Gastrik opskrift

Gastrik

Gastrik er en karamelliseret vineddike-sirup, som er super god til at justere smagen når man laver saucer, supper eller sammenkogte gryderetter. Når man laver sovs, kan det nogen gange være svært at få den helt rigtige smag og dybde; og det er her at gastrik kommer til sin ret. Én til to spiseskefulde kan hæve niveauet fra en gennemsnitlig ret til perfekt servering. Det er simpelthen en gude-ingrediens, som alle bør have i sit køkken. Og da den er super-enkel at lave, er der ikke nogen undskyldninger for ikke at have det 🙂

Herunder får du den opskrift jeg altid bruger. Og ja, den er tyvstjålet lånt af Claus Meyer, som er ham der har introdukseret Danmark for opskriften.

Gastrik opskrift

Gastrik

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Del på Facebook
Samlet tid: 20 minutter
Antal: 2.5 dl.
Kalorier: 429kcal

Ingredienser

  • 2 dl. æbleeddike 
  • 100 g. sukker

Fremgangsmåde

  • Tag en gryde/kasserolle med tyk bund og smelt sukkeret ved medium varme.
  • Når du har en gylden karamel, tilsætter du eddiken. Det kan godt sprutte lidt, så pas på.
  • Drej gryden lidt rundt, så sukkeret bliver oplyst i eddiken og lad det småkoge ved medium varme i små 10 minutter. Det er vigtigt at gastrikken ikke koges for tyk, for den bliver mindst dobbelt så tyk når den er kold.
  • Når den er færdig, lader du den køle lidt af, inden du hælder den på en skoldet flaske og sætter låg på.

Næringsindhold

Næringsindhold
Gastrik
Mængde pr. portion
Kalorier
429
% Daglig værdi*
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Hvordan bruges gastrik i saucen?

Det er faktisk ganske enkelt at benytte gastrik i sin madlavning. Når du er ved at være færdig med din sauce eller gryderet, og blot skal smage den til, så kan du tilsætte en smule gastrik, på samme måde som med salt og peber. Altså tilsætte lidt af gange, smage på den og justere med ekstra gastrik eller krydderier.

Første gang du bruger din gastrik i køkkenet, skal du nøjes med at tilsætte ½ spiseske af gangen, så du ved hvor meget smag den giver. Når du har brugt den nogen gange, lærer du smagen at kende og kan evt. hælde direkte fra flasken.

Gastrik FAQ

Hvor lang holdbarhed har gastrik?

Da hovedingrediensen er eddike, har den en forholdsvis lang holdbarhed. Den kan nemt stå 2-3 måneder på køkkenbordet.

Kan man bruge gastrik til andet end saucer?

Ja du kan i teorien bruge gastrik til hvad som helst. Saucer, gryderetter, supper osv. You name it.

Hvor meget gastrik skal man bruge?

Det kommer jo an på hvor meget smag du skal bruge. Men start med ½ spsk. og prøv dig frem. Personligt benytter jeg 1-2 spsk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*