Chokoladekage i bradepande er en simpel, men også utrolig lækker kageopskrift. Chokoladekage er et hit ved alle festlige lejligheder eller hvis du blot vil have lidt sødt til kaffen.
Herunder finder du den bedste opskrift på svampet og luftig chokoladekage, som jeg altid benytter når jeg bager. Jeg har endnu til gode at få nogen klager for den 😉
Chokoladekage
Udstyr
- Bradepande
Ingredienser
Chokoladekage
- 250 g. Hvedemel
- 300 g. Sukker
- 6 spsk. Kakaopulver
- 1 tsk. Natron
- 1 tsk. Bagepulver
- 1 knsp. Salt
- 2 stk. Æg
- 150 g. Blødgjort smør
- 2½ dl. Vand
Glasur
- 200 g. Flormelis
- 3 spsk. Kakaopulver
- 2 spsk. Smør
- 30-40 ml. Mælk
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
- Rør blødgjort smør og sukker sammen med en håndmixer, til det er hvidt og skummende.
- Tilsæt æggene et af gangen, så de bliver mixet godt sammen.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør med en håndmixer i 2-3 minutter, til dejen er helt jævn.
- Hæld chokoladekagedejen op i et ildfast fad eller mindre bradepande, smurt eller beklædt med bagepapir.
- Bag chokoladekagen på midterste rille i ovnen i ca. 35 minutter.
- Når kagen er færdigbagt, skal den køles af.
Glasur
- Glasur: Kakao, flormelis, blødt smør og lun mælk blandes, så den er tyk og smøres på når kagen er kold.
Næringsindhold
Andre lækre kageopskrifter: Banankage // Gulerodskage // Drømmekage
Chokoladekage i springform
Du kan sagtens droppe bradepanden og bruge en springform i stedet for.
Da denne opskrift på chokoladekande passer til en bradepande, skal du vælge en forholdsvis stor springform på 24-26 cm., eller 2 mindre på ca. 20 cm.
Bagetiden kan også variere lidt, så hold godt øje med kagen.
Kan man bage chokoladekage uden hvedemel?
Ja det kan man faktisk godt – dog ikke med denne opskrift.
Men verdens nok mest populære chokoladekage, Gateau Marcel, er helt uden mel, og dermed perfekt til folk med glutenallergi.
Luksus Chokoladekage
Vil du gøre lidt ekstra ud af kagen, kan jeg anbefale dig at lave en lækker fløjlsblød ganache af chokolade eller nutella, som du smører oven på kagen. Mums siger jeg bare. Ganachen laves ved at du varme noget fløde op til 80-90 grader, hvorefter du tager den af varmen og tilsætter chokolade eller nutella. Rør rundt til det er helt smeltet og lækker.
Du kan evt. gøre chokoladekagen ekstra lækker, ved at servere en kold creme anglaise til. Så bliver det altså ikke mere luksus 🙂
Muffins af chokoladekage
Ønsker man ikke at bage den traditionelle chokoladekage, kan man sagtens benytte dejen i muffins-forme. Bagetiden skal selvfølgelig sættes ned, så man skal prøve sig lidt frem med tiden. Du kan altid bruge en kødnål til at stikke nej i kagen. Når der ikke længere hænger dej på nålen, er dine chokolademuffins færdige. Lad dem køle af inden du pynter dem med frosting eller glasur.
Andre former for topping eller glasur på chokoladekage
Man behøver ikke bruge den glasur som jeg har skrevet i opskriften. Har man en favorit-topping, kan man sagtens bruge den i stedet for. Man kan også varierer sin topping eller glasur fra gang til gang når man laver opskrifter.
Herunder finder du idéer til forskellige typer glasur og topping:
- Glasur med forskellige farver og smagsvarianter. Farv den med frugtfarve og spice den lidt op med f.eks kaffe, citron eller lakrids.
- Smørcreme på chokoladekage smager altså også bare skønt.
- Kokos kan man også drysse på sin chokoladekage. Drys kokos direkte på kagen eller ovenpå glasur eller topping.
- Chokoladeganache er super nemt at lave, og man kan benytte sin favorit-chokolade, uanset om det er almindelig mørk chokolade eller om det er Nutella.
- Flødeostcreme som på en gulerodskage kunne også være en mulighed. Jeg har ikke selv lavet det, men jeg har smagt det andre steder, og det kunne altså et eller andet.
Chokoladekage FAQ
Kan man fryse chokoladekagen?
Ja, det kan man sagtens. Men helst uden glasur. Lad kagen køle helt af og pak derefter kagen ind i husholdningsfilm og et stykke alufolie, og læg den derefter i fryseren. Når kagen skal bruges igen, tager du den uf og ligger på bordet. Og efter ca. 45 minutter er den klar til at spise.
Kan jeg tilsætte hakket chokolade i dejen?
Ja det kan du sagtens, og med et godt resultat. Prøv at tilsætte 75-100 gram af din favorit-chokolade. Men ikke bruge en alt for lys chokolade, da den bliver meget sød.
Hvor længe holder chokoladekagen sig svampet?
Jeg vil sige ikke mere end 3 dage på køkkenbordet dækket til med folie eller låg. Derefter begynder den at blive mere fast og tør.
Gud hvor er den bare god. Kagen skulle godt nok ha lidt længere tid end der står i opskriften, men min ovn er heller ikke ny længere.
Min var også rigtigt god❤️
Jeg er virkelig skuffet over denne kage. Så fin ud i skålen, og fin ud i formen. Efter de første 25 min så den fin ud udenpå, men var helt flydende inden i. Efter 30 min var den stadig flydende, på vej over i det sorte. Efter 35 min i alt, tog jeg den ud af ovnen og smed direkte i skraldespanden – ej det er løgn, grinte højlydt i 5 min med min borger over hvordan det kunne mislykkedes at bage denne kage og så smed vi den ud. Heldigvis havde vi en Shake and bare kage på lager og den lykkedes i første hug. 0 stjerner til denne kage.
Hej Pernille,
Jeg er ked af at hører at kagen mislykkedes. Men det skal lige siges at kagen skal være lidt våd i midten. Det er dét som gør den så lækker og svampet.
Jeg ved ikke hvor det er gået galt, men som du kan se på tidligere kommentarer, så er der mange som har haft held med kagen.
Mvh Kim.
Hej Kim..Kan grunden til at den mislykkedes for nogle være at du i opskriften skriver at bagetemp er 170 grader..Og et sted nede i kommentarerne skriver du det skal være varmluft..Det gør jo en ret stor forskel om man bager 170 grader med over/under varme eller med varmluft..Bare en tanke????
Hej Steen,
Godt spottet. Det er hermed rettet 🙂
Hej. Hvis jeg vil bage en stor bradepande kage til en flok spejder. Hvor mange x denne opskrift skal jeg gange op til?
Dobbelt portion eller x3?
Hej Johanne,
Jeg tænker du kan nøjes med en dobbelt-portion. En bradepande er ikke lige så dyb, som et ildfast fad 🙂
Det er den bedste opskrift og kage i verden jeg rev noget hvidt chokolade ud over kagen og den blev kun endnu bedre
Hej Liv,
Jeg er glad for at du kunne li opskriften. Mmm hvid chokolade smager altså også bare dejligt 🙂
Hej I Vi elsker mad!
Jeg ved ikke, om I er klar over det, men på min tablet læser jeg som sidste ingrediens i dejen: “2 1/2 dl. jeg sælger”. Dertil i den grå boks står der: “Antal: 1 stegepande”.
Lidt besynderlig ingrediens og information … jeg gætter på, “2 1/2 dl. jeg sælger” er mælk? I al fald nærmeste ingrediens jeg kan komme i tanker om indeholder bogstavet “æ” … stegepanden må jeg vidst bare fantasere mig frem til …
Varme bage-hilsner
Kirsten
Hej igen i Vi elsker mad.
Da jeg fik sendt kommentaren just før, og jeg scrollede op til opskriften, var der rettet til vand og bradepande – måske det er mit system på tabletten, der driller (for vi er jo forbi nisse-drillerier …).
Flere varme bage-hilsner
Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har “desværre” ikke ændret noget i opskriften. Så det må altså ha været i din ende det drillede lidt i dag 🙂
Hej Kim
Dejen smager lækkert, men kagen skal først spises i morgen. Da den er pyntet med hindbær ovenpå den lækre glasur har den fået en gang wrap og er kommet i køleskabet, så den er frisk til i morgen. Er det klogt tænkt mon? Kan den blive for fugtig?
Mvh. Maja
Hej Maja,
Det lyder ellers lækkert 🙂
Jeg tror ikke den bliver for fugtig af at stå i køleskabet – tværtimod. Det er min erfaring at kage godt kan blive lidt tør i køleskabet.
Hej Kim
Mange tak for dit svar. Jeg valgte at lade den stå på køkkenbordet med film henover. Hindbærrene var heldigvis stadig friske. Kagen var et hit i skolen og efter. Bare den bedste opskrift jeg har stødt på meget længe. ????????????
Med venlige bagehilsener
Maja
Hej Maja,
Jeg er glad for at høre at chokoladekagen var et hit 🙂
Denne chokoladekage er bedre end manden med den gule hats chokoladekage
Hvis det er meningen, at kagen skal være våd i midten, som jeg kan læse i en af kommentarerne, så tænker jeg, at det skal stå i opskriften. Ellers er det mest oplagt, at strikkepinden skal være tør, når man hiver den ud af kagen. Det er trods alt en “chokoladekage” og ikke en brownie, som opskriften lyder på.
Du har som sådan ret i at strikkepinden eller kødnålen skal være tør når den kommer ud. Men den kan sagtens spises når den er let-fugtig 🙂
Hej, opskriften er fin nok. Kagen skal dog bage i ca 45 minutter ved ca 180 grader.
Sådan mærker du om kagen er færdig:
Du kan mærke på kagen om den er færdig ved at trykke blidt på midten af den.
Den skal føles som at trykke på en skummadadras, således at kagen selv kommer op igen.
Hvis den bliver ned eller har svært ved at komme op igen, så er den ikke bagt. gi den 5 minutter mere og prøv igen.
Vh bageren 🙂
Hej Rico,
Altså jeg kan jo kun sige hvor lang tid jeg gir den i ovnen, og der er det ca. 35 minutter.
Men bagetiden er meget forskellig fra ovn til ovn 🙂
Hej ☺️
Kan man erstatte smør med olie?
Hej Leila,
Beklager det sene svar, men har været ude og rejse.
Du kan sagtens bruge olie i stedet for smør, men har ikke selv prøvet, så kender ikke resultatet. Men jeg ved at andre bruger det.
Super lækker chokoladekage. Nok den bedste opskrift jeg har prøvet 🙂