Flødekartofler er én af favoritterne, når det drejer sig om tilbehør til kød. Flødekartofler er lette at lave, kræver ikke ret mange ingredienser og så smager det super lækkert. Mange forbinder fejlagtigt flødekartofler med flødestuvede kartofler fra 80´erne, men der er stor forskel på hvordan retterne laves.
Egentlig er det en meget simpel ret med lidt kartofler, fløde og krydderier, men vi er simple mennesker – det kræver ikke altid så meget at gøre os tilfredse 🙂
Flødekartofler
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookIngredienser
- 1 kg. Kartofler
- 1 stk. Løg
- ½ l. Piskefløde
- Salt og peber
- Lidt revet muskatnød
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver.
- Pil og hak løget fint.
- Fordel kartoffelskiverne i et ildfast fad, sammen med de hakkede løg.
- Krydre kartoflerne med salt og peber, og hæld fløde henover.
- Stil fadet i ovnen ved 180-200 grader og bag det i ca. 60 minutter eller til kartoflerne er møre.
- Herefter er flødekartoflerne klar til servering.
Noter
Næringsindhold
De perfekte flødekartofler
Hemmeligheden bag de perfekte flødekartofler, er at kartofler og fløde skal koges godt sammen, så den er cremet og nærmest går i ét med kartoflen. Så mængden af fløde er afgørende for resultatet. Er der for lidt fløde, bliver den kogt helt ind i kartoflerne, så de bliver tørre. Er der for meget fløde, får du ikke en cremet konsistens.
Andre opskrifter med kartofler: Pommes Anna // Pommes Frites // Svensk Pølseret // Kartoffelmos
Flødekartofler uden fløde
Man kan faktisk godt lave flødekartofler uden fløde, selvom det lyder helt tosset. Men er man på kur, kan det nogen gange være en god idé at skære lidt ned på kalorierne, selvom man spiser godt.
Opskriften er den samme som ovenfor, men i stedet for at bruge fløde, bruger du resultatet af følgende:
- Du tager 6 dl. mælk og varmer op til noget nær kogepunktet.
- Så jævner du den med 1-2 spsk. maizenamel.
- Når mælken har den ønskede konsistens, hælder du den over kartoffelskiverne.
Veganske Flødekartofler
Nu har du set en opskrift hvor vi har udskiftet fløde med mælk, men kan du ikke tåle mælkeprodukter, eller er du veganer, så skal du da ikke snydes.
Til veganske flødekartofler, skal du bruge:
- 2 spsk. plantesmør (Naturli’)
- 1 fed hvidløg (valgfrit)
- 1 lille løg (hakket fint)
- 2 spsk. mel
- 3 dl. grøntsagsbouillon
- 3 dl. havremælk
Derudover skal du selvfølgelig bruge kartoffel i skiver – ca. 800-1000 g., samt salt og peber.
- Saucen laves ved at smelte plantesmør i en gryde, tilsæt de hakkede løg og svits dem til de er bløde.
- Tilsæt mel og pisk til du får en melbolle.
- Tilsæt grøntsagsbouillon, mens der piskes.
- Tilsæt havremælken lidt efter lidt, indtil du har en tyk og cremet flødeagtig sauce.
- Lad det varme op stille og roligt indtil det tykner.
Saucen hælder du over kartoffelskiverne og bager dem i ovnen ved 190 grader varmluft, i ca. 60-70 minutter, indtil de er gyldne på toppen og saucen er cremet og lækker.
Tips
Flødekartofler kan spises til stort set alt, men passer perfekt til:
- Helstegt oksemørbrad
- Kogt skinke
- Culottesteg
Vil du gøre lidt ekstra ud af retten, kan du f.eks tilføje porre, revet ost eller spinat til dine flødekartofler. Små baconstykker er også et hit. Prøv dig frem 🙂