Gløgg er lig med Jul, og det smager bare skønt. Gløgg findes i mange afskygninger og forskellige opskrifter. Desværre tyr de fleste til en færdig gløgg-ekstrakt, som de køber i det lokale supermarked, og det er synd. Hjemmelavet gløgg er meget simpelt at lave, og man kan krydre den lige som man vil ha den. Det samme gør sig gældende med vinen – her kan du også bruge hvad du har lyst til.
Gløgg-opskriften herunder, er min egen. Den tager udgangspunkt i en klassisk gløgg, som jeg har tilpasset min smag. Du kan selv tilsætte og/eller fjerne ingredienser, præcis som du har lyst til.
Ingredienser
- 1 l. rødvin
- 2 dl. portvin
- ½ dl. rom
Gløggkoncentrat
- 2 dl. vand
- 2 stk. appelsiner, saft og revet skal
- 2 stk. kanelstænger
- 3 stk. stjerneanis
- 2 dl. sukker eller brun farin
- 1 spsk. nelliker, hele
- ½ tsk. kardemomme, hel
- ½ tsk. peberkorn, hele
Fyld
- 100 g. rosiner
- 50 g. mandler, smuttede og hakkede
- appelsinskiver
Fremgangsmåde
- Kom appelsinsaft, appelsinskal, vand, sukker og krydderier i en gryde, og bring den i kog.
- Når det har kogt i ca. 15-20 minutter, tages det af blusset.
- Lad det stå og trække i 1-2 timer, inden du sier krydderierne fra.
- Tilsæt rødvin, portvin og rom, og varm gløggen op til ca. 80 grader.
- Tilsæt rosiner og hakkede mandler, og server straks. Pynt evt. glassene med appelsinskiver.
Hvor stammer Gløgg fra?
Gløggen, som vi kender den, stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor den kaldes glühwein. i 1400 tallet, brugte man opvarmet rødvin med krydderier, til at varme sig på om vinteren.
Men i romerske kogebøger, tilbage fra ca. år 300, findes der også opskrifter, som minder meget om gløgg. Her bestod den af vin, honning, peber, lavendel, safran, pinjekerne og dadler. Så om gløggen har sin oprindelse her, det kan ingen vist svare på. Men gløggen har i hvert fald spredt sig til det meste af Europa, som nyder den varme drik på julemarkederne rundt omkring.
Prøv også: Den amerikanske julepunch – Eggnog
Børnegløgg – Uden alkohol
Man kan sagtens lave gløgg til børnene, så de også kan være med til julehyggen. Her dropper man portvin og rom, samt erstatter rødvinen med solbærsaft. Resten af opskriften er den samme. Børnene elsker det.