Gugelhupf er en elsket tysk romkage, der har sin plads på kaffeborde i hele Centraleuropa. Med sin karakteristiske form og delikate smag af rom og nødder er Gugelhupf en sand klassiker, der bringer minder om hyggelige eftermiddage og samvær med familie og venner. Denne saftige kage kombinerer bløde noter af smør og vanilje med sprødheden fra mandler og rosiner, der giver en perfekt balance mellem sødme og fylde. Perfekt til en kop kaffe eller te, og lige så dejlig at servere ved særlige lejligheder som til hverdag. Lad os dykke ned i kunsten at bage denne traditionsrige lækkerbisken!
Gugelhupf - Tysk Romkage
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookUdstyr
- 1 Gugelhupf-form
Ingredienser
- 2½ dl. piskefløde
- 2¼ tsk. tørgær
- 100 g. sukker
- 500 g. hvedemel
- ½ tsk. salt
- 225 g. smør, usaltet
- 5 st. æggeblommer
- 1½ tsk. vaniljeekstrakt
- 1 stk. citron, kun skallen
- 2 dl. rosiner
- 1½ spsk. rom
- 1 dl. hakkede mandler
- 2 spsk. flormelis
Fremgangsmåde
- Start med at lægge dine rosiner i blød i rom. Dette kan evt. gøre dagen før. Rør rundt en gang imellem, så alle rosinerne suger rom til sig.
- Lun piskefløden og tilsæt tørgær og 1 spsk. sukker. Rør rundt og lad det stå et kvarters tid, indtil det begynder at skumme.
- Nu skal smør og sukker mixes. Du kan enten bruge en røremaskine eller håndmixer. Pisk indtil det er lyst og luftigt.
- Tilføj revet citronskal og vaniljeekstrakt, og mix det godt sammen.
- Tilsæt æggeblommerne 1 af gangen, og mix det hele godt sammen.
- Nu skal fløde/gærblandingen tilsættes, sammen med halvdelen af hvedemelet. Mix det godt sammen.
- Tilsæt salt og resten af melet og pisk i ca. 10 minutter, indtil du har en jævn dej. Er dejen før tør, kan du tilsætte en ekstra æggeblomme. Er den for våd, tilsættes lidt mere mel.
- Dæk dejen løst med film og lad den hæve et lunt sted i ca. 2 timer.
- Nu skal du i gang med at samle din kage. Start med at rullen dejen ud til en firkant, som har en længde der svare til omkredsen af formen. Dejen skal være ca. ½ cm. tyk.
- Drys rosinerne og de hakkede mandler jævnt ud over dejen, og rul den sammen så du har en lang pølse.
- Læg dejen i en smurt Gugelhupf-form, og tryk den forsigtigt ned, så den fordeler sig jævnt.
- Dæk formen løst med film, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 times tid.
- Bag Gugelhupfen i 30-40 minutter i en forvarmet ovn ved 175 grader (IKKE varmluft), indtil den er gyldenbrun.
- Lad kagen hvile i formen i 10 minutter, og vend den derefter ud på en bagerist til afkøling.
- Drys med flormelis og server straks. Gugelhupf smager bedst samme dag.
Næringsindhold
Oprindelsen af Gugelhupf daterer sig flere århundreder tilbage, hvor den blev betragtet som en luksuskage, ofte forbundet med særlige lejligheder som bryllupper og højtider. I dag er den en elsket klassiker i mange europæiske hjem.
Ordet “Gugelhupf” stammer fra det tyske ord “Gugel”, der betyder hætte eller hætteform, og “Hupf”, som refererer til hævning – et hint til den gærbaserede version af kagen.