pandekager og pandekagedej opskrift

Pandekager

Det er svært at fejle, når menuen står på pandekager, for hvad kan egentlig gå galt her? Rasmus Klump Pandekager er en klassiker i de danske hjem. Ja det er nok den opskrift som bliver lavet mest i Danmark. Normalt bliver de gode gammeldags pandekager spist til dessert, men personlig spiser vi dem ofte som nem aftensmad. Og skulle der være nogle stykker tilbage, så får vi også lige en enkelt (eller to) med i madpakken dagen efter – Mums ?

Der findes forskellige opskrifter på pandekagedej, men den jeg vil give dig her, er opskriften på de helt traditionelle gammeldags pandekager, også kaldet Rasmus Klump Pandekager. Længere nede på siden kan du finde alternative opskrifter på mere sunde udgiver.

pandekager og pandekagedej opskrift

Pandekageopskrift

Ofte spiser man pandekager herhjemme, hvor de skal rulles sammen med fx sukker, sirup eller andet sødt. Men det unikke ved pandekagen er at den sådan set kan bruges til alle dagens måltider og kombineres på utallige måder.
4.70 fra 26 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 8 stk.
Kalorier: 225kcal

Ingredienser

  • 150 g. Hvedemel
  • 3 stk. Æg
  • 3 dl. Mælk
  • 1 tsk. Sukker
  • 1 stk. Vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepulver
  • 1 knsp. Salt
  • 1 tsk. Kanel
  • Smør til stegning

Fremgangsmåde

  • Hæld alle de tørre ingredienser op i en skål og bland det godt med en elpisker.
  • Tilsæt æg og mælk, og pisk det godt sammen med en elpisker, indtil dejen er fri for klumper.
  • Varm stegepanden godt op og smelt lidt smør. Hæld derefter dej på panden, så det dækker hele bunden med et tyndt lag (ca. ¾ dl. dej).
    pandekager bagning
  • Pandekagen er klar til at blive vendt med en pallet, når der ikke er mere rå/våd dej at se. Pandekagen steges færdig på den anden side, indtil den er gyldenbrun.
  • Når alle pandekager er færdige, kan de serveres med f.eks sukker, syltetøj, honning, is, frugt, nutella osv.

Noter

Hvis panden ikke er varm nok, kan den første pandekage godt kasseres. Dette er meget normalt når man følger denne pandekageopskrift, og alle andre for den sag skyld.

Næringsindhold

Næringsindhold
Pandekageopskrift
Mængde pr. portion
Kalorier
225
% Daglig værdi*
Fedt
 
10
g
12
%
Kulhydrater
 
27
g
7
%
Protein
 
7
g
12
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Ofte spiser man pandekager herhjemme, hvor de skal rulles sammen med fx sukker, sirup eller andet sødt. Men det unikke ved pandekagen er at den sådan set kan bruges til alle dagens måltider og kombineres på utallige måder. Dernæst er den unik ved at opskriften kan være utroligt varieret, så meget at alle har deres måde at gøre det på og der er ikke en rigtig måde at lave dem på, for meget er muligt.

Inspiration til lækkert fyld/tilbehør til pandekager

Ofte forbinder man pandekager med syltetøj, sukker og is, men man kan i princippet benytter hvad som helst. Der kunne være:

  • Chokoladesauce (En af mine favoriter)
  • Nutella
  • Frisk frugt og bær
  • Sirup
  • Honning (endnu en af mine favoriter)
  • Hjemmelavet kompot
  • Nødder
  • Og meget andet
Proteinpandekager med banan

Proteinpandekager med banan

4.50 fra 42 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 8 stk.
Kalorier: 117kcal

Ingredienser

  • 1 stk. Banan
  • 2 stk. Æg
  • 50 g. Havregryn
  • 2 spsk. Hvedemel
  • 50 g. Proteinpulver efter eget valg
  • dl. Mælk
  • 1 tsk. Bagepulver
  • 1 tsk. Vaniljepulver

Fremgangsmåde

  • Mos bananen i en skål. Brug evt. en gaffel eller stavblender.
  • Tilsæt æg og havregryn, og mix det godt sammen med en stavblender eller håndmikser.
  • Tilsæt mælk, mel, proteinpulver, bagepulver og vaniljepulver, og bland det hele godt sammen.
  • Bag pandekagerne på en varm pande.
  • Pandekagen er klar til at blive vendt med en pallet, når der ikke er mere rå/våd dej at se. Pandekagen steges færdig på den anden side, indtil den er gyldenbrun.
  • Server dem lune med bær eller frugter på.

Næringsindhold

Næringsindhold
Proteinpandekager med banan
Mængde pr. portion
Kalorier
117
% Daglig værdi*
Fedt
 
3.3
g
4
%
Kulhydrater
 
10
g
3
%
Protein
 
6
g
10
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.
bananpandekager opskrift

Bananpandekager

4.84 fra 12 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Antal: 2 personer
Kalorier: 433kcal

Ingredienser

  • 2 stk. Bananer, overmodne
  • 3 stk. Æg
  • 1 dl. Havregryn
  • 1 dl. Mel Hvede, mandel, graham e.l
  • ½ tsk. Vaniljepulver
  • 1 knsp. Salt
  • Smør til stegning

Fremgangsmåde

  • Mos bananerne godt og blandt dem sammen med resten af ingredienserne
  • Varm en pande godt op og kom lidt smør på.
  • Kom dej på panden med en spiseske, så du får nogen passende pandekager. De skal være lidt tykke og ikke særlig store.
  • Steg dem på begge sider og server dem straks de er færdige.

Næringsindhold

Næringsindhold
Bananpandekager
Mængde pr. portion
Kalorier
433
% Daglig værdi*
Fedt
 
8
g
9
%
Mættet fedt
 
2
g
9
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
3
g
Natrium
 
197
mg
2
%
Kalium
 
400
mg
11
%
Kulhydrater
 
58
g
15
%
Sukker
 
8
g
15
%
Protein
 
16
g
27
%
Calcium
 
12
mg
2
%
Jern
 
3
mg
33
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.
Amerikanske pandekager

Amerikanske pandekager

4.70 fra 10 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Samlet tid: 25 minutter
Antal: 10 stk.
Kalorier: 118kcal

Udstyr

  • Stegepande
  • Palet

Ingredienser

  • 200 g. Hvedemel
  • ½ tsk. Bagepulver
  • 1-2 spsk. Sukker
  • 1 knsp. Salt
  • ½ tsk. Vaniljesukker
  • 30 g. Smør
  • 1 stk. Stort æg
  • 2,5 dl. Mælk

Fremgangsmåde

  • Smelt smørret og lad det køle lidt af.
  • Blandt alle de tørre ingredienser i en skål og æggeblomme og mælk sammen med dem, til du får en tyk dej.
  • Tilsæt smeltet smør og pisk dejen lind.
  • Pisk din æggehvide stiv i en ren skål og vend den forsigtigt i dejen med en grydeske.
  • Smelt en lille klat smør på pande og hæld ca. ½ dl. dej på til hver pandekage. Der kan godt være 2 på af gangen.
  • Når dejen ikke er fugtig mere, vender du dem og steger dem færdig i 1-2 minutter.
  • Læg de færdige amerikanske pandekager på en tallerken eller et fad og stil i ovnen på 50 grader, indtil de skal serveres.

Næringsindhold

Næringsindhold
Amerikanske pandekager
Mængde pr. portion
Kalorier
118
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
5
%
Mættet fedt
 
2
g
9
%
Flerumættet fedt
 
0.2
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Natrium
 
123
mg
1
%
Kalium
 
60
mg
2
%
Kulhydrater
 
18
g
5
%
Sukker
 
3
g
5
%
Protein
 
4
g
7
%
Vitamin A
 
115
IU
5
%
Calcium
 
35
mg
4
%
Jern
 
1
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Pandekager uden mælk

Kan du ikke tåle mælk, skal du da ikke snydes for pandekager. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre uden mælk. Du skal blot bruge følgende:

  • 4 æg
  • 150 gram hvedemel
  • 1 tsk. kardemomme eller kanel (valgfrit)
  • 25 gram sukker
  • 4 dl. vand
  • 5 spsk. olie
  • 1 knivspids salt

Du mixer alle ingredienser i en skål, lader dejen trække i 20-30 minutter og bager din pandekager på en pande.


Andre opskrifter på pandekager: Amerikanske Pandekager // Proteinpandekager // Bananpandekager


Pandekager uden æg

Allergi overfor æg er ganske udbredt i Danmark, og derfor skal man da også kunne lave sine pandekager uden æg.

Du skal bruge følgende ingredienser:

  • 225 g. hvedemel
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • 6 dl. mælk
  • 25 g. smeltet smør

Bland mælk og smør, og tilsæt de tørre ingredienser lidt af gangen mens du pisker.

Lad pandekagedejen stå og trække i 20-30 minutter, inden du bager dine lækre pandekager.

Pandekager uden mel

Kan man ikke tåle gluten, findes der forskellige pandekageopskrifter uden mel. Den opskrift jeg har valgt her, har jeg fundet på Lidls hjemmeside.

Du skal bruge følgende ingredienser:

  • 2 æg
  • 25 g. havregryn
  • 1 spsk. peanutbutter
  • ½ dl. mælk
  • ½ tsk. kanel
  • 1 knsp. salt
  • smør til stegning.

Pisk alle ingredienserne på nær smørret sammen i en skål. Lad evt. dejen stå og hvile i ½ time, inden du steger 4 pandekager på panden i smør.

Ofte stillede spørgsmål om Pandekager

Hvor længe kan pandekager holde sig?

På køl kan dine pandekager sagtens holde et par dage, hvis du altså ikke får spist dem inden ? Det samme gør sig gældende for din pandekagedej, den kan du sagtens lave dagen før.

Kan pandekager fryses ned?

Ja du kan sagtens fryse overskydende pandekager ned. Fryser du mange ned på en gang, er det en god idé at lægge madpapir i mellem nogen af lagene, da du ikke kan skille dem ad, før de er helt tøet op. Du kan evt. fryse dem i mindre portioner.

Kan man genvarme pandekager?

Ja man kan sagtens varme sine pandekager op igen, hvis de har stået på køl eller været frosset ned.

Hvem opfandt pandekagen?

Man ved ikke hvem der opfandt pandekagen eller hvor opskriften stammer fra. Men man ved at de har stået på middagsbordene i flere end 500 år. Grunden til at man ved dette, er at i 1490 måtte hertugdatteren Anne af Bretagne, søge tilflugt hos en fattig brændehugger under et stormvejr. Og her serverede man ofte fladbrød/pandekager.

Den officielle Pandekagedag

Pandekager er så populære at de har fået deres helt egen dag, hvor de fejres – Pandekagedagen. Mærkedagen, som oprindeligt hed “Hvide Tirsdag”, falder på tirsdagen efter fastelavn. Det ville være dagen inden fasten, hvis man stadig gik op i den slags. Grunden til at dagen bliver kaldt “Hvide Tirsdag”, er det mest var hvide ting som man spiste – altså mel, mælk, æg osv. Og disse ting skulle spises inden fasten, så det ikke blev for gammelt.

Pandekagedagen fejres mange steder i den engelsktalende del af verden, og det var først i 2006 at Danmark “importerede” mærkedagen. Den er dog aldrig rigtigt slået igennem herhjemme.

Kommentarer fra gamle version af Vielskermad.dk

Stine Madsen
Super lækker opskrift. Fed idé med lidt kanel i dejen, det giver en lidt mere julet smag.

Mariann Jensen
Nu har jeg læst en del opskrifter i mit liv- jeg er en praktisk gris.
HVORFOR skriver du/ andre ikke ingredienslisten i den rækkefølge de skal bruges. Det giver jo ingen mening at man skal springe rundt i listen, med større risiko for at glemme noget ( nu er pandekager ikke raketvidenskab, men…)

Tove
Som svar til Mariann Jensen.
Man må jo egentlig gerne tænke lidt selv, du kan jo finde alle ingredienser frem og selv stille dem i rækkefølge.
Mariann du kan jo bare selv stille alle ingredienser frem i rækkefølge, så glemmer du ikke noget.

Karoline
Pandekagerne smager virkelig godt men er lidt svær vis man ik har prøvet det før kh. Karoline 9 år

Rikke
Super lækre pandekager. Jeg “kom til” at lave dobbelt-portion – så er der også lidt til madpakken i morgen ?

Lisa
Mmm de smager super godt. Børnene elsker dem ?

Kim
Som svar til Lisa.
Hej Lisa,
Det gør min datter bestemt også – især hvis jeg laver chokoladesauce af Nutella, som hun kan hælde udover pandekagerne ?

Lykke
Super lækre pandekager. Kan klart anbefales ?

Kim
Som svar til Lykke.
Hej Lykke,
Godt du kan li dem ?

5 Kommentarer

  1. kenni H

    mmm tak for dene opskrift

  2. Maja Madsen

    Mums. Super lækker opskrift på pandekager. Kanel giver dem lige er ekstra pift 🙂

    • Kim Jørgensen

      Jeg elsker kanel, og benytter det i mange opskrifter. Og især i pandekager, giver det en effekt 🙂

  3. Lækre opskrifter 🙂 Men kommer der ikke også en opskrift på madpandekager?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*