Vaniljekranse er en af de mest klassiske småkager på de danske juleborde. Det er en småkage som jeg aldrig bliver træt af – heller ikke om sommeren 🙂
Op til jul er der ofte travlt i de danske hjem, og det er de færreste som tager sig tiden til at bage deres egne vaniljekranse, og det er synd. Ja, det er lidt tidskrævende at stå med en sprøjtepose og lave et halvt hundrede vaniljekranse, men de smager altså bare bedre når de er hjemmelavede. Og så må man aldrig glemme hyggen ved at samle familien om bordet, når man skal lave dem. De fleste børn elsker i hvert fald at hjælpe til med julebageriet.
Der findes flere opskrifter på hjemmelavede vaniljekranse. Nogen er med ren hvedemel og andre er med hvedemel og mandelmel. Jeg holder til den sidste, men man kan godt lave dem uden mandelmel.
Ingredienser
- 1 stk. vaniljestang
- 100 g. hvedemel
- 75 g. mandelmel
- 80 g. sukker
- 100 g. smør, blødgjort
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv. Bland vaniljekorn og lidt af sukkeret sammen med en paletkniv, så kornene skilles ad.
- Rør vanilje, sukker, mandelmel, hvedemel og blødgjort smør sammen.
- Pisk et æg i en lille skål, og bland det sammen med dejen. Du skal kun samle dejen. Du må endelig ikke røre for meget i dejen, da dine vaniljekranse så vil flyde ud under bagning.
- Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetyl med dybe riller, og sprøjt dejen ud i kranse på en bageplade med bagepapir.
- Dine vaniljekranse bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, i ca. 8-10 minutter. De skal være let gyldne.
- Lad vaniljekransene køle af på en rist. De bliver først sprøde når de er helt kolde.
Andre opskrifter på julesmåkager
Til jul kan man ikke kun nøjes med vaniljekranse. Man skal huske alle de andre lækre julesmåkager. Det kunne f.eks være:
Vaniljekranse FAQ
Kan jeg bruge vaniljepulver i stedet for vaniljestang?
Ja det kan du sagtens. Brug ½ tsk. ren vaniljepulver eller 1 tsk. vaniljesukker.
Hvorfor er min dej så hård at trykke ud af sprøjteposen?
Det kan være at din smør ikke var været blød nok. Lad evt. sprøjteposen ligge 10-15 minutter på køkkenbordet, så bliver den lidt med medgørlig.
Hvorfor flyder mine vaniljekranse ud?
Du har rørt for meget i din dej. Den skal kun lige samles. Så den skal ikke røres med maskine, men i hånden.
Wow de er gode.
Tak for opskriften.
Hej Ulla,
Det er jeg glad for at høre 🙂