Julen er en af de bedste tider på året. Masser af hygge og god stemning, gaver, konfekt og selvfølgelig god julemad. En traditionel dansk julemiddag består af andesteg, og måske flæskesteg, hvide, franske og brunede kartofler, rødkål og en god brun andesovs. Men passer man ikke på, kan man godt få en lidt tør og kedelig andesteg, da den hurtigt får for meget. Derfor anbefaler jeg altid at langtidsstegt and. Det tager noget længere tid, men du er garanteret en perfekt stegt and med saftigt kød.
Fyldet i en langtidsstegt and kan variere meget alt efter smag, så du behøver ikke følge opskriften herunder 100% når det angår fyldet. Du kan sagtens lave helt om på det, når bare du følger tider og temperaturer.
Ingredienser
Anden
- 1 stk. And af god kvalitet. Ca. 3000-3200 g.
- 3 stk. Æbler
- 1 håndfuld Svesker
- ½ stk. Appelsin
Andefond
- Indvolde fra anden, dog ikke leveren
- 2 stk. Gulerødder
- 1 stk. Persillerod
- ½ stk. Appelsin
- 1 l. Vand
Andesauce
- 2 spsk. Smør
- 3 spsk. Hvedemel
- Andefond
- ½ dl. Piskefløde
- Salt og peber
- Ribsgele
- Lidt kulør
Fremgangsmåde
And og Andefond
- Start med at tjekke om anden er ordenligt soigneret, fjern eventuelle fjer og posen med indmad. Skyld godt efter mand vand, så der ikke er noget blod indeni anden.
- Del og skræl appelsinen og skær den i grove tern sammen med æblerne. Kom dem sammen med sveskerne op i anden og luk med en kødnål eller tandstik. Bind evt. lårene sammen med kødsnor.
- Krydr anden med salt og peber og læg den med brystet nedad på en rist i et ildfast fad eller bradepande.
- Skræl gulerødder og persillerod. Skær dem i grove stykker og læg op i bradepanden sammen med den anden halvdel af appelsinen, indvolde og vand.
- Sæt det hele ind i en kold ovn ved 110 grader almindelig ovn (ikke varmluft) i 4-5 timer. Hver 30-45 minut bør du hælde lidt væde, fra bradepanden, over anden. Det giver ekstra smag i kødet.
- Efter 4-5 timer hælder du væde fra bradepanden igennem en si og over i en skål, det skal bruges til saucen.
- Hæv temperaturen i ovnen til ca. 200 grader og steg videre indtil den ønskede kernetemperatur nåes.
- Er skindet stadig ikke sprødt, kan du gi det et par minutter med grillfunktionen. Men hold godt øje med anden - det gør stærkt.
- Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile i ca. 20 minutter inden du skære den ud.
Andesauce
- Er der meget fedt i andefonden/væden, kan du lige tage det værste med en ske.
- Tag en gryde og smelt smør. Tilsæt mel, så du får en melbolle.
- Tilføj andefond lidt af gangen mens du pisker i sauce. Forsæt til du har den ønskede konsistens.
- Rør fløde i saucen og smag til med lidt ribsgele, salt og peber.
- Mangler saucen stadig lidt smag, så tilsæt en smule af det afskummede fedt fra anden. Du kan også benytte Gastrik, hvis du vil have lidt mere dybde i saucen.
Noter
Næringsindhold
Kan man stege sin and dagen forinden?
Ja det kan du sagtens gøre, og det gør jeg oftest også selv. Når anden er færdigstegt, skal den skæres/klippes i stykker, lægges i et ildfast fad og stilles på køl indtil 45 minutter før du skal servere det.
Når du se skal genvarme det, tager du det ud af køleskabet og lader det stå på bordet i 15-20 minutter. Herefter pensler du kødet med andefedt, lægger du stanniol over fadet og sæt det i ovnen ved 125 grader i 20 minutter. Herefter tager du stanniolen af og tjekker om skindet er sprødt, ellers giver du det et par minutter på grillfunktionen. Nemt og bekvemt.
Flæskesteg og langtidsstegt and på samme tid
Skal man servere både and og flæskesteg til julemiddagen, kan det godt være et lille problem. I dette tilfælde ville jeg lave anden dagen forinden. Hvis anden pensles godt med andefedt kan den lunes på nederste rille under flæskestegen. Følg evt. instruktionerne i afsnittet ovenfor.
Lækkert tilbehør til anden
Man kan som tidligere nævnt gå traditionelt til værks, med hvide, brunede og franske kartofler, rødkål og brun sauce. Det gør man som regel til jul. Men man kan jo også spise and på andre tidspunkter af året. Her behøver det jo ikke være lige så traditionelt, så man kunne jo godt servere en eller flere af følgende opskrifter til anden:
- Rødkålssalat
- Waldorfsalat
- Hasselback kartofler
Til jul skal man selvfølgelig ha en lækker risalamande til dessert. Her laver man selvfølgelig sin risengrød dagen forinden, så man ikke skal stå også stresse med det juleaften. Der har man vist rigeligt at se til 🙂