Sunde snacks

10 Sunde Snacks

Sunde snacks

Snacks er bare nødvendige i hverdagen. De bliver hurtigt den lette løsning, der oftest er hvad man kan kategorisere som usund mad med mere sukker og fedt, end hvad vi har behov for. Det dog er muligt at holde den sunde stil og stadig give plads til snacks i hverdagen.

Jeg giver et bud på 10 sunde snacks, som du nemt og enkelt kan implementere i din dagligdag og som ovenikøbet gavner din krop.

Tørrede frugter

Tørrede frugter som dadler, abrikoser eller lignende, er en nem snack, som du kan have liggende i køkkenskuffen eller i madpakken. Til trods for at frugter indeholder sukker, er de også fyldt med plantefibre, der optimerer din fordøjelse.

Vigtige mineraler styrker både dit immun-system, udskillelsen af affaldsstoffer og kan endda have betydning for din huds smidighed.

Grøntsager med hummus

Mangler du også grønt i dine daglige måltider? Du kan nemt snitte dine yndlingsgrøntsager og have liggende i køleskabet. Ved at have klargjort dem på forhånd, kan du hurtigt komme dem i madpakken som sunde snacks.

Supplér dine yndlingsgrøntsager, om det så måtte være gulerødder, selleri, agurker eller noget helt andet, med din favorit dip, som eksempelvis hummus. Grøntsager bør fylde i den varierede sunde kost, men det er nogle gange svært at nå at indtage alt det grønt som anbefales. Samtidig med at grøntsagerne indeholder forholdsvist få kalorier, indeholder de vitale antioxidanter, vitaminer og mineraler, som er vigtige for din sundhed.

Snacks med chokoladeovertræk

Måske anser du ikke for chokolade som værende det sundeste alternativ til din snacksult. Faktisk kan chokolade være ganske sundt og til fordel for vores sundhed. En mørk chokolade med en kakaoprocent på 70 procent eller mere er til gavn for vores indre. Kakaobønner er næringsrige og fyldt med mineraler. Selvom det måske lyder utroligt, så er kakaobønner lig med andre former for bønner og fyldt med fibre.

Chokolade er endda beriget med flere antioxidanter end de fleste bær og hjælper din krop med udrensning af affaldsstoffer. Altså alt med måde og det gælder også den sunde mørke chokolade, men du kan roligt supplere dine grøntsager eller frugter med et mørkt chokoladeovertræk og nyde en nærmest syndig snack i løbet af dagen, uden dårlig samvittighed.

Kirsebær

Kirsebær er velkendt blandt sportsudøvere. Det er en super sund snack med masser af sunde kulhydrater og antioxidanter. Hvis du efter motionen har brugt dine muskler godt og leder efter en efterfølgende sund snack, kan du med fordel spise kirsebær.

Kirsebær vil nedsætte ømhed i musklerne som følge af indholdet af både magnesium og antioxidanter, der hjælper din krop med at reducere tilstedeværelsen af mælkesyre.

Frosne bananer

Frosne bananer kan blive til din nye yndlings-is. Den sunde version af is får du ved at blende frosne bananer med lige præcis de ingredienser, du har lyst til. Resultatet bliver en lækker og cremet is, der kan laves vegansk og helt uden raffineret sukker.

Med kun naturlige plantebaserede ingredienser får du sunde snacks. Prøv eksempelvis med Matcha eller Spirulina som en ekstra næringsrig ingrediens i din sunde snack af en is. Bananer har en lang liste af sundt indhold, som gavner dit indre. Det bør især nævnes at den præbiotiske effekt er en fordel for alle de gode bakterier du har i mavetarmsystemet.

Men vidst du også, at bananer indeholder større mængder af tryptofan, som omdannes til serotonin, et glædeshormon, der blandt andet påvirker hjernen til at sove bedre om natten.

Kålchips

Har du lyst til saltede sprøde chips, så er det muligt at lave din egen sunde version, som du kan bruge som den sunde snacks. Du ved sikkert allerede, hvor sunde kålplanterne er, men er muligvis ikke videre begejstret for planten i forbindelse med lysten til snacks.

Ved at salte eksempelvis grønkål og opvarme dem med lidt olie i ovnen, opnår du en lækker saltet sprødhed. Du kan eventuelt drysse din foretrukne krydderiblanding på toppen forinden. Særligt har kål den fordelagtige egenskab at kunne holde godt gang i tarmene og styrker de gode bakterier, som findes der.

Nødder

Saltede nødder, nødder med krydderier eller bare nødder der er helt neutrale. Nødder er en vigtig kilde til sunde fedtsyrer, der blandt andet styrker vores respons i nervesystemet. Nødder findes ristede eller rå, men uanset er det et sundere alternativ til de fleste andre snacks og bidrager med plantefibre, fedtsyrer og vigtige vitaminer og mineraler, der styrker dit indre.

Nødder er nemme at have liggende i skuffen, har en lang holdbarhed og kan kombineres i salater, morgenmaden, smoothien eller hvad du nu lige skulle have lyst til. Nødder kan også spises alene eller sammen med tørrede frugter som eksempelvis rosiner.

Popcorn

Det er af den klare forståelse, at popcorn er det sunde alternativ til chips-skålen. Sådan behøver det bestemt ikke være. De færdiglavede produkter du finder på hylderne i supermarkedet gør, at du ikke har nogen indflydelse på tilsætningen af salt og fedt til dine popcorn.

Hvis du ønsker at indtage den sunde version af popcorn, skal du lave dem selv hjemme i gryden, hvor du selv kan tilsætte den type fedt, du ønsker, og tilføre en mindre mængde salt. Ved at lave popcornene derhjemme får du et sundere alternativ til chips-trangen.

Klatkager

Alle har vel et eller andet forhold til klatkager fra barndommen, hvor grødrester fik nyt liv. Klatkager kan laves af glutenfrie grødrester, men også i en kombination med mosede modne bananer, der giver en naturlig sød smag og som kan kombineres i utallige smagskombinationer. Med en banan i overskud, et æg og eventuelt lidt grødrester eller glutenfri mel, så er der ikke grænser for de smagskombinationer du kan kreere på panden.

De sunde snacks i form af klatkager kan fryses ned eller gemmes nogle dage i køleskabet, så lav blot en større portion.

Fyldte dadler

Leder du efter de ultimative sunde snacks, så får du den lige her; fyldte dadler er som det bedste slik. Uanset om du fylder dine dadler med peanutbutter, syltetøj eller anden moset frugt, så er det en mulighed at drysse dem med enhver form for krydderi.

Udfordr dine smagsløg ved at vende dine dadler i lakridspulver eller overtræk dem med den mørke sunde chokolade.

Husk at dine fyldte dadler kan fryses ned eller opbevares i længere tid i køleskabet, så sørg for en meget stor portion, for du vil næsten ikke kunne lade være med at fylde dig med de sunde snacks i løbet af dagen. Fosfor jern og B vitaminer er nogle af næringsstoffer der findes i større mængder i dadler.

2 Kommentarer

  1. Natja Rasmussen

    Tak for denne gode artikel!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*