Gulerodskage er en af mine favoritkager at bage, på lige fod med banankage og chokoladekage. Det er en lækker svampet kage, med revet gulerod og en skøn frosting på toppen.
Jeg har hørt flere som ikke tør lave kagen når de ser opskriften, da de er bange for at ødelægge frostingen/cremen – men det er noget nær umuligt at ødelægge noget, hvis man bare følger opskriften herunder.
Ingredienser
Gulerodskage
- 4 stk. Gulerødder
- 150 g. Blødgjort smør
- 100 g. Sukker
- 100 g. Brun farin
- 150 g. Hvedemel
- 4 stk. Æg
- 2 tsk. Bagepulver
- 1 tsk. Kanel
- ½ tsk. Salt
- Evt. 50 g. rosiner eller hakkede valnødder
Frosting
- 200 g. Neutral flødeost
- 5 spsk. Flormelis
- 1 tsk. Vaniljepulver
- 2 spsk. Citronsaft
Fremgangsmåde
- Pisk smør, sukker og brun farin sammen, så smør bliver jævnt fordelt.
- Tilsæt æggene et af gangen og pisk grundigt så du får en luftig æggemasse.
- Tilsæt bagepulver, kanel og salt, og rør det godt ud, så det bliver fordelt.
- Tilsæt melet lidt af gangen mens du pisker.
- Til sidst river du gulerødderne groft, og tilsætter i dejen.
- Kom dejen i en smurt springform eller ildfast fad, og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 45 minutter.
Frosting
- Frostingen laves ganske enkelt ved at blande alle ingredienserne sammen, og rører dem sammen til en lækker creme.
- Når gulerodskagen er kold, fordeles cremen på toppen, og den er klar til servering.
Noter
Næringsindhold
Hvor stammer Gulerodskagen fra?
Oprindelsen af gulerodskage er et lidt omstridt emne. Der er nemlig flere meninger om hvor den stammer fra, og der er 3 lande som mener at have “ejerskabet” – England, Frankrig og Schweiz.
I en kogebog fra 1591 er der fundet en opskrift på “pudding in a Carrot”, som overordnet set bestod af en stor udhulet gulerod fyldt med en blanding som indeholdte blandt andet kød. Det lyder måske ikke lige som det vi forbinder med en gulerodskage. Men selve kødblandingen bestod af flere af de samme ingredienser som kagen, nemlig smør, fløde, æg, rosiner, krydderier, revet gulerod og brødkrummer i stedet for mel. Mange madhistorikere mener at gulerodskagen stammer derfra, og at den blev spist af europæere i middelalderen, hvor sukker og sødemidler var dyre, og mange mennesker brugte gulerødder som erstatning for sukker.
I 1814 blev bind 2 af bogen “L’art du cuisinier” udgivet. I bogen var der en opskrift af Antoine Beauvilliers, tidligere kok for Louis XVI, på “Gâteau de Carottes”. Opskrift var så populær at den blev kopieret ordret i konkurrenternes kogebøger. 10 år senere udgav Antoine Beauvilliers en engelsk kogebog hvor han ordret havde oversat hans gamle overskrift, og her blev det til “Carrot Cake” – altså Gulerodskage.
Men schweizerne vil også være med i kampen om ejerskabet. De mener at kagen stammer fra husholdningsskolen i Kaiseraugst, “Canton of Aargau”, og at den er fra starten af det 19. århundrede. Ifølge den schweiziske kulinariske arv er det en af de mest populære kager i Schweiz, især til børns fødselsdage.