Langtidsstegt and

Langtidsstegt and

Julen er en af de bedste tider på året. Masser af hygge og god stemning, gaver, konfekt og selvfølgelig god julemad. En traditionel dansk julemiddag består af andesteg, og måske flæskesteg, hvide, franske og brunede kartofler, rødkål og en god brun andesovs. Men passer man ikke på, kan man godt få en lidt tør og kedelig andesteg, da den hurtigt får for meget. Derfor anbefaler jeg altid at langtidsstegt and. Det tager noget længere tid, men du er garanteret en perfekt stegt and med saftigt kød.

Fyldet i en langtidsstegt and kan variere meget alt efter smag, så du behøver ikke følge opskriften herunder 100% når det angår fyldet. Du kan sagtens lave helt om på det, når bare du følger tider og temperaturer.

Langtidsstegt and

Langtidsstegt and

4 fra 1 stemme
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 20 minutter
Antal: 6 personer
Kalorier: 2111kcal

Ingredienser

Anden

  • 1 stk. And af god kvalitet. Ca. 3000-3200 g.
  • 3 stk. Æbler
  • 1 håndfuld Svesker
  • ½ stk. Appelsin

Andefond

  • Indvolde fra anden, dog ikke leveren
  • 2 stk. Gulerødder
  • 1 stk. Persillerod 
  • ½ stk. Appelsin
  • 1 l. Vand

Andesauce

  • 2 spsk. Smør
  • 3 spsk. Hvedemel
  • Andefond
  • ½ dl. Piskefløde
  • Salt og peber
  • Ribsgele
  • Lidt kulør

Fremgangsmåde

And og Andefond

  • Start med at tjekke om anden er ordenligt soigneret, fjern eventuelle fjer og posen med indmad. Skyld godt efter mand vand, så der ikke er noget blod indeni anden.
  • Del og skræl appelsinen og skær den i grove tern sammen med æblerne. Kom dem sammen med sveskerne op i anden og luk med en kødnål eller tandstik. Bind evt. lårene sammen med kødsnor.
  • Krydr anden med salt og peber og læg den med brystet nedad på en rist i et ildfast fad eller bradepande.
  • Skræl gulerødder og persillerod. Skær dem i grove stykker og læg op i bradepanden sammen med den anden halvdel af appelsinen, indvolde og vand.
  • Sæt det hele ind i en kold ovn ved 110 grader almindelig ovn (ikke varmluft) i 4-5 timer. Hver 30-45 minut bør du hælde lidt væde, fra bradepanden, over anden. Det giver ekstra smag i kødet.
  • Efter 4-5 timer hælder du væde fra bradepanden igennem en si og over i en skål, det skal bruges til saucen.
  • Hæv temperaturen i ovnen til ca. 200 grader og steg videre indtil den ønskede kernetemperatur nåes.
  • Er skindet stadig ikke sprødt, kan du gi det et par minutter med grillfunktionen. Men hold godt øje med anden - det gør stærkt.
  • Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile i ca. 20 minutter inden du skære den ud.

Andesauce

  • Er der meget fedt i andefonden/væden, kan du lige tage det værste med en ske.
  • Tag en gryde og smelt smør. Tilsæt mel, så du får en melbolle.
  • Tilføj andefond lidt af gangen mens du pisker i sauce. Forsæt til du har den ønskede konsistens.
  • Rør fløde i saucen og smag til med lidt ribsgele, salt og peber.
  • Mangler saucen stadig lidt smag, så tilsæt en smule af det afskummede fedt fra anden. Du kan også benytte Gastrik, hvis du vil have lidt mere dybde i saucen.

Næringsindhold

Næringsindhold
Langtidsstegt and
Mængde pr. portion
Kalorier
2111
% Daglig værdi*
Fedt
 
204
g
240
%
Mættet fedt
 
71
g
323
%
Flerumættet fedt
 
26
g
Enkelumættet fedt
 
95
g
Natrium
 
358
mg
4
%
Kalium
 
1066
mg
30
%
Kulhydrater
 
6
g
2
%
Sukker
 
0.4
g
1
%
Protein
 
59
g
98
%
Vitamin A
 
1143
IU
46
%
Vitamin C
 
14
mg
19
%
Calcium
 
68
mg
9
%
Jern
 
12
mg
133
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Kan man stege sin and dagen forinden?

Ja det kan du sagtens gøre, og det gør jeg oftest også selv. Når anden er færdigstegt, skal den skæres/klippes i stykker, lægges i et ildfast fad og stilles på køl indtil 45 minutter før du skal servere det.

Når du se skal genvarme det, tager du det ud af køleskabet og lader det stå på bordet i 15-20 minutter. Herefter pensler du kødet med andefedt, lægger du stanniol over fadet og sæt det i ovnen ved 125 grader i 20 minutter. Herefter tager du stanniolen af og tjekker om skindet er sprødt, ellers giver du det et par minutter på grillfunktionen. Nemt og bekvemt.

Flæskesteg og langtidsstegt and på samme tid

Skal man servere både and og flæskesteg til julemiddagen, kan det godt være et lille problem. I dette tilfælde ville jeg lave anden dagen forinden. Hvis anden pensles godt med andefedt kan den lunes på nederste rille under flæskestegen.  Følg evt. instruktionerne i afsnittet ovenfor.

Lækkert tilbehør til anden

Man kan som tidligere nævnt gå traditionelt til værks, med hvide, brunede og franske kartofler, rødkål og brun sauce. Det gør man som regel til jul. Men man kan jo også spise and på andre tidspunkter af året. Her behøver det jo ikke være lige så traditionelt, så man kunne jo godt servere en eller flere af følgende opskrifter til anden:

Til jul skal man selvfølgelig ha en lækker risalamande til dessert. Her laver man selvfølgelig sin risengrød dagen forinden, så man ikke skal stå også stresse med det juleaften. Der har man vist rigeligt at se til 🙂

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*