Hvor sommeren er mekka for friske grøntsager og lækker frugt, er efteråret god for masser af lækre rodfrugt. Det vælter op med rødbeder, gulerødder, pastinakker, persillerødder, jordskokker mv. Rodfrugter som egner sig super-godt til at bage i ovnen.
Rodfrugter i ovn går godt som tilbehør til de fleste retter. Ofte servere jeg dem til en lækker grydesteg, sammen med en god hjemmelavet bearnaise sauce. Men bagte rodfrugter kan nemt erstatte kartofler, pommes frites og anden form for tilbehør.
Rodfrugteblandinger kan sagtens købes i det lokale supermarked, men det er altså noget andet når man selv har gravet dem op i urtehaven. Det smager bare bedre når man ved at det er noget men selv dyrket og passet sommeren over.
Ingredienser
- 1 kg. blandede rodfrugter efter eget valg (gulerødder, rødbeder, pastinak, persillerod, sweet potato osv.)
- 2 kviste frisk timian
- 2 spsk. honning
- 2 spsk. olivenolie
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at skrælle din rodfrugter. Brug evt. gummihandsker, hvis du har valgt rødbede.
- Skær dine rodfrugter ud i passende stykker. Dem som skal have længst (rødbede) skal være mindst og dem som ikke skal ha ret lang tid (pastinak) skal være størst. Så bliver de færdige på nogenlunde samme tid.
- Bland olivenolie, honning og krydderier i en stor skål. Vend rodfrugterne heri, og hæld dem derefter op i et ildfast fad eller på en bageplade med bagepapir.
- Bag dine rodfrugter i en forvarmet ovn ved 200 grader i 45 minutter - eller til rodfrugterne er møre men stadig har en lille smule bid.
Noter
Hvilke rodfrugter egner sig bedst til at bage i ovnen?
Du kan bruge alle typer rodfrugter. De mest benyttede er:
- Kartofler
- Søde kartofler
- Jordskokker
- Gulerødder
- Orangerødder
- Rødbeder
- Bolchebeder
- Gule beder
- Pastinak
- Persillerod