markedsudvidelsen betydet, at der er kommet måltidskasser til langt mere overskuelige priser end tidligere. Nu er det således ikke altid kun den økonomiske elite, der får hurtigt tilberedt mad på deres aftensborde. Unge, studerende og enlige kan nu også efterhånden være med.

Sådan fungerer det i praksis

Så hvordan foregår det egentlig, når man får leveret sådan en kasse med alverdens lækre madvarer? Igen varierer formatet jo en del fra firma til firma, og man kan derfor ikke garantere, at proceduren altid vil være den samme. Men først og fremmest handler det selvfølgelig om, at maden leveres til én direkte ved ens hoveddør.

Man slipper altså helt for en tur ned i supermarkedet for at handle ind til aftensmaden. Man åbner nemlig bare døren, løfter kassen ind og pakker madvarerne ud. Herefter kan man igen stille kassen uden for, og den bliver på et senere tidspunkt afhentet af firmaet igen. Det kan næsten ikke blive smartere!

Nemme opskrifter, som er til at håndtere

Nogle typer af måltidskasser – dem man kunne kalde for de klassiske – består egentlig bare af ingredienserne og en opskrift. Snitte, stege, koge og blande skal man gøre selv. Dog er det ofte et vigtigt træk ved disse opskrifter, at de er nemme og enkle at gå til.

Mange mennesker kan godt lide denne type måltidskasse. De føler, at de stadig får noget af glæden ved madlavningen, men uden at skulle bruge alt for meget tid og energi på alle de lavpraktiske ting. Med denne type måltidskasse kan de selv se, hvad de putter i deres mad.

Retter, der bare skal varmes

Dette udgør en anden type af måltidskasse, som nok især mange yngre og de lidt mere travle børnefamilier ville kunne ty til. Her kommer maden nemlig stort set færdig, endda ofte i små bokse eller skåle, så den er lige til at spise. Det eneste man som kunde her skal er typisk, at man skal varme maden op og servere den.

Det færdiglavede koncept forringer ikke kvaliteten af maden. Den er altid frisk og nylavet, og produkterne er stadig udvalgt nøje. Dog får man ikke lov til at lave sin mad selv, men kan nøjes med at få den op på den ønskede temperatur, inden man serverer den.

Hvad koster det?

Dette er ikke et spørgsmål, som der er ét klart svar på. For måltidskasser kan koste noget vidt forskelligt, afhængigt af, hvad konceptet er, hvor mange mennesker det er til, og hvilke råvarer som kassen indeholder. Pris og produkter kan man dermed selv i høj grad styre, og det gør måltidskassen til et yderst økonomisk valg.

I forhold til at gå ned i for eksempel supermarkedet og købe ind hver dag, hvor man ikke ved, hvor meget man kommer til at bruge for, før man kører kortet igennem, så kan man med en måltidskasse nemlig præcis beregne, hvor mange penge, man kommer til at bruge på mad i løbet af en uge eller en måned.

Måltidskasser til budget

Men skal måltidskassen så være i den dyre ende eller i den mere budgetvenlige? Det er helt op til en selv g ens egne præferencer. Er man studerende eller ny i job, så tjener man sikkert ikke særlig meget. Derfor vil man alligevel gerne have nem og lækker mad, og man skal heller ikke snydes for en måltidskasse.

Nogle firmaer tilbyder måltidskasser, der er særligt beregnet til singler. Der er også nogle firmaer, som tilbyder særlige studietilbud- eller rabatter. Er økonomien ikke den bedste, så er det derfor en god idé at lede efter de steder, hvor dette er en mulighed.

Måltidskasser til luksus

Er penge derimod ikke et problem for én, så kan man i stedet vælge en måltidskasse, som har lidt af det hele. Måske en kasse med masser af økologi, lækkert kød og fisk og rigeligt med mad. Man kan også vælge at få en måltidskasse til alle ugens dage, hvor budgetløsningen måske vil være 2 eller 3 dage om ugen.

Det er nemt at finde et firma som tilbyder luksus inden for måltidskasserne. Rigtig mange af dem sætter nemlig en ære i at promovere både økologi, gode råvarer og danske varer. Har man penge nok, kan man derfor spise som en konge – og det uden at skulle bruge særlig meget energi på det – hver dag.

Hvem kan have brug for en måltidskasse

Alle kan have brug for at gøre livet nemmere med en måltidskasse. Men selvfølgelig er der nogle tidspunkter i livet, hvor aflastningen i forbindelse med aftensmåltidet kan være mere kærkommen end andre.

For eksempel kan rigtig mange familier med små børn drage meget nytte af en ordning med måltidskasse. Med små børn løber tiden praktisk talt ud af hænderne på én, og man vil gerne spare tid, der hvor man kan. Det kan man blandt andet gøre ved få leveret maden til døren frem for at handle ind og finde på opskrifter selv.

Til dem, der mangler inspiration til maden

Men en måltidskasse kan også have en anden funktion end bare den tidsbesparende. Den kan nemlig også udgøre en kæmpe hjælp for dem, som føler, at de er kørt døde i det at lave mad. De er måske rigtig gode i køkkenet, og de kan lide en masse ting. Alligevel føler de, at det er svært at finde inspirationen – og derfor ender de altid med at lave de samme fire retter.

Med en måltidskasse kommer inspirationen til én. Faktisk lander den praktisk talt uden for ens dør, og det er skønt. Ikke nok med at man får en ny ret hver dag, men får samtidig også leveret inspiration til variation i ens spisevaner. Selv hvis man holder en pause i måltidskasserne vil man derfor stadig have masser af nye idéer til aftensmaden.

Til dem, som gerne vil lægge deres livsstil rundt

Til sidst kan måltidskasser også være en fremragende løsning for dem, som gerne vil spise sundere og mere varieret. Dette er et rigtig godt mål, men det kan være en udfordring – især hvis man ikke ved særlig meget om, hvad sund og varieret kost egentlig betyder.

Med en måltidskasse behøver man slet ikke at overveje det eller at læse op. Man kan tværtimod nøjes med at lade den sunde mad lande på ens køkkenbord hver dag, og på den måde få de grøntsager og vitaminer, som kroppen har brug for.

Er det sundt for kroppen?

Det kan man kun svare ja til. Hvis man kigger på de udvalg af måltidskasser, som der findes, så vil man hurtigt se, at der ikke er mange usunde varianter. Man kan aktivt vælge slankekasser eller grønne kasser. Men lige meget hvad, så er alle varianterne sunde.

Det gode ved en måltidskasse er balancen. Her er der nemlig sørget for, at man får lidt af det hele. Der er gode kulhydrater, fedt, fiber og protein. Alt det kroppen skal bruge for at køre optimalt, og for at man kan få den nødvendige energi til at fungere i hverdagen.

Veganske og vegetariske løsninger

Dem er der masser af inden for måltidskasser. I takt med at flere og flere danskere tilvælger enten den vegetariske, flexitariske eller veganske livsstil, så kommer der også en række produkter, som imødekommer denne efterspørgsel. Dette ser man i den grad også inden for madindustrien, og således også når det kommer til måltidskasser.

Det skønne ved at vælge en vegansk eller vegetarisk måltidskasse er, at der her er samlet et hold af dygtige kokke som sørger for, at maden er velsmagende, lækker og mættende på sine egne præmisser – og ikke i et forsøg på, at det skal minde så meget som muligt om kød.

Måltidskasser kan åbne øjnene for vegetarisk mad

Derfor kan en måltidskasse også være et rigtig godt sted at starte for dem, som egentlig er lidt nysgerrige på den vegetariske livsstil, men som ikke kan overskue at komme i gang eller sætte sig ind i den.

Her kan man nemlig få leveret alle de lækre vegetariske løsninger til døren, og på den måde få øjnene op for, hvor lækre de kødfrie alternativer faktisk kan være. Man kan også lære lidt om de mange spændende og sunde alternativer til kød, som der findes blandt verdens mange madvarer.

Familier med børn

Mange er måske lidt skeptiske ved tanken om at skulle have en måltidskasse, når de samtidig har børn. Rigtig mange små børn kan jo være ganske kræsne, og det er selvfølgelig ærgerligt, hvis de slet ikke har lyst til at spise det, som bliver serveret for dem – særligt hvis forældrene betaler ganske meget for den lækre mad i kasserne.

Men der er faktisk ingen grund til at afskrive måltidskasserne af den grund. For efterhånden er der kommet en del forskellige sortimenter fra forskellige firmaer, som henvender sig til børnefamilier. Der er ikke tale om kedelig børnemad uden grøntsager og i to farver. Men derimod simpel, lækker og velsmagende mad, som både forældre og børn kan nyde – sammen.

Produkterne – bæredygtige og hvad med økologi?

Man kan selvfølgelig ikke skære alle måltidskasser over én kam og påstå, at alle produkterne i alle kasser er bæredygtige og økologiske. Sådan er det selvfølgelig ikke. Men det er sådan, at rigtig mange firmaer, der udbyder måltidskasser, gør en dyd ud af at udbyde økologi til deres kunder.

Derfor er langt de fleste produkter økologiske. Derudover gør flere firmaer også noget ud af at tilvælge lokale og danske grøntsager, fisk og kød – og på den måde lægges der et ekstra lag oven på kasserne, idet mange af produkterne, som de indeholder, oven i også er bæredygtige.

Spild mindre mad med måltidskasser

En måltidskasse er i bund og grund bare en avanceret madplan, hvor det man planlægger bliver leveret til én. Og selvom det virker simpelt, så er det at lægge en god madplan faktisk en kæmpe udfordring for rigtig mange mennesker.

Men det kan man få gjort for sig med en måltidskasse. Og det fantastiske ved dette er, at man på den måde kan minimere madspild. Her får man lige præcis det, som man skal bruge – og man slipper for mad, som ligger og rådner i køleskabet og må smides ud.

En brugers erfaringer

Den bedste anbefaling er som bekendt en brugers anbefaling. Og spørger man ægteparret Anne Mette og Ole fra Aarhus, så er det et hit med måltidskasserne. De har fra flere forskellige firmaer fået leveret måltidskasser af flere omgange. Og de har både været omkring vegetar og veganerkasserne.

Og alt i alt har oplevelserne været en kæmpe succes. Ikke en eneste gang har de oplevet at være utilfredse. Tværtimod oplever de lige det modsatte. De får spændende ny mad hver dag, og der er altid rigeligt. Tit spiser de derfor også maden til frokost dagen efter, og på den måde sparer de to måltider frem for ét.

Travle hverdage og madglæde

Både Ole og Anne Mette har travlt med fuldtidsarbejde, og med børn, der for længst er flyttet hjemmefra, er motivationen til at gøre noget ved aftensmaden ofte ikke så stor. Derfor har det ofte endt med rugbrødsmadder eller take out. Noget, der er lavet om på nu.

Begge beskriver nemlig hvordan måltidskasserne har givet dem blod på tanden, når det kommer til madlavning og madglæde. Selv de dage hvor de ikke får kasserne bruger de tid på god mad, og de genbruger mange af de opskrifter, som de har fået med kasserne. Også når familie eller venner kommer på besøg.

Ulemper ved en måltidskasse

Skal man fortælle en troværdig historie om et produkt skal man jo inden om både det negative og det positive. Men der er altså utrolig få negative ting at sige om måltidskasser, og sådan er det bare. Dette er noget, som langt de fleste vil være enige i.

Dog er der selvfølgelig nogle ulemper, som bør nævnes. Den primære ulempe er nok, at det kan være svært at få råderum til en måltidskasse i økonomien – selv hvis man vælger den billige version. Derfor er der nogen, som må undvære den ellers fede mulighed.

Manglende selvbestemmelse

Har man valgt at bestille en måltidskasse, så er dette aspekt højst sandsynligt ikke noget, som bekymrer en særlig meget. Det er dog selvfølgelig negativt for nogen, at man med en måltidskasse ikke kan bestemme sin mad selv.

Har man for eksempel ikke lyst til kylling en aften, og er der kylling i kassen, så er der ikke noget at gøre; man skal have kylling. Dog kan man ofte substituere ét måltid i kassen med et andet til en af de andre dage, hvis man slet ikke orker en bestemt ret den aften.

Begyndende dovenskab?

Dette er en ulempe som mange måske ser som en mulighed, men det er en bekymring uden grund. For man bliver på ingen måde doven af, at man får maden leveret og opskriften skrevet for sig. For mange giver det derimod mere energi til resten af dagens gøremål.

Det er vigtigt at huske på, at der er forskel på at være doven og smart. Smarte mennesker bruger nemlig ikke tid på de ting, som der ikke er nogen grund til, at de skal bruge tid på. Dovne mennesker gider derimod ikke bruge tid på noget, heller ikke det, som er vigtigt.

Måltidskassen og børn

Men hvad så med de værdier, som man lærer videre til sine børn? For nogle forældre er det en reel bekymring, at deres børn ikke lærer at handle, tænke kreativt og finde på mad, hvis de altid bare ser forældrene åbne en færdiggjort kasse.

Der er noget om snakken. Det er vigtigt at man samtidig også lærer ens børn at handle, huske opskrifter og lave mad. Men det kan man sagtens gøre simultant med, at man også får mad fra et måltidskassefirma. For mange får ikke mad derfra hver dag, men måse 3 til dage om ugen. Og de resterende dage er mere end tilstrækkelige til at lære børnene de ting, som de har brug for rent kulinarisk.

Fremtiden inden for måltidskasser

Det er svært at forudse præcis, hvor tendensen med måltidskasser ender henne. Lige nu ser det dog på ingen måde ud til, at kasserne er på vej til at dale i popularitet. Tværtimod er folk vilde med dem, og de bliver stadig bestilt i hobetal.

Man kan dog sagtens forestille sig, at måltidskasserne vil tilslutte sig den tendens, som vi ser i rigtig mange aspekter af verden lige nu; nemlig økologi, bæredygtighed og miljøbeskyttelse. Produkterne vil blive endnu mere økologiske, spildet vil blive endnu mindre, og kødmængden vil ligeledes dale.

Giv en måltidskasse som gave

Det kan være en rigtig god idé at give en måltidskasse som gave. Det kan man gøre til en række forskellige personer i ens liv. For eksempel nogle venner, som man gerne vil give samme gode oplevelse, som man selv har haft. Eller måske ens barn, som ikke har så mange penge, og som man gerne vil se spise godt. Eller hvad med de lidt konservative bedsteforældre, som skal prøve kræfter med en vegetarkasse?

Det er nemt at give et gavekort på en måltidskasse. Man kan sådan set bare bestille kassen til den glade modtagers adresse, og så kan de aktivere, hvornår de gerne vil have, at abonnementet skal begynde. Det er super nemt, og en dejlig gave at give og modtage. For hvem vil ikke gerne have mere god mad og mere tid i deres liv?

Kom godt i gang med måltidskasser

På internettet kan man finde rækker af anbefalinger og sider med måltidskasser. Der er nok at se og læse om, og derfor er det bare med at tænde for skærmen og komme i gang!