Falafel

Falafel

Falafel er meget udbredt i mellemøsten, men stammer oprindeligt fra Palæstina. Herhjemme er falafel også meget populært blandt vegetarer, hvor kødet erstattes med falafel pga. det høje indhold af protein fra kikærterne. Derfor går de også under navnet “veganske frikadeller”.

Falafel bruges hovedsageligt som fyld i f.eks kebab, men kan også spises som en snack uden andet tilbehør end en form for dressing til at dyppe i.

Herunder får du “min” opskrift på hjemmelavet falafel med kikærter.

Falafel

Falafel

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Del på Facebook
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 219kcal

Udstyr

  • Blender

Ingredienser

  • 500 g. Kikærter, som har stået i blød i mindst 8 timer
  • 4 fed Hvidløg
  • 2 stk. Løg
  • 3 tsk. Stødt koriander
  • 3 tsk. Stødt spidskommen
  • 2 spsk. Citronsaft
  • 1 bdt. Frisk persille
  • Salt og peber
  • Evt. lidt chili
  • Olie til at fritere falaflerne i

Fremgangsmåde

  • Når kikærterne er færdige med at ligge i blød, skal de skylles grundigt og efterfølgende dryppe godt af.
  • Nu skal alle ingredienser (olie undtaget) op i en blender eller foodprocessor, og blendes godt sammen. Hvis "dejen" ikke vil samle sig rigtigt, så tilsæt et æg. Bliver "dejen" for tynd/vandet, så tilsæt lidt rasp.
  • Varm olien op i en gryde eller dyb pande.
  • Nu skal du forme dine falafler til boller med en ske, lidt lige som med frikadeller, bare ikke nær så store.
  • Du dine falafler er formet, skal du fritere dem i olien til de er sprøde og gyldne. Herefter tages de op og ligges på et stykke papir, som kan suge olien.
  • Dine hjemmelavede falafler er nu klar til servering. Velbekomme.

Næringsindhold

Næringsindhold
Falafel
Mængde pr. portion
Kalorier
219
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
5
%
Mættet fedt
 
0.4
g
2
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Natrium
 
12
mg
0
%
Kalium
 
423
mg
12
%
Kulhydrater
 
37
g
9
%
Sukker
 
6
g
11
%
Protein
 
12
g
20
%
Vitamin A
 
74
IU
3
%
Vitamin C
 
6
mg
8
%
Calcium
 
89
mg
11
%
Jern
 
5
mg
56
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Når det kommer til ikoniske gade-retter, er falafel en stjerne i Mellemøstens kulinariske landskab. Disse dybstegte kugler eller bøffer, lavet primært af kikærter eller favabønner, har vundet hjerterne hos madelskere over hele verden.

En Gammel Favorit

Selvom falafels nøjagtige oprindelse er omdiskuteret, menes det, at denne skønne snack kan spores tusindvis af år tilbage. Nogle teorier peger på, at falafel stammer fra Egypten, hvor den blev lavet af favabønner. Den har sidenhen spredt sig over hele Mellemøsten, hvor kikærteversionen er blevet især populær.

Hvad er Falafel?

Falafel er små bøffer eller kugler lavet af knuste kikærter eller favabønner. Blandet med en række krydderier – herunder koriander, spidskommen, hvidløg og løg – bliver blandingen derefter formet og dybstegt, indtil den får en sprød, gylden skorpe og en blød indre.

Servering og Variationer

Falafel serveres ofte i pitabrød eller fladbrød, ledsaget af forskellige tilbehør som tahini, hummus, grøntsager og syltede rødbeder. De kan også fungere som en del af en mezze-tallerken eller blot spises alene med en dypningssauce.

I forskellige regioner finder man lokale variationer af falafel. For eksempel kan nogle opskrifter inkludere forskellige urter, nødder eller krydderier, hvilket giver hver version et unikt præg.

Falafel i Verdenskøkkenet

Mens falafel har sine rødder i Mellemøsten, har globalisering og migration bidraget til dets popularitet i andre dele af verden. Fra food trucks i New York til caféer i Sydney, er falafel blevet et populært vegetarisk valg takket være sin fyldige smag og næringsrige profil.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*