Profiteroles er en Fransk dessert, som består af lækre vandbakkelser, med vaniljeis og chokoladesauce. Man kan dog udskifte vaniljeis med en vaniljecreme, som jeg har gjort i denne opskrift. Der er måske nogen som nu ville kalde det for en fastelavnsbolle, hvilket nok ikke er helt forkert.
Når man skal lave profiteroles, er det vigtigt at man følger opskriften slavisk, da vandbakkelser kan være lidt svære at lave, og nemt falder sammen. Den vigtigste del er at du IKKE åbner for ovnen, før vandbakkelserne er færdige.
Ingredienser
Profiteroles
- 4 dl. vand
- 160 g. smør
- 200 g. mel
- 6 stk. Æg
Konditorcreme
- 3 stk. æggeblommer
- 75 g. sukker
- 1 stk. vaniljestang, kornene
- 2 spsk. majsstivelse
- 2½ dl. sødmælk
Chokoladesauce
- 3 dl. piskefløde
- 200 g. mørk chokolade, min 50%
Fremgangsmåde
Vaniljecreme
- Vi starter med vaniljecremen, da den skal stå og køle af. Den kan evt. laves dagen før den skal bruges.
- Hæld sødmælk op i en tykbundet gryde og rør majsstivelse sammen med, indtil der ingen klumper er.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og varm langsomt det hele op mens du pisker. Det skulle nu gerne begynde at tykne lidt. Når det koger, tages gryden af varmen.
- Lad nu cremen køle af. Rør cremen jævnligt under afkølingen for at undgå skind og klumper.
Profiteroles
- Tænd din ovn på 200 grader.
- Hæld vand op i en gryde sammen med smør. Bring det i kog.
- Tilsæt mel og rør med en grydeske indtil du får en lind dej, som slipper gryden.
- Tag gryden af varmen og lad den køle af i 5-10 minutter.
- Pisk dine æg i en skål og hæld det op i dejen lidt af gangen, mens du pisker med en el-mikser. Tilsæt kun lige æg nok til at du får en blød og glat dej.
- Sprøjt dejen ud på bageplade med sprøjtepose, eller sæt dejen på plade med to spiseskeer med god afstand mellem vandbakkelserne. Der bliver ca. 20 stk. profiteroles.
- Bag dine profiteroles midt i ovnen i ca. 30 minutter, indtil de er gyldne. Det er vigtigt at du ikke åbner ovnen før de er færdige, da du ellers risikere at dine profiteroles falder sammen.
Chokoladesauce
- Hak chokolade i små stykker.
- Hæld piskefløde op i en tykbundet gryde sammen med den hakkede chokolade.
- Varm fløden op så chokoladen smelter. Den er klar når chokoladesovsen er jævn og fin.
Samling af Profiteroles
- Fyld cremen på en sprøjtepose med en lille rund tyl i enden.
- Skær forsigtigt dine profiteroles igennem og fyld dem med kagecreme.
- Placer dem på et fad og hæld chokoladesaucen udover. Velbekomme.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.
Alternativ dekoration af profiteroles
Ønsker man at lave sine profiteroles lidt anderledes, kan man fylde og pynte dem med andre ingredienser.
Fyld:
- Syltetøj
- Flødeskum
- Vaniljeis
- Friske bær
- Syltede frugter
Pynt:
- Sirup
- Glasur
- Flormelis
Ja det er som sagt kun fantasien som sætter grænsen for hvad man vil gøre med sine lækre profiteroles.