Forsiden Frokost Gravad Laks med Rævesovs
Gravad Laks med Rævesovs

Gravad Laks med Rævesovs

Gravad laks er en klassisk skandinavisk delikatesse, som er elsket for sin fine balance mellem salt, sødme og aromatiske krydderier. Oprindeligt udviklet som en metode til at konservere fisk, er gravad laks i dag en populær ret, der ofte serveres som forret eller til frokost – perfekt til højtider og festlige anledninger. Laksen marineres i en blanding af salt, sukker, krydderier og dild, som efter et par dages hviletid giver fisken en silkeblød tekstur og en smag, der både er frisk og raffineret. Denne opskrift på gravad laks, kombineret med en velsmagende rævesovs, er nem at forberede i god tid og vil imponere dine gæster med dens dybde og nuancerede smag.

Gravad Laks med Rævesovs
Opskrift på

Gravad Laks med Rævesovs

Tryk på stjernerne og bedøm opskriften

4 fra 1 stemme
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 days
Samlet tid: 2 days 15 minutter
Antal: 6 personer

Ingredienser

Gravad Laks

  • 1 kg. lakseside
  • ½ stk. stjerneanis
  • 4 spsk. fint salt
  • ½ tsk. friskkværnet peber
  • 5 spsk. sukker
  • ½ tsk. stødt koriander
  • 5 spsk. tørret dild
  • 1 bdt. frisk dild

Rævesovs

  • 1 dl. olivenolie
  • ½ dl. creme fraiche
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 3 spsk. brun farin
  • 3 tsk dijon sennep
  • 2 spsk. tørret dild
  • ½ tsk. friskkværnet peber
  • ½ tsk. salt

Fremgangsmåde

Gravad Laks

  • Start med at knuse den halve stjerneanis i en morter, så den bliver til fint pulver. Tilsæt derefter salt, sukker, peber og stødt koriander, og bland det hele grundigt sammen. Vend den tørrede dild i krydderiblandingen.
  • Rens laksesiden for eventuelle ben og trim fedtkanterne, så du kun har de dele, du ønsker at servere.
  • Læg laksen med skindsiden nedad og dæk hele kødsiden med krydderiblandingen.
  • Hak den friske dild fint, efter at du har fjernet stænglerne, og drys den jævnt hen over laksen.
  • Pak laksen tæt ind i folie og placer den i et fad. Sæt fadet i køleskabet, hvor laksen skal trække i minimum 2 dage.

Rævesovs

  • Begynd med at piske alle ingredienserne grundigt sammen, indtil du har en ensartet og glat sovs.
  • Juster smagen efter dine præferencer ved at tilføje mere salt, peber, sennep eller brun farin, alt efter om du ønsker en mere krydret eller sød smag.

Servering

  • Pak din laks ud af folien og placer den på et spækbræt
  • Skær nogle pæne tynde skiver af laksen, i en 45 graders vinkel, så skiverne bliver større. Placer dem på et serveringsfad.
  • Pynt evt. med frisk dild inden servering.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Hvordan serveres gravad laks?

Gravad laks serveres ofte som en delikat forret eller som en elegant frokostret. Når laksen er klar, skæres den i tynde, skrå skiver, så man får fine, delikate stykker, som præsenterer sig flot på tallerkenen. Den serveres traditionelt sammen med rævesovs, som tilfører en perfekt balance mellem sødme og syre, hvilket komplimenterer laksens smag. Et klassisk valg er at servere laksen på et stykke ristet rugbrød eller franskbrød, hvilket giver en dejlig sprød kontrast til den bløde fisk.

For at fremhæve smagsnuancerne kan man pynte laksen med frisk dild, som både dekorerer og forstærker de aromatiske noter, der findes i marinaden. Ved siden af kan man servere citronbåde, som gæsterne kan presse over laksen for at tilføje et frisk, syrligt element. Gravad laks kan også være en del af en let salat, hvor den kombineres med spæde salatblade, agurk og radiser samt en mild dressing, der lader laksens smag skinne igennem.

Hvis man ønsker en lidt mere fyldig ret, kan laksen serveres med kogte eller små ovnstegte kartofler, eventuelt med dildsmør eller en let dressing. Dette giver en mættende og tilfredsstillende kombination, hvor laksens bløde, marinerede smag balanceres med det lette tilbehør.

Hvad betyder Gravad?

“Gravad” stammer fra det svenske ord “grava,” som betyder at grave eller begrave. Oprindeligt henviser det til en gammel nordisk konserveringsmetode, hvor fisk – typisk laks – blev saltet og derefter begravet i jorden eller sandet for at fermentere. I gamle dage brugte man denne metode for at forlænge holdbarheden på fisken, før moderne konserveringsteknikker som køling blev opfundet.

I dag betyder “gravad” simpelthen, at fisken er blevet saltet, ofte kombineret med sukker og krydderier, og ladet trække i et par dage for at udvikle smag. Denne metode bruges nu mere for smagens skyld end for at forlænge holdbarheden. Gravad laks er altså laks, der er marineret i en blanding af salt, sukker og krydderier, hvilket giver fisken en karakteristisk smag og tekstur.

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*