Når solen skinner, og varmen breder sig, er der intet som en forfriskende salat for at tage smagsløgene med på en rejse til det skønne Middelhav. Græsk salat, også kendt som ‘Horiatiki’, er mere end bare en simpel ret; den er en harmonisk blanding af sprøde grøntsager, saftige oliven, lækker feta og en god kvalitets olivenolie. Denne salat fortæller historien om Grækenlands rige kulinariske arv og dets folks kærlighed til friske, enkle ingredienser. Lige meget om den serveres som en let frokost, en side ret til grillen, eller som en hovedret toppet med grillet kylling eller rejer, vil denne klassiske græske salat uden tvivl charme enhver, der smager den. Så lad os tage skridtet og dykke ned i den autentiske verden af græske smage.
Alle ingredienser i opskriften herunder, kan undlades hvis man ikke kan li dem.
Ingredienser
- 1 stk. peberfrugt
- 1 stk. agurk
- 1 stk. rødløg
- 250 g. små tomater
- 100 g. fetaost
- 50 g. oliven
Dressing
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. eddike efter eget valg
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. honning
- 1 tsk. sennep
- 1 tsk. oregano, tørret
- salt og peber
Fremgangsmåde
Dressing
- Alle ingredienser hældes i en skål og piskes sammen med en gaffel. Smag til med salt og peber.
Græsk Salat
- Start med at ordne grøntsagerne: Tomaterne halveres, agurk og peberfrugt skæres i tern og rødløg skæres i tynde ringe/skiver.
- Hæld alle grøntsager i en stor serveringsskål og fordel dressingen udover.Vend forsigtigt salaten rundt, så dressingen fordeles.
- Smuldr fetaost udover og fordel oliven på toppen.
Dressing til græsk salat
I en helt traditionel græsk salat, bruger man ikke den dressing jeg bruger i opskriften. Normalt serveres salaten blot med en god olivenolie, men jeg bryder mig ikke rigtigt om ren olivenolie. Men du kan jo selv bestemme. Det er selvfølgelig nemmest kun at bruge olivenolie, men dressingen smager rigtigt godt.
Kan man servere Græsk Salat som hovedret?
Normalt ville man servere en græsk salat som forret eller som tilbehør til hovedretten. Men man kan sagtens servere salaten som hovedret, hvis man tilføjer lidt ekstra ingredienser, så den mætter bedre. Herunder finder du nogen idéer, som nemt gør salaten bedre egnet som hovedret.
- Protein: Tilsæt grillet kylling, rejer, lam eller endda kikærter for at give salaten mere substans og protein.
- Fuldkorn: Blandet med kogt quinoa, bulgur, farro eller endda couscous kan tilføje fylde og gøre salaten mere mættende.
- Brød: Server salaten oven på en skive ristet brød eller bland den med frisk revet pita-brød for at gøre den mere robust.
- Større mængde feta: Øg mængden af fetaost i salaten for at gøre den mere fyldig og rig på smag.
- Nødder: Tilsæt en håndfuld ristede nødder som pinjekerner, valnødder eller mandler for ekstra tekstur og næringsstoffer.
- Krydderurter: Udover den traditionelle tilsætning af oregano kan du inkludere friske krydderurter som basilikum, persille eller mynte for at tilføje flere smagslag.
Ved at inkorporere nogle af disse idéer kan græsk salat nemt transformeres fra en simpel salat til en lækker og nærende hovedret.