Pandekager opskrift

 • Antal: 8-10 stk.
 • Personer: -
 • Forberedelse: 10m
 • Tilberedning: 30m
 • Samlet tid: 40m
Gennemsnitlig karakter

(3.6/5)

3.6/5 5 153
Anmeld denne opskrift

153 stk anmeldelser

Det er svært at fejle, når menuen står på pandekager, for hvad kan egentlig gå galt her? Rasmus Klump Pandekager er en klassiker i de danske hjem og noget af det, som bliver lavet ofte i mange hjem, til fødselsdage, brunch og mange andre sammenhænge. Derudover har pandekagen ovenikøbet også fået sin helt egen dag tilegnet sig, som ligger om tirsdagen efter fastelavn. Så pandekager har en helt særlig plads i de flestes hjem og i danskernes kultur. Pandekager ses alle steder i verden, men hvert land har sin måde at lave dem på og her i Danmark har traditionen altid været for de klassiske flade pandekager.

Der findes forskellige opskrifter på pandekagedej, men den jeg vil give dig her, er opskriften på de helt traditionelle Rasmus Klump Pandekager.

Ingredienser

 • 150 g. Hvedemel
 • 3 Æg
 • 3 dl. Mælk
 • 1 tsk. Sukker
 • 1 Vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepulver
 • 1 knsp. Salt
 • 1 tsk. Kanel
 • Smør til stegning

Sådan laver man pandekagedej

Trin 1

Hæld alle de tørre ingredienser op i en skål og bland det godt.

Trin 2

Tilsæt æg og mælk, og pisk det godt sammen med en elpisker, indtil dejen er fri for klumper.

Trin 3

Varm stegepanden godt op og smelt lidt smør. Hæld derefter dej på panden, så det dækker hele bunden med et tyndt lag (ca. ¾ dl. dej).

Trin 4

Pandekagen er klar til at blive vendt med en pallet, når der ikke er mere rå/våd dej at se. Pandekagen steges færdig på den anden side, indtil den er gyldenbrun.

Trin 5

Når alle pandekager er færdige, kan de serveres med f.eks sukker, syltetøj, honning, is, frugt, nutella osv.

Bemærk: Hvis panden ikke er varm nok, kan den første pandekage godt kasseres. Dette er meget normalt. 

Ofte finder man pandekager herhjemme, hvor de skal rulles sammen med fx sukker, sirup eller andet sødt. Men det unikke ved pandekagen er at den sådan set kan bruges til alle dagens måltider og kombineres på utallige måder. Dernæst er den unik ved at opskriften kan være utroligt varieret, så meget at alle har deres måde at gøre det på og der er ikke en rigtig måde at lave dem på, for meget er muligt.

Alle kan være med, når der skal laves pandekager

Pandekager er simpelt og ligetil at gå til, så hiv trygt dine børn men i køkkenet når der skal laves mad. Alle mand kan være med, både store som små. Fordelen ved pandekager er at fremgangsmåden er så simpel som den er. Der er de få grundingredienser, mel, mælk, æg og smør, som blot skal blandes sammen og dertil kan man tilføje hvad man ellers lyster. Det er svært at gå galt i byen. Ønsker man at vende pandekagerne i luften kræver det selvfølgelig lidt mere teknik, ellers så kan selv de mindste følge med hele vejen og i hele processen.

Hvad er det lige, som pandekager de kan? Der er ingen tvivl om at alle elsker dem, for hvem har ikke skønne barndomsminder om mormors eller farmors pandekager, hvor man fik lov til at få dem med sukker til aftensmad? Og mon ikke det har noget at sige om, hvorfor pandekager igen og igen kan samle og sprede glæde. For det er det de kan, i form af måden de serveres på. Alle tager fra samme fad og samme bjerg af lækre Rasmus klump pandekager, som gør at de bliver et uundgåeligt centrum for samværet og hyggen. Når der er pandekager, så samles hele familien om bordet og det er en unik egenskab, så bliv for guds skyld ved med at lave dem i massevis. Det er så nemt at gøre alle glade.

Hvor stammer Pandekager fra?

Der går mange historier om hvor pandekagen oprindeligt stammer fra, men der en ingen som reelt ved det. Én af de historier som går igen, er at man I gamle dage, som kristen, skulle faste i 40 dage op til påsken. Dagen, inden fastetiden begyndte, blev spisekammeret tømt for de madvarer, som ikke måtte spises under fasten og ikke kunne holde sig. Det var bl.a. mel, æg, mælk og smør. De 4 hovedingredienser i Pandekager. Du kan evt. læse mere her.

Den officielle Pandekagedag

Pandekager er så populær at de har fået deres helt egen dag, hvor de fejres – Pandekagedagen. Mærkedagen, som oprindeligt hed “Hvide Tirsdag”, falder på tirsdagen efter fastelavn. Det ville være dagen inden fasten, hvis man stadig gik op i den slags. Grunden til at dagen bliver kaldt “Hvide Tirsdag”, er det mest var hvide ting som man spiste – altså mel, mælk, æg osv. Og disse ting skulle spises inden fasten, så det ikke blev for gammelt.

Pandekagedagen fejres mange steder i den engelsktalende del af verden, og det var først i 2006 at Danmark “importerede” mærkedagen. Den er dog aldrig rigtigt slået igennem herhjemme.

Kommentarer (6)

 1. udgivet af Stine Madsen on december 20, 2017

  Super lækker opskrift. Fed idé med lidt kanel i dejen, det giver en lidt mere julet smag.

    Svar
 2. udgivet af Mariann Jensen on februar 16, 2019

  Nu har jeg læst en del opskrifter i mit liv- jeg er en praktisk gris.
  HVORFOR skriver du/ andre ikke ingredienslisten i den rækkefølge de skal bruges. Det giver jo ingen mening at man skal springe rundt i listen, med større risiko for at glemme noget ( nu er pandekager ikke raketvidenskab, men…)

    Svar
  • udgivet af Tove on marts 24, 2019

   Man må jo egentlig gerne tænke lidt selv, du kan jo finde alle ingridienser frem og selv stille dem i rækkefølge.

     Svar
 3. udgivet af Tove on marts 24, 2019

  Mariann du kan jo bare selv stille alle ingridienser frem i rækkefølge, så glemmer du ikke noget.

    Svar
 4. udgivet af Karoline on maj 26, 2019

  Pandekagerne smager virkelig godt men er lidt svær vis man ik har prøvet det før kh Karoline 9 år

    Svar
 5. udgivet af Rikke on marts 2, 2020

  Super lækre pandekager. Jeg “kom til” at lave dobbelt-portion – så er der også lidt til madpakken imorgen 😉

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *