Pandekager opskrift

  • Antal: 8-10 stk.
  • Personer: -
  • Forberedelse: 10m
  • Tilberedning: 30m
  • Samlet tid: 40m
Gennemsnitlig karakter

(3.6/5)

3.6/5 5 184
Anmeld denne opskrift

184 stk anmeldelser

Det er svært at fejle, når menuen står på pandekager, for hvad kan egentlig gå galt her? Rasmus Klump Pandekager er en klassiker i de danske hjem. Ja det er nok den opskrift som bliver lavet mest i Danmark. Normalt bliver de gode gammeldags pandekager spist til dessert, men personlig spiser vi dem ofte til aftensmad. Og skulle der være nogle stykker tilbage, så får vi også lige en enkelt (eller to) med i madpakken dagen efter – Mums 🙂

Der findes forskellige opskrifter på pandekagedej, men den jeg vil give dig her, er opskriften på de helt traditionelle gammeldags pandekager, også kaldet Rasmus Klump Pandekager.

Ingredienser

  • 150 g. Hvedemel
  • 3 Æg
  • 3 dl. Mælk
  • 1 tsk. Sukker
  • 1 Vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepulver
  • 1 knsp. Salt
  • 1 tsk. Kanel
  • Smør til stegning

Sådan laver man pandekagedej

Trin 1

Hæld alle de tørre ingredienser op i en skål og bland det godt.

Trin 2

Tilsæt æg og mælk, og pisk det godt sammen med en elpisker, indtil dejen er fri for klumper.

Trin 3

Varm stegepanden godt op og smelt lidt smør. Hæld derefter dej på panden, så det dækker hele bunden med et tyndt lag (ca. ¾ dl. dej).

Trin 4

Pandekagen er klar til at blive vendt med en pallet, når der ikke er mere rå/våd dej at se. Pandekagen steges færdig på den anden side, indtil den er gyldenbrun.

Trin 5

Når alle pandekager er færdige, kan de serveres med f.eks sukker, syltetøj, honning, is, frugt, nutella osv.

Bemærk: Hvis panden ikke er varm nok, kan den første pandekage godt kasseres. Dette er meget normalt. 

Ofte spiser man pandekager herhjemme, hvor de skal rulles sammen med fx sukker, sirup eller andet sødt. Men det unikke ved pandekagen er at den sådan set kan bruges til alle dagens måltider og kombineres på utallige måder. Dernæst er den unik ved at opskriften kan være utroligt varieret, så meget at alle har deres måde at gøre det på og der er ikke en rigtig måde at lave dem på, for meget er muligt.

Inspiration til lækkert fyld/tilbehør

Ofte forbinder man pandekager med syltetøj, sukker og is, men man kan i princippet benytter hvad som helst. Der kunne være:

  • Chokoladesauce (En af mine favoriter)
  • Nutella
  • Frisk frugt og bær
  • Sirup
  • Honning (endnu en af mine favoriter)
  • Hjemmelavet kompot
  • Nødder
  • Og meget andet

FAQ om Pandekager

Hvor længe kan pandekager holde sig?

På køl kan dine pandekager sagtens holde et par dage, hvis du altså ikke får spist dem inden 😉 Det samme gør sig gældende for din pandekagedej, den kan du sagtens lave dagen før.

Kan pandekager fryses ned?

Ja du kan sagtens fryse overskydende pandekager ned. Fryser du mange ned på en gang, er det en god idé at lægge madpapir i mellem nogen af lagene, da du ikke kan skille dem ad, før de er helt tøet op. Du kan evt. fryse dem i mindre portioner.

Kan man genvarme pandekager?

Ja man kan sagtens varme sine pandekager op igen, hvis de har stået på køl eller været froset ned.

Hvem opfandt pandekagen?

Man ved ikke hvem der opfandt pandekagen eller hvor opskriften stammer fra. Men man ved at de har stået på middagsbordene i flere end 500 år. Grunden til at man ved dette, er at i 1490 måtte hertugdatteren Anne af Bretagne, søge tilflugt hos en fattig brændehugger under et stormvejr. Og her serverede man ofte fladbrød/pandekager.

Den officielle Pandekagedag

Pandekager er så populære at de har fået deres helt egen dag, hvor de fejres – Pandekagedagen. Mærkedagen, som oprindeligt hed “Hvide Tirsdag”, falder på tirsdagen efter fastelavn. Det ville være dagen inden fasten, hvis man stadig gik op i den slags. Grunden til at dagen bliver kaldt “Hvide Tirsdag”, er det mest var hvide ting som man spiste – altså mel, mælk, æg osv. Og disse ting skulle spises inden fasten, så det ikke blev for gammelt.

Pandekagedagen fejres mange steder i den engelsktalende del af verden, og det var først i 2006 at Danmark “importerede” mærkedagen. Den er dog aldrig rigtigt slået igennem herhjemme.

Andre opskrifter på pandekager

Kalorier i pandekager

Næringsindhold pr. 100 gram

Kalorier: 225
Fedt: 10 gram
Kulhydrat: 27 gram
Protein: 7 gram

Forfatter af denne opskrift

Alle opskrifter fra Kim

Kommentarer (10)

  1. udgivet af Stine Madsen on december 20, 2017

    Super lækker opskrift. Fed idé med lidt kanel i dejen, det giver en lidt mere julet smag.

      Svar
  2. udgivet af Mariann Jensen on februar 16, 2019

    Nu har jeg læst en del opskrifter i mit liv- jeg er en praktisk gris.
    HVORFOR skriver du/ andre ikke ingredienslisten i den rækkefølge de skal bruges. Det giver jo ingen mening at man skal springe rundt i listen, med større risiko for at glemme noget ( nu er pandekager ikke raketvidenskab, men…)

      Svar
    • udgivet af Tove on marts 24, 2019

      Man må jo egentlig gerne tænke lidt selv, du kan jo finde alle ingridienser frem og selv stille dem i rækkefølge.

        Svar
  3. udgivet af Tove on marts 24, 2019

    Mariann du kan jo bare selv stille alle ingridienser frem i rækkefølge, så glemmer du ikke noget.

      Svar
  4. udgivet af Karoline on maj 26, 2019

    Pandekagerne smager virkelig godt men er lidt svær vis man ik har prøvet det før kh Karoline 9 år

      Svar
  5. udgivet af Rikke on marts 2, 2020

    Super lækre pandekager. Jeg “kom til” at lave dobbelt-portion – så er der også lidt til madpakken imorgen 😉

      Svar
  6. udgivet af Lisa on maj 18, 2020

    Mmm de smager super godt. Børnene elsker dem 🙂

      Svar
    • udgivet af Kim on maj 18, 2020

      Hej Lisa,
      Det gør min datter bestemt også – især hvis jeg laver chokoladesauce af nutella, som hun kak hælde udover pandekagerne 🙂

        Svar
  7. udgivet af Lykke on juni 12, 2020

    Super lækre pandekager. Kan klart anbefales 🙂

      Svar
    • udgivet af Kim Jørgensen on juni 12, 2020

      Hej Lykke,
      Godt du kan li dem 🙂

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *