At koge et æg burde ikke være en raketvidenskab, men ikke desto mindre er der mange som fejler og får serveret et blødkogt, smilende eller hårdkogt æg, når det var det modsatte de gik efter. Det smilende kan godt gå an – man kan altid fyrer en lille hvid løgn af og sige at “sådan plejer jeg at koge mine æg, da jeg bedst kan li dem sådan.”
Fremgangsmåden herunder giver et blødkogt æg, hvor hviden er fast, og blommen flydende. Hårdkogt æg hvor det hele er fast.
Kogetid afhænger af størrelsen på ægget, men du finder en lille tabel i bunden af artiklen, med de forskellige kogetider for blødkogte og hårdkogte æg.
Udstyr
- Kasserolle
Ingredienser
- 1 stk. Æg (stort)
- ½ tsk. Salt
- Vand
Fremgangsmåde
- Sæt vand over i en gryde med lidt salt i.
- Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i med en ske.
- Skru herefter lidt ned for varmen, så vandet ikke bulderkoger
- Kog ægget i 5-5½ minut og tag det straks op af vandet.
- Skyl ægget under den kolde hane i 20-30 sekunder, da ægget ellers vil koge videre inde i skallen.
- Ægget er nu klar til servering med lidt salt på toppen. Velbekomme.
Næringsindhold
Udstyr
- Kasserolle
Ingredienser
- 1 stk. Æg (stort)
- ½ tsk. Salt
- Vand
Fremgangsmåde
- Sæt vand over i en gryde med lidt salt i.
- Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i med en ske.
- Skru herefter lidt ned for varmen, så vandet ikke bulderkoger
- Kog ægget i 9½-10 minutter og tag det straks op af vandet.
- Skyl ægget under den kolde hane i 20-30 sekunder, da ægget ellers vil koge videre inde i skallen.
- Ægget er nu klar til at blive pillet.
Næringsindhold
Bruger du mindre eller større æg end nævnt i opskriften ovenover, skal du ændre kogetiden med ca. 30 sekunder.
Blødkogte æg kogetid:
Lille æg (S): 4-4½ minutter
Mellemstort æg (M): 4½-5 minutter
Stort æg (L): 5-5½ minutter
Extra stort æg (XL): 5½-6 minutter
Hårdkogte æg kogetid:
Lille æg (S): 9 minutter
Mellemstort æg (M): 9-9½ minutter
Stort æg (L): 9½-10 minutter
Extra stort æg (XL): 10-10½ minutter
Tip til æg, brug kun et par centimeter vand, derved damper æggene, og bliver meget bedre, plus man sparer både strøm og vand 🙂
Hvis æggene skal sænkes helt under vand, er det dog en god idé at putte dem i vandet inden man sætter det på varmen, så de får præcis lige lang tid 🙂
Godt tip – det må jeg afprøve en dag 🙂