Citronfromage

Citronfromage

Citronfromage bringer gamle minder frem hos mig. Det var en dessert min mormor yndede at servere for os, da jeg var barn – ja faktisk også efter jeg blev voksen. Da hun gik bort, måtte vi i familien hver især bære hendes opskrift videre til vores børn og kommende børnebørn. Men det gør jeg personligt også gerne, fordi citronfromage er ikke bare en dessert; den er en påmindelse om Danmarks kulinariske arv og evnen til at skabe store smagsoplevelser med enkle midler.

Citronfromage er forholdsvis nem at lave, man skal dog være lidt omhyggelig med at følge opskriften ret præcist. Og så skal man være forsigtig når man vender flødeskum og æggehvider sammen med fromagen, da den ikke bliver lige så let og luftig, hvis man får slået al luften ud af desserten. Og så skal man selvfølgelig være lidt tålmodig når det kommer til husblas. Det skal være helt smeltet over vandbadet og man skal sørge for der ingen klumper er. Du kan evt. hælde det igennem en si.

Citronfromage

Citronfromage

Ingen bedømmelser endnu
Udskriv Pin Del på Facebook
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 325kcal

Ingredienser

Citronfromage

  • 3 blade Husblas
  • 2 stk. Æg
  • 75 g. Sukker
  • dl. Piskefløde
  • Saft og revet skal fra 3 citroner

Pynt

  • 1 dl. Piskefløde
  • Evt. mynteblade
  • Evt. revet citronskal

Fremgangsmåde

  • Start med at lægge husblas i blød. Brug en stor skål, hvor du lægger husblas i og dækker dem med vand. Det skal stå i ca. 10 minutter.
  • Imens husblas ligger i blød, kan du gøre de andre ingredienser klar. Der skal rives citronskal, presses citronsaft, vejes sukker og æggene skal deles (blommer og æggehvider hver for sig).
  • Nu skal du hælde vandet fra din husblas og sættes over et vandbad. Det gøres ved at du bringer en gryde med vand i kog. Når vandet koger, tager du den af varmen og sætter skålen med husblas op i vandet. Rør rundt til husblassen er helt smeltet, det tager kun lige et øjeblik.
  • Lad skålen køle af i nogle minutter, mens du pisker æggeblommer og sukker godt sammen med en håndmixer, indtil du har en helt lys og luftig æggesnaps, samt alle sukkerkorn er opløst. Til sidst piskes den revet citronskal i æggesnapsen.
  • Nu skal du tage skålen med husblas og hælde din citronsaft op i, og bland det sammen med et piskeris.
  • Hæld langsom husblas/citronsaft op i æggesnapsen, samtiddigt med at du pisker med håndmixeren. Pisk til det er jævnt fordelt og der ingen klumper med husblas er.
  • I en ren skål piskes flødeskum lækkert og luftigt og det vendes forsigtigt i æggesnapsen med en dejskraber.
  • Vask og tør grundigt en skål og piskeris fra håndmixeren. Nu skal du nemlig piske dine æggehvider helt stive. Du skal kunne vende skålen på hovedet uden at hviderne falder ud.
  • Rør nænsomt hviderne sammen med citronfromagen. Vær forsigtig, så du ikke slår luften ud af flødeskummet.
  • Nu kan du enten vælge om citronfromagen skal serveres i en stor skål eller i serveringsglas/skåle. Uanset hvad du vælger, skal det efterfølgende sættes på køl i minimum 3 timer - gerne længere.
  • Inden servering af du pynte med små klatter flødeskum og evt. lidt mynteblade og revet citronskal.

Næringsindhold

Næringsindhold
Citronfromage
Mængde pr. portion
Kalorier
325
% Daglig værdi*
Fedt
 
25
g
29
%
Mættet fedt
 
14
g
64
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
6
g
Natrium
 
19
mg
0
%
Kalium
 
61
mg
2
%
Kulhydrater
 
21
g
5
%
Sukker
 
21
g
38
%
Protein
 
6
g
10
%
Vitamin A
 
920
IU
37
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
42
mg
5
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Citronfromagens Historie

Mens nøjagtige oprindelsesdetaljer kan være uklare, har citronfromage været en del af den danske desserttradition i mange generationer. Den kombinerer enkelheden ved få, men kvalitetsrige ingredienser – citron, sukker, gelatine og fløde – for at skabe en dessert, der er både forfriskende og tilfredsstillende.

Citronens Magi

Hvad der gør citronfromage særligt tiltalende er balancen mellem den syrlige citronsmag og den søde flødeskumsbase. Citronens syrlighed giver en næsten prikkende fornemmelse på tungen, som modvirker den ellers rige fløde, hvilket resulterer i en dessert, der føles let og luftig, selvom den er fyldig.

Variationsmuligheder

Selvom den traditionelle citronfromage er elsket af mange, er der også plads til kreativitet. Nogle vælger at tilsætte et lag af knuste makroner eller biscotti for at give lidt tekstur. Andre eksperimenterer med at kombinere citronsmagen med andre citrusfrugter som lime eller appelsin for en ekstra dimension af smag.

Servering af Citronfromage

Citronfromage kan præsenteres på forskellige måder, fra individuelle portionsglas til større skåle, der er beregnet til at blive delt. Det er almindeligt at pynte overfladen med revet citronskal eller en lille kvist af frisk mynte. For en ekstra festlig præsentation kan en citrussirup eller bærkompot tilføjes som akkompagnement.

Ofte stillede spørgsmål om Citronfromage

Kan citronfromage fryses?

Ja det kan du sagtens. Den kan holde sig 3-4 uger i fryseren.

Kan man lave citronfromage dagen før?

Ja det kan du godt. Den bliver faktisk mere fast, hvis den får lov at stå på køl natten over. Men den SKAL på køl.

Hvilken vin servere man til citronfromage?

Da citronfromage er en fed dessert, skal der noget syre til, for at give lidt modspil. Så personligt ville jeg vælge en muscat vin med en god syre/friskhed.

Hvor stammer citronfromage fra?

Citronfromage stammer oprindeligt fra Norditalien, hvor den går under navnet Panna Cotta al Limone.

Hvad hedder citronfromage på engelsk?

Citronfromage på engelsk er Lemon Mousse

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*