Når julen nærmer sig, er der i mange hjem, fast tradition for at lave juleknas og julesmåkager. Og sådan er det også hjemme hos os. Udover pebernødder, brunkager, klejner og havregrynskugler, så bliver der også bagt små fine peberkager, som er udstukket som forskellige figurer. Og til sidst bliver de selvfølgelig pyntet med glasur. Et hyggeligt projekt for hele familien – også de helt små.
Opskriften på peberkager, minder meget om brunkager, men der er altså forskel. Så man skal ikke bruge den samme.
Ingredienser
Peberkager
- 125 g. brun farin
- 70 g. sirup
- 130 g. smør, blødgjort
- 1 stk. æg
- 275 g. hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 tsk. kakao
- 1½ tsk. kanel
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 0,50 tsk. sort peber
- 0,50 tsk. stødt ingefær
Glasur
- 200 g. flormelis
- ½ dl. kogende vand
Fremgangsmåde
- Pisk smør, sirup og brun farin i en stor skål.
- Når det har en jævn konsistens, blandes ægget i.
- I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser.
- Hæld alle de tørre ingredienser over i den store skål, og bland det hele godt sammen. Her kan du med fordel benytte en håndmixer eller foodprocessor.
- Når det hele er blandet godt sammen, samles den til en stor klump og sættes på køl i køleskabet i minimum 30 minutter. Så bliver den meget nemmere at arbejde med.
- Når du skal til at lave dine peberkager, skal dejen først rulles ud på et bord med mel. Del evt. dejen op i 3-4 klumper. Er dejen for hård, så lad den ligge 5-10 minutter inden du ruller den.Dejen skal have en tykkelse på 1,5-2 mm.
- Nu kan du begynde at udstikke forskellige figurer, som lægges på en bageplade med bagepapir. Læg dem med 2-3 cm. mellemrum.
- Hver plade bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, i ca. 8-9 minutter. Du kan godt have to plader i ovnen af gangen.
- Når peberkagerne er færdige, skal de køle af på en rist, og bagepladen kan benyttes til en ny omgang.
- Når alle peberkager er bagt og kølet af, er det tid til at pynte dem med glasur.
- Glasuren laves ganske enkelt ved at blande kogende vand og flormelis, og rør det godt sammen indtil du har en ensartet glasur.
Noter
Næringsindhold
Tips til de lækre peberkager
Her er nogle tips til din opskrift på peberkager med glasur:
- Smørret: Der skal bruges blødgjort smør i opskriften, IKKE smeltet. Så tag dit smør ud af køleskabet ½ time før.
- Dejens Konsistens: Sørg for, at dejen er fast nok til at rulle ud, men stadig fugtig. Hvis dejen er for tør, kan du tilføje en lille smule mælk eller vand; hvis den er for våd, tilsæt lidt mere mel.
- Udrulning: Rul dejen ud på et let melet underlag for at undgå, at den klistrer. Hvis du vil have ensartede peberkager, skal de rulles ud i samme tykkelse.
- Bagetid: Hold øje med peberkagerne under bagningen, da de nemt kan blive for mørke. De skal være gyldenbrune, ikke brændte.
- Glasur: Brug en sprøjtepose eller en lille plasticpose med et hjørne klippet af til at dekorere dine peberkager.
- Opbevaring: Opbevar peberkagerne i en lufttæt beholder for at holde dem sprøde.
- Kreativitet: Vær kreativ med dine dekorationer – brug farvet glasur, sukkerperler, og chokolade til at tilføje et personligt præg.
Husk, at bagning skal være sjovt, så eksperimentér gerne og nyd de hyggelige stunder med familien.
Hvilke udstikkere skal man bruge?
Du kan bruge lige nøjagtigt dem du vil. Men der må jo gerne være nogen julefigurer imellem. Tag evt. et kig på nogen af disse:
Annonce i samarbejde med PriceRunner