Spørger man rundt vil man nok hurtigt finde et hav af forskellige opskrifter på den perfekte og bedste chili con carne. Men sagen er den, som med så meget andet, når det kommer til madlavning at man har friheden til at sætte sit eget præg på retten. En chili con carne består af nogle grundelementer, men hvor meget af hver ting man ønsker at putte i, er helt op til en selv. Ønsker man at tilføje nye og andre ting, så er det bare at give dig i kast hermed. Der er alle muligheder for at skabe sin helt egen chili con carne.
Herunder finder du MIN opskrift på chili con carne.
Chili Con Carne
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookIngredienser
- 1 stk. Løg
- 1-2 fed Hvidløg
- 2 tsk. Knust spidskommen
- 1 tsk. Stødt koriander
- 500 g. Hakket oksekød
- 1-2 stk. Røde chilier
- 1 ds. Tomatpure (140 g)
- 1 dl. Okse- eller kalveboullion
- 1 ds. Hakkede tomater
- 1 ds. Røde kidneybønner
- 1 ds. Majs
- Olie til stegning
Fremgangsmåde
- Pil og hak løg og hvidløg fint.
- Flæk chilierne, skrab kernerne ud, og hak chilierne fint.
- Varm olien i en stor gryde, og svits løg, hvidløg og kød et par minutter, til det er brunt.
- Tilsæt chili og krydderier, og rør det godt sammen. Lad det simre i 5-10 minutter.
- Tilsæt tomatpure, bouillon og hakkede tomater i gryden, og lad simre ved svag varme i ca. 10 min. Rør undervejs.
- Bønner og majs tilsættes, og din chili con carne skal nu simre yderligere 10 min, inden du smager den til med alt og peber.
- Serveres med ris, et stykke brød og måske lidt creme fraiche.
Næringsindhold
Spørgsmål og svar om chili con carne:
Hvor kommer chili con carne fra?
Chili con carne stammer fra Mexico, men bliver spist i hele verden. Retten findes også i en vegetar udgave uden kød; denne opskrift hedder chili sin carne.
Hvad betyder chili con carne?
Direkte oversat fra spansk, betyder det Chili med kød.
Må man genopvarme chili con carne?
Ja det må du gerne. Retten er ikke anderledes end andre gryderetter, som man uden videre kan varme op. Så du kan sagtens spise rester dagen efter.
Må man fryse chili con carne?
Ja det må du gerne. Men jeg ville ikke fryse det meget længere en 2 måneder.
Chili con carne: Gryderet når det er bedst
De kolde aftener er der ikke noget bedre end en varm lækker gryderet at varme sig på. De går altid rent ind og man finder blandt gryderetter noget af den bedste hyggemad til hele familien. En sand klassiker heriblandt er chili con carne, som i den grad har formået at finde sin vej ind i de danske hjem. I en nok mere fordansket udgave for de flestes vedkommende men stadig med sine kendetegn. Og det er med god grund at lige netop chili con carne formår at være så stort et hit hos mange, for dens dybe og varme smag findes ikke lig i andre af de klassiker gryderetter og former for kødsovs, som man ellers støder på.
Som navnet angiver er det tilføjelsen af chili, som skaber den varme, retten er så kendt for og lige giver lidt kant til den ellers nogen gange meget fade kødsovs. Hertil er der bønnerne, som er med til at forme den lækre bløde konsistens, som dig kan dele vandene hos nogen, men er et af de steder, hvor der kan justeres efter smag. Og så skal selvfølgelig nævnes den mørke chokolade, som ofte tilføjes for at give dybe og den karakteristiske mørke smag. Det er altså en gryderet, som har det hele og altså kødsovs, når det er bedst. Dertil er der selvfølgelig at den går med meget forskelligt tilbehør, både ris, kartoffelmos og lignende.
En god chili con carne kræver blot tid og kærlighed
Har du førhen prøvet kræfter med og kastet dig ud i at lave en chili con carne men uden den store succes, så fortvivl ej. Lad dig ikke gå glip af den skønne ret af den grund, men prøv i stedet en gang til. For ofte er det nogle helt simple og basale ting, som kan gå galt og skabe et knap så godt resultat. Mange har tendens til at undervurdere mængden af salt, samt hvor meget forskel tid kan gøre. Forskellen mellem at lade en chili con carne simre i en time og i tre timer er forskellen på en god og en dårlig chili con carne. Og så skal den ellers bare have en masse kærlighed og det i form af tilsmagning hele vejen igennem. Så er du næsten garanteret et godt resultat.
Spændende opskrift…. På billedet kan jeg ikke se at der er majs i, men derimod kunne det se ud som om der er små stykker gulerod i? Jeg river et par gulerødder i min, det giver en god sødme, og så er den lidt extra klimavenlig