En samosa er et indisk snack, som minder meget om en forårsrulle, men som kan have forskellige former, herunder trekantede, kegle- eller halvmåneformer, afhængigt af regionen.
Man vælger selv hvilke fyld man vil ha i sine samosaer. Det kunne f.eks krydrede kartofler, løg, ærter, kylling og andet kød eller linser. Eller man kan lave dem vegansk uden kød, som du finder herunder.
Ingredienser
- 1 stk. løg, finthakket
- 300 g. kartofler, kogte
- 100 g. ærter
- 1 tsk. ingefær, fintrevet
- 1 tsk. garam masala
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. spidskommen
- 1 spsk. citronsaft
- 1 knsp. cayenne peber (valgfrit)
- 1 pk. filodej
- salt og peber
- olie til stegning og pensling
Fremgangsmåde
- Mos kartoflerne groft med en gaffel.
- Brun de finthakkede løg af i lidt olie op en pande.
- Tilsæt derefter krydderier og ingefær og bland det godt sammen.
- Derefter tilsættes de moste kartofler og ærterne, og det hele blandes godt sammen.
- Smag til med salt, peber og citron, inden du lader det hele køle af.
Fold dine samosaer
- Nu skal du have fat i din filodej. Hver plade deles i fire stykker a ca. 10x20 cm.
- Pensl filodejen med olie på begge sider, inden du lægger 1½-2 spsk. fyld i det ene hjørne af dejen.
- Fold hjørnerne sammen omkring fyldet, så det danner en trekant. Bliv ved med at folde, indtil der ikke er mere dej. Fyldet skulle nu gerne være pakket ind i mindst 2 lag dej hele vejen rundt. Gentag punkt med de andre samosaer.
- Lag dem på en bageplade med bagepapir.
- Pensl dem dem med olie og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 15 minutter, indtil de er sprøde og gyldne.
Noter
Hvad spiser man til Samosaer?
Samosaer er som sagt små snacks, så man kan lave forskellige dips eller dressinger man kan dyppe dem i. Det kunne f.eks være:
Ja det er jo kun fantasien som sætter grænsen her.
Kan man friturestege Samosa?
Ja det kan du sagtens. Jeg ville friturestege dem ved 160-170 grader i ca. 5-6 minutter, eller indtil de er sprøde og gyldne.
Steg kun 3-4 stykker af gangen, så de ikke ligger op af hinanden.
Kan man komme kød i sin Samosa?
Ja absolut. Du kan lave en fyld som passer dine ønsker. Herunder kommer jeg med lidt inspiration:
- Oksekød, porre, gulerødder og krydderier. Evt. lidt mynte.
- Oksekød, ris, løg, hvidløg, peberfrugt og krydderier
- Kylling, løg, kartoffel, hvidløg, ærter og krydderier
- Spinat, løg, hvidløg og feta
- Lammekød, cherrytomater, hvidløg, feta, mynte og krydderier
Som du kan se, kan du sammensætte præcis den slags fyld du vil ha – uanset om det er med eller uden kød.
Uanset hvilken kød man ønsker at få i sin samosa, skal det så brunes af først?
Vh
Ja, det ville jeg gøre. Så er man sikker på at det er tilberedt 🙂
Kan man lave dem klar og først tilberede dem efter et par timer?
Det har jeg ikke prøvet, men jeg kan ikke se hvorfor man ikke skulle kunne det 🙂