Chokoladekage i bradepande er en simpel, men også utrolig lækker kageopskrift. Chokoladekage er et hit ved alle festlige lejligheder eller hvis du blot vil have lidt sødt til kaffen.
Herunder finder du den bedste opskrift på svampet og luftig chokoladekage, som jeg altid benytter når jeg bager. Jeg har endnu til gode at få nogen klager for den 😉
Chokoladekage
Udstyr
- Bradepande
Ingredienser
Chokoladekage
- 250 g. Hvedemel
- 300 g. Sukker
- 6 spsk. Kakaopulver
- 1 tsk. Natron
- 1 tsk. Bagepulver
- 1 knsp. Salt
- 2 stk. Æg
- 150 g. Blødgjort smør
- 2½ dl. Vand
Glasur
- 200 g. Flormelis
- 3 spsk. Kakaopulver
- 2 spsk. Smør
- 30-40 ml. Mælk
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
- Rør blødgjort smør og sukker sammen med en håndmixer, til det er hvidt og skummende.
- Tilsæt æggene et af gangen, så de bliver mixet godt sammen.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør med en håndmixer i 2-3 minutter, til dejen er helt jævn.
- Hæld chokoladekagedejen op i et ildfast fad eller mindre bradepande, smurt eller beklædt med bagepapir.
- Bag chokoladekagen på midterste rille i ovnen i ca. 35 minutter.
- Når kagen er færdigbagt, skal den køles af.
Glasur
- Glasur: Kakao, flormelis, blødt smør og lun mælk blandes, så den er tyk og smøres på når kagen er kold.
Andre lækre kageopskrifter: Banankage // Gulerodskage // Drømmekage
Chokoladekage i springform
Du kan sagtens droppe bradepanden og bruge en springform i stedet for.
Da denne opskrift på chokoladekande passer til en bradepande, skal du vælge en forholdsvis stor springform på 24-26 cm., eller 2 mindre på ca. 20 cm.
Bagetiden kan også variere lidt, så hold godt øje med kagen.
Kan man bage chokoladekage uden hvedemel?
Ja det kan man faktisk godt – dog ikke med denne opskrift.
Men verdens nok mest populære chokoladekage, Gateau Marcel, er helt uden mel, og dermed perfekt til folk med glutenallergi.
Luksus Chokoladekage
Vil du gøre lidt ekstra ud af kagen, kan jeg anbefale dig at lave en lækker fløjlsblød ganache af chokolade eller nutella, som du smører oven på kagen. Mums siger jeg bare. Ganachen laves ved at du varme noget fløde op til 80-90 grader, hvorefter du tager den af varmen og tilsætter chokolade eller nutella. Rør rundt til det er helt smeltet og lækker.
Du kan evt. gøre chokoladekagen ekstra lækker, ved at servere en kold creme anglaise til. Så bliver det altså ikke mere luksus 🙂
Muffins af chokoladekage
Ønsker man ikke at bage den traditionelle chokoladekage, kan man sagtens benytte dejen i muffins-forme. Bagetiden skal selvfølgelig sættes ned, så man skal prøve sig lidt frem med tiden. Du kan altid bruge en kødnål til at stikke nej i kagen. Når der ikke længere hænger dej på nålen, er dine chokolademuffins færdige. Lad dem køle af inden du pynter dem med frosting eller glasur.
Andre former for topping eller glasur på chokoladekage
Man behøver ikke bruge den glasur som jeg har skrevet i opskriften. Har man en favorit-topping, kan man sagtens bruge den i stedet for. Man kan også varierer sin topping eller glasur fra gang til gang når man laver opskrifter.
Herunder finder du idéer til forskellige typer glasur og topping:
- Glasur med forskellige farver og smagsvarianter. Farv den med frugtfarve og spice den lidt op med f.eks kaffe, citron eller lakrids.
- Smørcreme på chokoladekage smager altså også bare skønt.
- Kokos kan man også drysse på sin chokoladekage. Drys kokos direkte på kagen eller ovenpå glasur eller topping.
- Chokoladeganache er super nemt at lave, og man kan benytte sin favorit-chokolade, uanset om det er almindelig mørk chokolade eller om det er Nutella.
- Flødeostcreme som på en gulerodskage kunne også være en mulighed. Jeg har ikke selv lavet det, men jeg har smagt det andre steder, og det kunne altså et eller andet.
Chokoladekage FAQ
Kan man fryse chokoladekagen?
Ja, det kan man sagtens. Men helst uden glasur. Lad kagen køle helt af og pak derefter kagen ind i husholdningsfilm og et stykke alufolie, og læg den derefter i fryseren. Når kagen skal bruges igen, tager du den uf og ligger på bordet. Og efter ca. 45 minutter er den klar til at spise.
Kan jeg tilsætte hakket chokolade i dejen?
Ja det kan du sagtens, og med et godt resultat. Prøv at tilsætte 75-100 gram af din favorit-chokolade. Men ikke bruge en alt for lys chokolade, da den bliver meget sød.
Hvor længe holder chokoladekagen sig svampet?
Jeg vil sige ikke mere end 3 dage på køkkenbordet dækket til med folie eller låg. Derefter begynder den at blive mere fast og tør.
Kommentarer fra den gamle version af Vielskermad.dk
Aya
Hvor mangen personers kage er det til?
Kim
Som svar til Aya.
Jeg vil sige 6-8 personer, afhængig af størrelsen på stykkerne.
Sara
kan man godt sætte hakket chokolade i eller bliver det for meget?
Kim
Som svar til Sara.
I mine verden kan man aldrig tilsætte for meget chokolade i en kage 🙂
Jeanette Kristensen
Jeg er virkelig dårlig til at bage, men den her chokoladekage er så nem og så dejlig lækker og blød ❤️
Kira
Hej, hvor lang tid kan denne her kage holde, hvis jeg fryser den ned?
Kim
Som svar til Kira.
Jeg må ærlig indrømme at det ved jeg ikke. Det er sjældent jeg fryser chokoladekage ned, da vi altid får det spist 😉
Lone
Hej. Skal bruge en fuld bradepande chokolade kage til at lave et piratskib. I et svar skriver du dobbelt op svarer til en bradepande. Et andet sted at én portion svarer til 6-8 stykker. Er det forbi, det er nogle temmelig store stykker du regner med, at der kun bliver 12-16 stk af en dobbeltportion (= en bradepande)?
Kim
Som svar til Lone.
Hej Lone,
Jeg har ikke skrevet 6-8 stykker, men personer ? Man kan jo nemt spise to stykker hver 🙂
Jozette
Som svar til Lone.
Hej Lone,
Må jeg spørge hvor mange portioner du endte med at lave, for at fylde en bradepande ud?
Michelle
Hej, ca. hvor stor en bradepande er det du bruger til kagen? Ved nemlig ikke om min er for lille eller for stor.
Anja
Som svar til Michelle.
Jeg har brugt ca 20×30 cm.
Lotte lunddal nielsen
Skal den creme/glasur røres op under opvarmning? Eller bare røres sammen med blødt smør og varm mælk??
Kim
Som svar til Lotte lunddal nielsen.
Nej ikke under opvarmning. Hvis smørret er blødt nok, er det slet ikke nødvendigt at varme mælken op først ?
Joan
Kagen mislykkedes desværre – blev ved med at være flydende, også selv om vi bagte den mere. Skal smørret smeltes eller blot blødgøres?
Dejen blev underlig, da vi kom vandet i – kan det være det?
Hilsen
Bobo og barnebarn
Kim
Som svar til Joan.
Hej Bobo,
Det lyder mærkeligt. Jeg har lavet denne chokoladekage mange gange, og har aldrig oplevet nogen problemer.
Det kunne tyde på at du har brugt for meget vand?
Nej smørret skal ikke smeltes.
Joan
Tak for svar. Tænker også selv, at der var for meget vand i. Jeg fulgte opskriften med 2,5 dk. Kommer mindre i næste gang.
Bobo
Amar
Der er mange huller i kagen, er det normalt?
Kim
Som svar til Amar.
Det er ikke noget jeg har oplevet.
Jeannette
Hvor stor er bradepanden ? Man skal bruge til opskriften
Kim
Som svar til Jeanette.
ca 20×30 cm.
Martha
Jeg brugte cake mousse fra kraft istedet for glasur og det var rigtig lækkert ☺️
Ida Jørgensen
Vil man kunne lave chokoladekagen i morgen og så først skal spise den lørdag uden den bliver kedelig?
Kim
Som svar til Ida Jørgensen.
Lidt sent svar, men jeg vil sige tidligst dagen før, da den kan blive tør og kedelig hvis den står i flere dage.
Freja
Skal til at bage denne chokoladekage idag håber den er god.
Ulla haumann
Kam man bruge vand i stedet for mælk til glasuren? Og kan man bruge margarine i stedet for smør?
Kim
Som svar til Ulla haumann.
Ja det tænker jeg godt du kan. Smagen vil selvfølgelig være lidt anderledes, men ikke uspiseligt.
Line
Kagen skal da have noget længere bagetid. Den var totalt flydende indeni efter 35 minutter, så måske derfor den mislykkes for flere.
Kim
Som svar til Line.
Jeg har som sagt bagt den flere gange uden problemer. Og det kan jeg se at der er flere andre der også har. Så ved ikke lige hvad der er gået galt hos jer. Men alle ovne varmer forskelligt, så det er ikke utænkeligt at nogen skal give den lidt mere tid, mens andre skal give den mindre.
Allie
Som svar til Line.
Min blev også flydende indeni, men dejen var fin, lækker og cremet da jeg hældte den i formen.
Ringede og spurgte min far (bager og konditor gennem 40 år). Han mente at der var for meget dej i formen. Og foreslog at jeg skruede ned for temperaturen (jeg tog den ned på 150 gr) og flyttede kagen op midt i ovnen. Den blev rigtig lækker (indeni) Udenpå noget knasende. Så hævede den meget op midt på (pga for meget dej i formen ). Men jeg skar bare toppen af.
Og så skal man huske at hver ovn er forskellig. Min ovn varmer fx. mere i toppen og i venstre side. Så jeg skal altid huske at dreje det jeg har i ovnen.. (Lidt problematisk med vandbakkelser )
Katja Wilmsen
Tak for den Super opskrift!
Her sad jeg sent igår aftes med cravings og intet lækkert at spise i huset.
Fandt din opskrift og måtte lige skifte nogle enkelte ting ud – smør blev til kokosfedt, sukker blev til flormelis og natron blev til lidt ekstra bagepulver
Men nøj hvor blev det godt!!!!
Hilsen en gravid kvinde med konstant chokolade trang..
Ole Kristiansen
Hejsa
Jeg vil gerne overraske mine to bonuspiger med din chokoladekage.
Jeg har to små hjerte-springforme på godt 3 deciliter.. Og regner med at hælde kagedejen ned i dem.. Hvor længe vil du tro, de skal have i ovnen ved de 170 grader??
Tak for din opskrift – glæder mig til at bage
Kim
Som svar til Ole Kristiansen.
Prøv dig lidt frem. Brug evt. en strikkepind til at tjekke, med jævne mellemrum, om den er færdigbagt.
Belle
Skal den bages i varmluft eller alm. Ovn?
Kim
Som svar til Belle.
Varmluft 🙂
Cecilie
Hvorfor er der natron i, når der ikke er noget surmælksprodukt i? Så virker det jo ikke?
Kim
Som svar til Cecilie.
Det er rigtigt at dejen skal indeholde ingredienser der indeholder syre for at natronen virker – i dette tilfælde er det kakaopulver ?
https://www.oetker.dk/dk-da/vores-produkter/alt-til-bagning/bageingredienser/haevemidler/natron
Iben
God kage, men glasuren blev ikke som ønsket. Jeg ved ikke om jeg har gjort noget forkert da det var helt flydende.
Tina
Super lækker kage! Skiftede mælken ud med kakao og tilsatte en smule kaffe i glasuren, Mums!
Mathilde
God og nem opskrift, jeg er 13 og den tog min 20 minutter at lave, og så smagte den lækkert
Lone
Bruger altid denne opskrift når jeg skal lave chokoladekage! Simpelthen den bedste!
Kim
Som svar til Lone.
Hej Lone,
Tak for de pæne ord 🙂
Prudence
Nem og lækker! I dag er det tredje gang jeg prøver opskriften her, og det er bare så yummii!! 2. gang tilføjede jeg hakket mandler i kagen og på topping efter glasur. I dag tilføjede jeg igen hakket mandler i kagen og blandede dem også i glasur. Hummmm
Susanne F
Afsindig lækker chokoladekage. Mums. Lavede dobbelt portion, så jeg kunne fryse lidt ned. Men ungerne og manden spiste det hele.
Gud hvor er den bare god. Kagen skulle godt nok ha lidt længere tid end der står i opskriften, men min ovn er heller ikke ny længere.
Min var også rigtigt god❤️
Jeg er virkelig skuffet over denne kage. Så fin ud i skålen, og fin ud i formen. Efter de første 25 min så den fin ud udenpå, men var helt flydende inden i. Efter 30 min var den stadig flydende, på vej over i det sorte. Efter 35 min i alt, tog jeg den ud af ovnen og smed direkte i skraldespanden – ej det er løgn, grinte højlydt i 5 min med min borger over hvordan det kunne mislykkedes at bage denne kage og så smed vi den ud. Heldigvis havde vi en Shake and bare kage på lager og den lykkedes i første hug. 0 stjerner til denne kage.
Hej Pernille,
Jeg er ked af at hører at kagen mislykkedes. Men det skal lige siges at kagen skal være lidt våd i midten. Det er dét som gør den så lækker og svampet.
Jeg ved ikke hvor det er gået galt, men som du kan se på tidligere kommentarer, så er der mange som har haft held med kagen.
Mvh Kim.
Hej Kim..Kan grunden til at den mislykkedes for nogle være at du i opskriften skriver at bagetemp er 170 grader..Og et sted nede i kommentarerne skriver du det skal være varmluft..Det gør jo en ret stor forskel om man bager 170 grader med over/under varme eller med varmluft..Bare en tanke????
Hej Steen,
Godt spottet. Det er hermed rettet 🙂
Hej. Hvis jeg vil bage en stor bradepande kage til en flok spejder. Hvor mange x denne opskrift skal jeg gange op til?
Dobbelt portion eller x3?
Hej Johanne,
Jeg tænker du kan nøjes med en dobbelt-portion. En bradepande er ikke lige så dyb, som et ildfast fad 🙂
Det er den bedste opskrift og kage i verden jeg rev noget hvidt chokolade ud over kagen og den blev kun endnu bedre
Hej Liv,
Jeg er glad for at du kunne li opskriften. Mmm hvid chokolade smager altså også bare dejligt 🙂
Hej I Vi elsker mad!
Jeg ved ikke, om I er klar over det, men på min tablet læser jeg som sidste ingrediens i dejen: “2 1/2 dl. jeg sælger”. Dertil i den grå boks står der: “Antal: 1 stegepande”.
Lidt besynderlig ingrediens og information … jeg gætter på, “2 1/2 dl. jeg sælger” er mælk? I al fald nærmeste ingrediens jeg kan komme i tanker om indeholder bogstavet “æ” … stegepanden må jeg vidst bare fantasere mig frem til …
Varme bage-hilsner
Kirsten
Hej igen i Vi elsker mad.
Da jeg fik sendt kommentaren just før, og jeg scrollede op til opskriften, var der rettet til vand og bradepande – måske det er mit system på tabletten, der driller (for vi er jo forbi nisse-drillerier …).
Flere varme bage-hilsner
Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har “desværre” ikke ændret noget i opskriften. Så det må altså ha været i din ende det drillede lidt i dag 🙂
Hej Kim
Dejen smager lækkert, men kagen skal først spises i morgen. Da den er pyntet med hindbær ovenpå den lækre glasur har den fået en gang wrap og er kommet i køleskabet, så den er frisk til i morgen. Er det klogt tænkt mon? Kan den blive for fugtig?
Mvh. Maja
Hej Maja,
Det lyder ellers lækkert 🙂
Jeg tror ikke den bliver for fugtig af at stå i køleskabet – tværtimod. Det er min erfaring at kage godt kan blive lidt tør i køleskabet.
Hej Kim
Mange tak for dit svar. Jeg valgte at lade den stå på køkkenbordet med film henover. Hindbærrene var heldigvis stadig friske. Kagen var et hit i skolen og efter. Bare den bedste opskrift jeg har stødt på meget længe. ????????????
Med venlige bagehilsener
Maja
Hej Maja,
Jeg er glad for at høre at chokoladekagen var et hit 🙂
Denne chokoladekage er bedre end manden med den gule hats chokoladekage
Hvis det er meningen, at kagen skal være våd i midten, som jeg kan læse i en af kommentarerne, så tænker jeg, at det skal stå i opskriften. Ellers er det mest oplagt, at strikkepinden skal være tør, når man hiver den ud af kagen. Det er trods alt en “chokoladekage” og ikke en brownie, som opskriften lyder på.
Du har som sådan ret i at strikkepinden eller kødnålen skal være tør når den kommer ud. Men den kan sagtens spises når den er let-fugtig 🙂