Granola er super-nemt at lave, og man kan benytte lige præcis de ingredienser man bedst kan lide. Men typisk består den af forskellige slags nødder og kerner, havregryn og sødemiddel, som f.eks honning eller brun farin, som ingredienser ristes i. På den måde får man den lækreste hjemmelavede müsli, som man kan hælde ovenpå sin yoghurt eller skyr, og spise til morgenmad. Evt. sammen med nogen friske bær.
Opskriften herunder er min favorit, som kan “udvides” med andre lækre ingredienser. Du kan finde yderligere inspiration længere nede på denne side.
Granola - Hjemmelavet müsli
Tryk på stjernerne og bedøm opskriften
Udskriv Pin Del på FacebookIngredienser
- 360 g. grovvalsede havregryn
- 200 g. blandede nødder og kerner, efter eget valg
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. kanel
- 1 dl. kokosolie
- 1 dl. honning eller sirup
- 1 tsk. vaniljeekstrakt
- 1½ dl. tørret frugt, efter eget valg (valgfrit)
- 1 dl. chokoladestykker (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 175℃
- I en stor skål blander du havregryn, nødder, kerner, salt og kanel.
- Derefter tilsættes olie, honning og vanilje. Mix det hele godt sammen, så de våde ingredienser fordeles jævnt.
- Tag en dyb bageplade og beklæd den med bagepapir. Hæld granolaen ud på bagepapiret og fordel det jævnt med en ske.
- Bages i ovnen i 21-24 minutter, indtil det bliver let gyldent. Rør evt. rundt i granolaen med en ske efter 10 minutter.
- Tag granolaen ud af ovnen og lad det køle helt ned, så det bliver sprødt og knassende.
- Når det er kølet helt af, kan du tilsætte tørrede frugt og chokolade, hvis du vælger det.
- Inden du kan hælde din hjemmelavede müsli op i en beholder, skal det lige slåes let i stykker, da det hele er smeltet sammen til en stor plade. Du kan enten bruge en palet til at slå det i mindre stykker, eller røre rundt med en ske, så det bliver noget finere i konsistensen.
- Opbevares i en lufttæt beholder, hvor den kan holde 1-2 uger. Du kan også fryse det ned i mindre portioner, hvor det kan holde i ca. 3 måneder.
Hvad kan tilsætte i sin granola eller hjemmelavede müsli?
Granola kan virkelig være en kreativ madlavningoplevelse, da du kan tilføje mange forskellige ingredienser for at ændre smag og tekstur. Her er nogle ideer:
- Nødder og frø: Udover de mere traditionelle valnødder, mandler, og pekannødder, kan du prøve solsikkekerner, græskarkerner, chiafrø, sesamfrø, eller hørfrø. Pistacienødder og macadamianødder kan også være lækre tilføjelser.
- Tørret frugt: Rosiner er ganske almindelige, men overvej også tørrede tranebær, abrikoser, datoer, figner, bananer, blåbær, eller kirsebær. Du kan endda finde tørret tropisk frugt som ananas, mango eller papaya.
- Sødemidler: Honning og ahornsirup er de mest populære sødemidler, men du kan også bruge agavesirup, brunt sukker, eller kokos sukker. Hvis du ønsker en lavere sukker version, kunne du prøve at bruge et naturligt sødemiddel som stevia eller erythritol.
- Krydderier: Vaniljeekstrakt er en favorit, men du kan også tilføje kanel, ingefær, muskatnød, kardemomme, eller allehånde for at give din granola lidt varme og krydderi.
- Andet: Kokosflager eller kokosnødder kan tilføje en dejlig tekstur og smag. Chokoladebiter (mørk, hvid, eller mælk) kan være en lækker og dekadent tilføjelse. Du kan også prøve at tilføje proteinpulver for en ekstra næringsboost.
- Olivenolie og havsalt: For en mere gourmet, voksen version af granola, prøv at bruge en god kvalitet ekstra jomfru olivenolie som din fedtkilde og en smule flagesalt. Dette kan skabe en mere sofistikeret smagsprofil.
Husk, at du skal tilsætte tørrede frugter og chokolade efter bagning, så de ikke bliver brændte. Nødder og frø skal også overvåges nøje under bagningen for at sikre, at de ikke bliver for brændte, da de kan tilberede hurtigere end havregryn.
Serveringsforslag
- Med mælk: Granola kan simpelthen serveres i en skål med mælk ligesom traditionelle morgenmadsprodukter. Du kan bruge den mælk du foretrækker – fra almindelig komælk til plantebaserede alternativer som mandelmælk, sojamælk, havremælk, eller kokosmælk.
- Med yoghurt: Granola er fantastisk som en crunchy topping på yoghurt. Du kan tilføje lidt frisk frugt for at lave en fuld morgenmadspokal eller en sund dessert. Du kan også lave en yoghurt parfait ved at hælde yoghurt, granola, og frugt i et højt glas.
- Som en smoothie topping: Hvis du laver en tyk smoothie eller en smoothie bowl, kan granola tilføje en dejlig tekstur og et næringsboost.
- I bagt frugt: Bland granola med lidt smeltet smør og brug det som et sprødt topping på bagt frugt som æbler eller pærer. Det fungerer næsten som en hurtig og nem skorpe.
- Som en snack: Du kan altid snacke på granola som det er, lige ud af posen! Det er en fantastisk snack at tage med på farten, eller du kan lægge det i børnenes madpakke.
- I desserter: Granola kan også bruges i desserter, såsom som et drys på is, som et sprødt lag i en frugtbund, eller endda som en base for en ostekage.
- Over havregryn: Hvis du elsker havre men ønsker en lidt anden tekstur, kan du lave din almindelige skål havregryn og tilføje en skefuld granola på toppen for lidt crunch.
Granola er en meget alsidig ingrediens og kan bruges på mange forskellige måder.