Koldhævede morgenboller

Koldhævede Boller

Nybagte boller om morgen er bare noget af det bedste at starte dagen med. Men det er de færreste som gider at stå op to timer før normalt, bare for at lave morgenmad. Men med denne opskrift på koldhævede boller, slipper du for at stå meget tidligere op. Dejen skal nemlig koldhæve, og kan holde sig flere dage i køleskabet. Så hvis du laver dejen søndag aften, så kan du få friskebagte morgenboller hele ugen.

Bollerne er lækre og har en sprød skorpe, så det knaser så dejligt når man spiser dem.

Koldhævede morgenboller

Koldhævede boller

Nem opskrift på bolledej. Den tager 10 minutter at lave, og så er der til friskbagte boller hele ugen.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 10 minutter
20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 14 stk.

Ingredienser

  • 15 g. gær
  • 7 dl. koldt vand
  • 8 g. salt
  • 1 spsk. sukker eller honning
  • 900 g. mel

Fremgangsmåde

  • Opløs gæren i det kolde vand. Det tager lidt ekstra tid når det er koldt.
  • Tilsæt salt, sukker og mel lidt af gangen, mens du rører dejen godt sammen. Dejen skal være meget klistret, så brug en røremaskine.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet. Den skal hæve natten over.
  • Tænd ovnen på 240 grader varmluft, så den er klar når du har formet bollerne.
  • Tag en lille håndfuld dej og læg den på en bageplade med bagepapir. Lav kun det antal du skal bruge, og sæt resten tilbage i køleskabet.
  • Bag bollerne i 5 minutter ved de 240 grader, og sænker derefter temperaturen til 210 grader i 15-18 minutter.
  • Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en bagerist, inden de serveres.

Noter

Hvis du laver dobbeltportion, så skal du ikke fordoble mængden af gær, med mindre du har en rimelig stor skål. Den hæver nemlig meget. Jeg ville nøjes med 20-25 gram gær.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Morgenboller til hele ugen

Er man en familie med 2 voksne og børn, så er en enkelt portion ikke nok til hele ugen. Så enten skal man lave en større portion, eller også skal man nøjes med friskbagte boller 2-3 gange på en uge.

Dejen tager heldigvis ikke lang tid at lave, så man kan også lave en portion både søndag og f.eks onsdag, så burde der være nok til hele ugen. Det afhænger selvfølgelig af hvor stor en familie i er, og hvor sultne i er om morgenen 🙂

Tips til variation af de koldhævede boller

Man behøver ikke lave den samme opskrift hver gang, man kan sagtens variere den lidt. Herunder får du et par lækre tips:

  • Skal bollerne være lidt sundere, kan du tilføje lidt revet gulerod til dejen
  • Ønsker man lidt grovere boller, kan man udskifte 30-50% af hvedemelet med grahamsmel
  • Ønsker man ikke en så knasende skorpe, kan man skrue lidt ned for temperaturen og give dem lidt længere tid
  • Årsagen til at jeg sætter temperaturen højt inden bollerne skal i ovnen, er for at sikre at de får et varmechok i starten af bagningen, det sikre en god hævning
  • Man kan også eksperimentere med at tilføje gryn, frø eller hakkede nødder i dejen. Her skal man blot tilføje mindre mel.

2 Kommentarer

  1. Tak for en simpel opskrift med forklaringer på flere ting, fx ikke at fordoble gæren og hvordan man får blødere skorpe.
    Der skal leges de næste par dage

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*