Brunkager

Brunkager

Nogen af hovedingredienserne til en god jul, er vaniljekranse, havregrynskuglerpebernødder og brunkager. Men ofte serveres der købte småkager, hvilket jeg synes er synd, da det vildt hyggeligt at bage sine egne brunkager og andre julegodter – specielt hvis man involverer sine børn. Og så smager hjemmebag bare bedre end det man køber i det lokale supermarked.

Brunkager

Brunkager

4.50 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Samlet tid: 20 minutter
Antal: 125 stk.
Kalorier: 24kcal

Ingredienser

  • 125 g. Smør
  • 70 g. Lys sirup
  • 125 g. Brun farin
  • 2 tsk. Potaske
  • 2 spsk. Koldt vand
  • 2 tsk. Kanel, stødt
  • ½ tsk. Nelliker, stødt
  • 1 tsk. Ingefær, stødt
  • ½ tsk. Allehånde, stødt
  • 75 g. Mandler, hele
  • 250 g. Hvedemel
  • Fintrevet appelsinskal fra ½ appelsin

Fremgangsmåde

  • Smør, sirup og farin smeltes i en gryde ved middel varme, hvorefter du tager gryden af blusset.
  • Bland kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel i en skål.
  • Potasken opløses i lidt koldt vand i en kop og røres i mel og krydderiblandingen.
  • Hæld den smeltede masse over i krydderiblandingen og ælt det godt sammen.
  • Rul brunkagedejen til en eller to tykke pølser, og pak dem ind i bagepapir eller husholdningsfilm. Læg pølserne på køl indtil de skal bruges. De skal mindst ligge på køl i 3-4 timer, så dejen bliver fast. Den an med fordel ligge natten over i køleskabet.
  • Skær tynde skiver af brunkagedejen og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  • Brunkagerne bages i ovnen ved 175 grader i 5-6 minutter, hvorefter de afkøles på en riste inden de serveres eller lægges i en kagedåse.

Noter

Brunkagedej kan nemt holde et par uger i køleskabet eller endnu længere hvis man frysser dem ned.

Næringsindhold

Næringsindhold
Brunkager
Mængde pr. portion
Kalorier
24
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
1
%
Mættet fedt
 
1
g
5
%
Flerumættet fedt
 
0.1
g
Enkelumættet fedt
 
0.4
g
Natrium
 
25
mg
0
%
Kalium
 
9
mg
0
%
Kulhydrater
 
3
g
1
%
Sukker
 
1
g
2
%
Protein
 
0.3
g
1
%
Vitamin A
 
25
IU
1
%
Vitamin C
 
0.004
mg
0
%
Calcium
 
3
mg
0
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Tips til hjemmebaget brunkager

Sprøde knassende brunkager
For at få de bedste resultat, med sprøde og knassende brunkager, gælder det om at skære dem så tynde som muligt. De skal næste være papirtynde. Brug en superskarp kniv og en helt kold dej, som lige har fået 15-20 minutter i fryseren.

God smag i brunkagerne
Krydderier mister smag og styrke over tid, så det er vigtigt at de er friske når du skal bage brunkager, og andre småkager for den sags skyld. Bruger du rester af krydderier fra sidste jul, så mister du en del smag, og de kan virke lidt kedelige. Så ud med det gamle og køb nogen friske krydderier, så får du det bedste resultat.

Opløs potaske i koldt vand
Potaske bruges som et hævemiddel, og skal opløses i koldt vand for det bedste resultat. Hvis man ikke kan få potaske i det lokale supermarked, kan man til nød bruge natron, men det vil ikke give helt samme sprøde resultat.

Opbevar brunkagerne rigtigt
Når de nybagte brunkager er kølet helt af, skal du opbevare dem i en lufttæt boks ved stuetemperatur. Bruger du en kagedåse, skal du lægge et stykke madpakkepapir eller bagepapir over dåsen inden du lukker. På den måde lukker den mere tæt. Hvis brunkagerne ikke opbevares rigtigt, risikere du at de hurtigere bliver bløde og kedelige.

Brunkagedej i fryseren
Vil du gerne lave friske brunkager mere end én gang i løbet af december, så kan du sagtens lave en dobbelt portion, og fryse halvdelen af dejen ned. Rul du et par ekstra stænger, pak dem ind i bagepapir og smid dem i fryseren. Her kan de sagtens holde hele december.

Brunkager med pistacienødder

Vil man prøve en anden variation af brunkagerne, kan man udskifte mandlerne med pistacienødder.

Her anvendes ca. 60-70 gram pistacienødder uden skal. Hak nødderne groft og kom dem i dejen.

Det smager faktisk overraskende godt, og så ser det også godt ud med lidt farve i.

De bedste købte brunkager

Skal du have gæster til julehygge og har du glemt at bage, eller bare ikke har haft tiden til det, kan man blive nød til at købe nogen færdigbagte. Men hvilke skal man købe?

Jeg har smagt nogle forskellige varianter, og de 3 bedste er efter min mening følgende brunkager:

  1. Irmas økologiske brunkager (Irma)
  2. Løgismose økologiske brunkager (Netto)
  3. Karen Volf brunkager (Alle supermarkeder)

At det er økologiske brunkager som indtager første- og andenpladsen er et tilfælde. Jeg går ikke så højt op i økologi.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*