Er du klar til at lave Rasmus Klump-pandekager? Pandekager er ikke kun en klassiker i mange danske hjem – de er også Rasmus Klumps absolutte favorit! Disse pandekager er lige så lækre som dem, du ser Rasmus Klump og hans venner spise i tegneserierne. Uanset om du er til de klassiske, tynde pandekager eller de fluffy amerikanske, vil disse opskrifter give dig det perfekte resultat hver gang.
Du finder også opskrifter på protein- og bananpandekager, samt opskrifter på de berømte pandekager uden f.eks. mælk æg og mel, så alle kan få lov til at nyde dem.
Pandekageopskrift
Ingredienser
- 150 g. Hvedemel
- 3 stk. Æg
- 3 dl. Mælk
- 1 tsk. Sukker
- 1 stk. Vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepulver
- 1 knsp. Salt
- 1 tsk. Kanel
- Smør til stegning
Fremgangsmåde
- Forbered de tørre ingredienser: Start med at sigte mel, sukker, kanel, vaniljesukker og salt i en stor skål. Dette sikrer en dej uden klumper, så du får de lækreste, jævne pandekager.
- Pisk æggene: Pisk æggene let sammen i en separat skål. Tilsæt mælk, og rør forsigtigt rundt.
- Bland dejen: Tilsæt langsomt æggeblandingen til melblandingen, mens du pisker konstant for at undgå klumper. Hvis du vil være sikker på en ekstra glat dej, kan du bruge en stavblender.
- Lad dejen hvile: Lad dejen hvile i 30-60 minutter i køleskabet. Dette skridt hjælper melet med at absorbere væsken og giver pandekagedejen den perfekte konsistens til stegning.
- Stegning: Varm en pande op ved middel varme, og tilsæt en smule smør eller olie. Hæld pandekagedej på panden, og fordel den jævnt. Steg pandekagen i ca. 1-2 minutter på hver side, indtil den er gyldenbrun.
- Hold dem varme: Læg de færdigbagte pandekager på et fad, i en varm ovn (50-75 g.)
Noter
Næringsindhold
Tips til perfekte pandekager:
- Sprøde kanter: Brug lidt ekstra smør på panden, hvis du ønsker sprøde kanter.
- Tynde pandekager: Tilsæt lidt ekstra mælk, hvis du vil have dejen tyndere og pandekagerne mere delikate.
- Fluffy pandekager: Tilsæt 1 tsk bagepulver og brug kun mælk (ingen vand), hvis du ønsker tykkere og mere luftige pandekager, som dem man finder i amerikanske opskrifter.
Inspiration til lækkert fyld/tilbehør til pandekager
Ofte forbinder man pandekager med syltetøj, sukker og is, men man kan i princippet benytter hvad som helst. Der kunne være:
- Chokoladesauce (En af mine favoriter)
- Nutella
- Frisk frugt og bær
- Sirup
- Honning (endnu en af mine favoriter)
- Hjemmelavet kompot
- Nødder
- Og meget andet
Ingredienser
- 1 stk. Banan
- 2 stk. Æg
- 50 g. Havregryn
- 2 spsk. Hvedemel
- 50 g. Proteinpulver efter eget valg
- 1½ dl. Mælk
- 1 tsk. Bagepulver
- 1 tsk. Vaniljepulver
Fremgangsmåde
- Mos bananen i en skål. Brug evt. en gaffel eller stavblender.
- Tilsæt æg og havregryn, og mix det godt sammen med en stavblender eller håndmikser.
- Tilsæt mælk, mel, proteinpulver, bagepulver og vaniljepulver, og bland det hele godt sammen.
- Bag pandekagerne på en varm pande.
- Pandekagen er klar til at blive vendt med en pallet, når der ikke er mere rå/våd dej at se. Pandekagen steges færdig på den anden side, indtil den er gyldenbrun.
- Server dem lune med bær eller frugter på.
Næringsindhold
Ingredienser
- 2 stk. Bananer, overmodne
- 3 stk. Æg
- 1 dl. Havregryn
- 1 dl. Mel Hvede, mandel, graham e.l
- ½ tsk. Vaniljepulver
- 1 knsp. Salt
- Smør til stegning
Fremgangsmåde
- Mos bananerne godt og blandt dem sammen med resten af ingredienserne
- Varm en pande godt op og kom lidt smør på.
- Kom dej på panden med en spiseske, så du får nogen passende pandekager. De skal være lidt tykke og ikke særlig store.
- Steg dem på begge sider og server dem straks de er færdige.
Næringsindhold
Udstyr
- Stegepande
- Palet
Ingredienser
- 200 g. Hvedemel
- ½ tsk. Bagepulver
- 1-2 spsk. Sukker
- 1 knsp. Salt
- ½ tsk. Vaniljesukker
- 30 g. Smør
- 1 stk. Stort æg
- 2,5 dl. Mælk
Fremgangsmåde
- Smelt smørret og lad det køle lidt af.
- Blandt alle de tørre ingredienser i en skål og æggeblomme og mælk sammen med dem, til du får en tyk dej.
- Tilsæt smeltet smør og pisk dejen lind.
- Pisk din æggehvide stiv i en ren skål og vend den forsigtigt i dejen med en grydeske.
- Smelt en lille klat smør på pande og hæld ca. ½ dl. dej på til hver pandekage. Der kan godt være 2 på af gangen.
- Når dejen ikke er fugtig mere, vender du dem og steger dem færdig i 1-2 minutter.
- Læg de færdige amerikanske pandekager på en tallerken eller et fad og stil i ovnen på 50 grader, indtil de skal serveres.
Næringsindhold
Pandekager uden mælk
Kan du ikke tåle mælk, skal du da ikke snydes for en lækker dessert. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre uden mælk. Du skal blot bruge følgende:
- 4 æg
- 150 gram hvedemel
- 1 tsk. kardemomme eller kanel (valgfrit)
- 25 gram sukker
- 4 dl. vand
- 5 spsk. olie
- 1 knivspids salt
Du mixer alle ingredienser i en skål, lader dejen trække i 20-30 minutter og bager din pandekager på en pande.
Andre opskrifter på pandekager: Amerikanske Pandekager // Proteinpandekager // Bananpandekager
Pandekager uden æg
Allergi overfor æg er ganske udbredt i Danmark, og derfor skal man da også kunne lave sine pandekager uden æg.
Du skal bruge følgende ingredienser:
- 225 g. hvedemel
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. bagepulver
- ½ tsk. salt
- 6 dl. mælk
- 25 g. smeltet smør
Bland mælk og smør, og tilsæt de tørre ingredienser lidt af gangen mens du pisker.
Lad pandekagedejen stå og trække i 20-30 minutter, inden du bager dine lækre pandekager.
Pandekager uden mel
Kan man ikke tåle gluten, findes der forskellige pandekageopskrifter uden mel. Den opskrift jeg har valgt her, har jeg fundet på Lidls hjemmeside.
Du skal bruge følgende ingredienser:
- 2 æg
- 25 g. havregryn
- 1 spsk. peanutbutter
- ½ dl. mælk
- ½ tsk. kanel
- 1 knsp. salt
- smør til stegning.
Pisk alle ingredienserne på nær smørret sammen i en skål. Lad evt. dejen stå og hvile i ½ time, inden du steger 4 stk. på panden i smør.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor længe kan pandekager holde sig?
På køl kan dine pandekager sagtens holde et par dage, hvis du altså ikke får spist dem inden ? Det samme gør sig gældende for din pandekagedej, den kan du sagtens lave dagen før.
Kan pandekager fryses ned?
Ja du kan sagtens fryse overskydende pandekager ned. Fryser du mange ned på en gang, er det en god idé at lægge madpapir i mellem nogen af lagene, da du ikke kan skille dem ad, før de er helt tøet op. Du kan evt. fryse dem i mindre portioner.
Kan man genvarme pandekager?
Ja man kan sagtens varme sine pandekager op igen, hvis de har stået på køl eller været frosset ned.
Hvem opfandt pandekagen?
Man ved ikke hvem der opfandt pandekagen eller hvor opskriften stammer fra. Men man ved at de har stået på middagsbordene i flere end 500 år. Grunden til at man ved dette, er at i 1490 måtte hertugdatteren Anne af Bretagne, søge tilflugt hos en fattig brændehugger under et stormvejr. Og her serverede man ofte fladbrød/pandekager.
Den officielle Pandekagedag
Pandekager er så populære at de har fået deres helt egen dag, hvor de fejres – Pandekagedagen. Mærkedagen, som oprindeligt hed “Hvide Tirsdag”, falder på tirsdagen efter fastelavn. Det ville være dagen inden fasten, hvis man stadig gik op i den slags. Grunden til at dagen bliver kaldt “Hvide Tirsdag”, er det mest var hvide ting som man spiste – altså mel, mælk, æg osv. Og disse ting skulle spises inden fasten, så det ikke blev for gammelt.
Pandekagedagen fejres mange steder i den engelsktalende del af verden, og det var først i 2006 at Danmark “importerede” mærkedagen. Den er dog aldrig rigtigt slået igennem herhjemme.
mmm tak for dene opskrift
Mums. Super lækker opskrift på pandekager. Kanel giver dem lige er ekstra pift 🙂
Jeg elsker kanel, og benytter det i mange opskrifter. Og især i pandekager, giver det en effekt 🙂
Lækre opskrifter 🙂 Men kommer der ikke også en opskrift på madpandekager?
Det kan du tro der gør 🙂