Der findes mange måder at tilberede kartofler på. En af mine favoritter er hasselback kartofler, eller hasselbagte kartofler som de også kaldes. De lækre sprøde, men alligevel møre, kartofler kan serveres til stort set alle retter, som erstatning for almindelige kogte kartofler.
Ingredienser
- 800 g. Kartofler
- 50 g. Smør, smeltet
- 2 tsk. Groft salt
- 2 spsk. Frisk rosmarin, finthakket
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Skræl kartoflerne og skær lidt af den ene side, så kartoflen kan ligge plant.
- Tag en skarp kniv og skær en masse tynde skiver i kartoflerne, men uden at skære igennem. Nøjes med at skære ¾ igennem dem. Læg evt. kartoflerne mellem skafterne på to grydeskeer, så undgår du at få skåret helt igennem.
- Læg alle kartoflerne i et ildfast fad og pensl dem med det smeltede smør.
- Drys med salt og rosmarin. Du kan også bruge timian eller andre krydreurter.
- Sæt fadet i ovnen og bag dine hasselback kartofler i ca. en time, alt efter hvor store de er. Pensl evt. med lidt smeltet smør et par gange under tilberedningen.
- Når kartoflerne er møre indeni og sprøde udenpå, er de færdige og klar til servering.
Hvor stammer Hasselback kartofler fra?
Hasselback kartofler er faktisk en Svensk “opfindelse”. I 1950´erne fandt restaurant Hasselbacken på at skære riller i deres ovnbagte kartofler. På den måde kunne de tilberedes på kortere tid, hvilket gav gladere kunder. Og så bliver kartoflen jo bestemt ikke dårligere af det.
Senere blev “opfindelsen” udbredt i hele verden.
Andre opskrifter med kartofler: Flødekartofler // Kartoffelsalat // Svensk Pølseret
Hasselback kartofler på grillen?
Man kan sagtens lave hasselback kartofler på grillen. Fremgangsmåden er præcis den samme, som når de laves i en ovn.
En grill kan du være lidt svære at holde en konstant temperatur på, især når man åbner og lukker låget hele tiden. Så tilberedningstiden kan være lidt anderledes. Men prøv at prikke med en kødnål, så mærker du når kartoflerne har fået nok.