Flødekartofler

Flødekartofler

Flødekartofler er én af favoritterne, når det drejer sig om tilbehør til kød. Flødekartofler er lette at lave, kræver ikke ret mange ingredienser og så smager det super lækkert. Mange forbinder fejlagtigt flødekartofler med flødestuvede kartofler fra 80´erne, men der er stor forskel på hvordan retterne laves.

Egentlig er det en meget simpel ret med lidt kartofler, fløde og krydderier, men vi er simple mennesker – det kræver ikke altid så meget at gøre os tilfredse 🙂

Flødekartofler

Flødekartofler

4.75 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 25 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 618kcal

Ingredienser

  • 1 kg. Kartofler
  • 1 stk. Løg
  • ½ l. Piskefløde
  • Salt og peber
  • Lidt revet muskatnød

Fremgangsmåde

  • Skræl kartoflerne og skær dem i skiver.
  • Pil og hak løget fint.
  • Fordel kartoffelskiverne i et ildfast fad, sammen med de hakkede løg.
  • Krydre kartoflerne med salt og peber, og hæld fløde henover.
  • Stil fadet i ovnen ved 180-200 grader og bag det i ca. 60 minutter eller til kartoflerne er møre.
  • Herefter er flødekartoflerne klar til servering.

Noter

Er man til hvidløg, kan man presse og tilsætte 1-2 fed i retten.
En anden god opskrift finder du på HurtigMums.dk

Næringsindhold

Næringsindhold
Flødekartofler
Mængde pr. portion
Kalorier
618
% Daglig værdi*
Fedt
 
45
g
53
%
Mættet fedt
 
29
g
132
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
11
g
Natrium
 
49
mg
1
%
Kalium
 
1172
mg
33
%
Kulhydrater
 
47
g
12
%
Sukker
 
6
g
11
%
Protein
 
9
g
15
%
Vitamin A
 
1843
IU
74
%
Vitamin C
 
50
mg
67
%
Calcium
 
113
mg
14
%
Jern
 
2
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

De perfekte flødekartofler

Hemmeligheden bag de perfekte flødekartofler, er at kartofler og fløde skal koges godt sammen, så den er cremet og nærmest går i ét med kartoflen. Så mængden af fløde er afgørende for resultatet. Er der for lidt fløde, bliver den kogt helt ind i kartoflerne, så de bliver tørre. Er der for meget fløde, får du ikke en cremet konsistens.


Andre opskrifter med kartofler: Pommes Anna // Pommes Frites // Svensk Pølseret // Kartoffelmos


Flødekartofler uden fløde

Man kan faktisk godt lave flødekartofler uden fløde, selvom det lyder helt tosset. Men er man på kur, kan det nogen gange være en god idé at skære lidt ned på kalorierne, selvom man spiser godt.

Opskriften er den samme som ovenfor, men i stedet for at bruge fløde, bruger du resultatet af følgende:

  • Du tager 6 dl. mælk og varmer op til noget nær kogepunktet.
  • Så jævner du den med 1-2 spsk. maizenamel.
  • Når mælken har den ønskede konsistens, hælder du den over kartoffelskiverne.

Veganske Flødekartofler

Nu har du set en opskrift hvor vi har udskiftet fløde med mælk, men kan du ikke tåle mælkeprodukter, eller er du veganer, så skal du da ikke snydes.

Til veganske flødekartofler, skal du bruge:

  • 2 spsk. plantesmør (Naturli’)
  • 1 fed hvidløg (valgfrit)
  • 1 lille løg (hakket fint)
  • 2 spsk. mel
  • 3 dl. grøntsagsbouillon
  • 3 dl. havremælk

Derudover skal du selvfølgelig bruge kartoffel i skiver – ca. 800-1000 g., samt salt og peber.

  1. Saucen laves ved at smelte plantesmør i en gryde, tilsæt de hakkede løg og svits dem til de er bløde.
  2. Tilsæt mel og pisk til du får en melbolle.
  3. Tilsæt grøntsagsbouillon, mens der piskes.
  4. Tilsæt havremælken lidt efter lidt, indtil du har en tyk og cremet flødeagtig sauce.
  5. Lad det varme op stille og roligt indtil det tykner.

Saucen hælder du over kartoffelskiverne og bager dem i ovnen ved 190 grader varmluft, i ca. 60-70 minutter, indtil de er gyldne på toppen og saucen er cremet og lækker.

Tips

Flødekartofler kan spises til stort set alt, men passer perfekt til:

Vil du gøre lidt ekstra ud af retten, kan du f.eks tilføje porre, revet ost eller spinat til dine flødekartofler. Små baconstykker er også et hit. Prøv dig frem 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*