Boller hører sig til børnefødselsdagen, men passer også fint på morgenbordet når hele familien er samlet i weekenden.
Jeg vil her gi dig opskriften på nemme og luftige boller.
Boller
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookIngredienser
- 600 g. Hvedemel
- 2 dl. Mælk
- 250 g. Smør
- 3 stk. Æg
- 50 g. Gær
- 45 g. Sukker
- 1 tsk. Salt
- Evt. rosiner
Fremgangsmåde
- Smuldre smør i melet og tilsæt salt og sukker. Ønsker du rosiner i bollerne, skal de tilsættes nu.
- Rør gæren ud i lunken mælk (ca. 35 grader).
- Pisk dine æg let og hæld det sammen med mælken.
- Bland det hele sammen med mel og smør, og ælt dejen til den er sej og blank. Dejen skal være meget blød.
- Lad dejen hæve, lunt og tildækket i ca. 45 minutter.
- Når dejen har hævet, skal du slå dejen ned og forme 24 boller. Husk at komme til mel på bord og fingre, så er det nemmere at forme den bløde dej.
- Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve, lunt og tildækket i ca. 15 minutter.
- Men bollerne efterhæve, kan du tænde for ovnen, så den er klar. Den skal stå på 220 grader eller 200 grader hvis du benytter varmluft.
- Når bollerne er færdige med at hæve, skal du pensle dem sammenpisket æg eller mælk, inden de bages i 10-12 minutter midt i ovnen.
Næringsindhold
Er der noget bedre en nybagte boller?
Vi kender alle den skønne duft, når der lige er blevet taget nybagte boller ud af ovnene. Noget man snildt kunne vende sig til at få hver dag. For er der noget bedre end hjemmelavede nybagte boller? Det er svært at slå. Lige når de kommer ud af ovnen kræver det ikke mere end en lille klat smør og så er man i himlen. Det går hånd i hånd. Så hvad med selv at forsøge sig med at kaste dig ud i kunsten med lækre nybagte boller? Det er slet ikke så svært og altså en glæde, man skal unde sig selv og familien.
Man støder på alverdens opskrifter til boller og der findes utallige måder at gribe det an på. Nogen er mest til gærdejsboller, andre til surdejsboller, måske skal det være koldhævede boller, hvortil man kan bruge både gær eller surdej. Der findes nemme og hurtige boller og nogle, som skal hæve længe. Hvad man er mest til må man selv afgøre, men vigtigt at huske på er at alle opskrifter i virkeligheden er retningslinjer. Så prøv dig frem og juster lidt hist og her til du finder lige netop de perfekte boller for jer. Det er bare at turde og kaste sig ud i det.
Brug hvad du har i køkkenet til dine boller
At lave lækre boller handler egentlig langt hen ad vejen bare om at have en god grundide, om hvordan man gør og hvordan dejen skal hænge sammen, for at det ender med boller. For til en bolleopskrift vil man altid kunne ændre lidt på det. Se for eksempel hvad du har liggende i køkkenet eller stående gemt inde i skabene, som ikke lige er blevet brugt. Det kunne være en masse overskydende havregryn, som vil være super lækkert i hjemmebagte boller og kun vil tilføje en god smag. Det kunne også være nogle nødder eller forskellige kerner man har liggende, som kan give god smag og konsistens til ens boller.
Også i køleskabet vil man kunne finde rester, som kan bruges såsom en rest yoghurt, hvilker også kan tilføre meget godt til ens boller. Må bollerne godt være til den søde tand kan man også sagtens putte rosiner, chokolade eller andet lignende i. At bage boller giver god mulighed for at være lidt fantasifuld og egentlig skal man bare kigge rundt i køkkenet, for her finder man meget inspiration og lækre ting, som kan tilføre god smag og struktur til ens boller, så de bliver lækre og forskellige hver gang de laves. Så længe man blot har en grundopskrift at tilføre det hele til.
Glæd andre med koldhævede morgenboller
Vil man gerne lave lækre morgenboller til familien i weekenden, så er der ikke en meget nemmere løsning end de koldhævede boller. For her skal man blot røre en simpel dej sammen, inden man går i seng og så er de klar til om morgenen. Det er så nemt, at man lige så godt kan gøre det og det tager ikke meget længere end ti minutter om aftenen og ti minutter om morgenen, så er bollerne sat i ovnene og klar. De består i grove træk af det man lyster at putte i, hvilket er med til at gøre dem så nemme. Så der er ikke nogen grund til ikke at glæde andre med dejlige koldhævede morgenboller.