Tarte Tatin er en lækker Fransk æbletærte, som lidt utraditionelt og bogstaveligt laves omvendt på hovedet. Man bager nemlig tærte med bunden i vejret, og vender den om når den er færdig. Det kan godt være lidt svært, så jeg anbefaler at bruge en tefal-pande, hvor tærte i sidder lige så godt fast.
Desserten smager super lækkert som den er, men jeg plejer at servere en lækker vaniljeis eller creme anglaise til, men flødeskum eller creme fraiche er også godt.
Ingredienser
Mørdej
- 250 g. Hvedemel
- 70 g. Flormelis
- 175 g. Smør, koldt
- 1 Æg
Æblefyld
- 5-6 stk. Æbler, lidt syrlige
- 150 g. Sukker
- 75 g. Smør
Fremgangsmåde
Mørdej
- Bland mel og flormelis godt sammen.
- Smuldr melblanding og smør med fingrende, så det begynder at ligne revet ost.
- Slå et æg ud i og saml dejen. Du må ikke ælte den, blot samle den.
- Sæt mørdejen på køl mens du laver fyldet.
Æblefyld
- Skræl æblerne, skær dem i kvarte både og fjern kernehus.
- Smelt sukker på en varm pande. Tilsæt smør og blandt det godt sammen, så du får en lækker gylden karamelsauce.
- Fjern panden fra blusset og læg æblerne i et fint mønster oveni karamellen. Æblerne skal ligge helt tæt og dække hele panden.
- Sæt panden tilbage på blusset ved lav/middel varme og lad det småkoge i 5-10 minutter, så æblerne bliver lidt bløde.
- Tag panden ag blusset og lad det køle helt af.
Tarte Tatin
- Når fyldet er helt koldt, skal mørdejen rulles ud, så du få en rund dej som dækker panden.
- Læg dejen oven på æblerne, og fold den ned omkring æblerne i kanten.
- Prik lidt huller i dejen med en gaffel, så den ikke revner.
- Bag din tarte tartin i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter, til butterdejen er færdigbagt og gylden.
- Tag den ud af ovnen. Læg en stor tallerken eller et fad over panden, og med en hurtig bevægelse vendes tærten rundt, og ud på tallerkenen.
- Voila - Din Fransk æbletærte er nu klar til servering.
Noter
Hvor stammer Tarte Tatin fra?
Tarte Tatin er som sagt en Fransk æbletærte. Den er opkaldt efter søstrene Tatin, der i slutningen af 1800-tallet serverede den, som signatur-dessert, i deres restaurant i byen Lamotte-Beuvron ved Loire-dalen. Æbletærten blev kendt, da den under navnet “La Tarte des Demoiselles Tatin”, blev en fast dessert på menuen hos Maxim’s, en af de ældste restauranter i Paris. Da den serveres på hovedet, kaldes den også for en omvendt tærte; på fransk “Tarte renverseé” eller “Tarte a l’enverse”.