Går man en tur i den danske natur om sommeren, finder man et have af forskellige svampe. Faktisk findes der over 6000 arter, bare i Danmark. På verdensplan er tallet oppe på 1,5 mio svampe. Mange af disse svampe er spiselige, men da der også er mange giftige svampe i blandt, skal man ikke begynde at plukke dem, hvis man ikke er helt sikker på om den kan spises eller ej.
Der er som sagt mange spiselige svampe i den danske natur, men mange af dem kan være svære at kende blandt alle de giftige. Så derfor har jeg udvalgt 5 lækre spiselige svampe, som er forholdsvis nemme at genkende og som kan findes i den danske natur.
Almindelig kantarel (Cantharellus cibarius)
Almindelig kantarel er en af vores fineste og bedste spisesvampe. Da den som rå svamp har en meget skarp smag, afholder det ofte snegle og orme fra at spise af svampen. Det er derfor ofte let at finde ubeskadiget eksemplarer.
Svampen er ca. 3-10 cm høj, og er æggegul med farvevariation som æggeblommer. Kødet er fast og har en svag duft, som tørrede abrikoser.
Almindelig kantarel vokser kun i forbindelse med træer ( som oftest bøg, eg, birk og fyr) og er derfor at finde i skovområder.
Den kan findes fra midten af juni og frem til november, men ses mest talstærkt omkring august.
Karl Johan – spiselig rørhat (Boletus edulis)
Karl Johan svampen er en af Danmarks mest eftertragtede spisesvampe. Den har fået navnet fra den svenske konge Karl XIV Johan, der holdt meget af at spise svampen.
Svampen kan blive temmelig stor. Normalt er hatten 5-20 cm i diameter, men den kan i sjældne tilfælde blive helt op til 25 cm. Den har en halvkugleformet hat, som er brun eller gråbrun med en lidt fedtet overflade. Stokken er 6-16 cm høj og 2-5 cm i diameter og har ofte en stor bule nederst på stokken, hvilket gør at stokken får en kegleform.
Karl Johan er almindelig i løv- og nåleskove.
Den kan findes fra august og frem til oktober. Hvis der falder meget regn i efteråret, samtidig med at det bliver varmt, så kommer der særlig mange Karl Johan svampe frem.
Mark-champignon (Agaricus campestris)
Mark-champignon er en af de mest almindelige svampe i Danmark. Den er en god spisesvamp, som man ofte bruger i gryderetter.
Hatten vokser frem helt kugleformet, hvorefter den åbner op og bliver næsten flad. Den kan opnå en diameter på 3-8 cm. Hatten er hvid og har små skæl. Overfladen er tør og mat. Stokken er kort og bliver 3-6 cm høj og 1-1,5 cm i diameter.
Mark-champignon er en almindelig svamp på græsmarker og græsplæner, og findes også i haver og parker. Man behøver derfor ikke tage i skoven for at gå på jagt efter svampen.
Den kommer frem i juni og forsvinder igen i slutningen af oktober. Den vokser talrigt frem hvis der efter en tør sommer pludselig kommer meget regn.
Stor trompetsvamp (Craterellus cornucopioides)
Stor trompetsvamp er en ret almindelig og god spisesvamp.
Svampen er 6-14 cm høj og er gråsort til mørkebrun, med en karakteristisk dyb tragtform, som giver den et trompetlignede udseende. Hatten er 3-7 cm bred.
Stor trompetsvamp vokser ofte i små flokke, især i ældre løvskov, under eg og bøg.
Svampen kan findes fra august til oktober.
Tragt-kantarel (Craterellus tubaeformis)
Tragt-kantarel er en god spisesvamp, som kan findes i det meste af landet.
Som navnet antyder, er svampen tragtformet og bliver kun 2-5 cm. høj. Hatten er okkerbrun til gulbrun og ligner farvemæssigt visne blade, og kan derfor være svær at få øje på. Hatten er 1-6 cm i diameter.
Tragt-kantareller kan findes i løv- og nåleskov, især på fugtig, mosrig morbund. De vokser ofte i grupper.
Den kan findes fra september og frem til den første frost, hvor svampen forsvinder igen.