Sådan bruger du proteinpulver

Sådan bruger du proteinpulver

Sådan bruger du proteinpulver

Mange atleter og andre fitness-personer bruger proteinpulver i deres hverdag. Man behøver bestemt ikke være en professionel atlet før, at man har behov for at bruge proteinpulver. Rigtig mange normale mennesker, som bare er lidt fitness-interesserede, vælger at supplere deres kost med proteinpulver. Det kan der være rigtig mange grunde til – men i bund og grund bruger man proteinpulver, så man kan ramme sit ønskede proteinindtag. Det kan for eksempel være, at man ikke har nok appetit til at spise alt det protein, som man har behov for. Det kan dog også være, at man har et højt dagligt proteinmål på grund af intensiv træning, og derfor har brug for en let måde at få ekstra proteiner på. Nogle bruger også proteinpulver, så de hurtigere bliver mæt efter et måltid.

Forskellige typer proteinpulver

Proteinpulver eksisterer i mange former. Det store udvalg kan også være med til at gøre det lidt uoverskueligt at vælge hvilken slags proteinpulver, som man skal købe.

Rigtig meget proteinpulver er baseret på valleprotein. Denne type protein udvindes fra komælk. Det er noget af det mest populære protein i Danmark. Det smager nemlig ikke af så meget, så smagen kan nemt gemmes ved at tilføje andre smage. Valleprotein hedder også ‘whey protein’ på engelsk.

Kasein er en anden type mælkeprotein. Denne bliver udvundet fra skummetmælk. Det tager kroppen længere tid at optage kaseinprotein end valleprotein. Af den grund vælger mange at tage kaseinprotein inden sengetid, så kroppen kan optage det i løbet af natten.

Hvis man har laktoseallergi eller er veganer, skal man holde sig fra de ovenstående to typer proteinpulver. I stedet kan man få proteinpulver baseret på havre, ærter eller ris. Nogle gange vil alle tre slags proteinkilder blandes sammen for at opnå den mest effektive blanding af proteiner.

Når man køber proteinpulver, vil man desuden også kunne vælge smag. De klassiske smage er vanilje, chokolade og jordbær. Men i takt med at proteinpulver er blevet mere og mere populært, er der også kommet mange flere smage. Det kan for eksempel være en cookiesmag, æblesmag, banansmag og kaffesmag. Udvalget er kæmpestort, så man kan let finde en smag, som man bryder sig om.

Hvornår bør man bruge proteinpulver?

Det er svært at svare på præcist hvornår, at man skal begynde at bruge proteinpulver. Proteinpulver skal bruges, når man ikke har mulighed for at nå sit nødvendige proteinindtag hver dag.

Hvis man er elitesportsudøver, vil man for eksempel have brug for at have et højt proteinindtag, hvis man fortsat vil kunne opretholde sit daglige aktivitetsniveau. Det er nemlig utroligt vigtigt for kroppen at få nok protein. Hvis man ikke får nok protein, vil man have svære ved at øge sin muskelmasse og hurtigt blive træt.

Som tommelfingerregel skal man altså bruge proteinpulver, når man ikke på naturlig vis kan ramme sit proteinbehov. Mange vælger dog at bruge proteinpulver til at holde sig mætte igennem dagen og fordi proteinpulver smager rigtig godt.

Hvor meget protein om dagen?

Ligesom det er svært at svare på hvornår proteinpulver er relevant for dig, er det også svært at svare på hvor meget protein om dagen, du skal sigte efter. Hvor meget protein om dagen varierer nemlig meget fra person til person. Det handler nemlig om ens vægt, daglige aktivitetsniveau og fitnessmål.

Hvis man har et normalt aktivitetsniveau uden intensiv træning, anbefales det, at man indtager 1,5-1,8 gram protein per kilo kropsvægt. Det svarer altså til, at en fuldvoksen mand på 80 kilogram, skal indtage 120-144 gram protein dagligt. Hvis man styrketræner, skal man op omkring 2 gram per kilo kropsvægt. Meget sundhedspersonale anbefaler ikke, at man indtager mere end 2 gram protein per kilo kropsvægt, men det er selvfølgelig en individuel sag.

Hvordan bruger man proteinpulver?

Proteinpulver kan bruges på mange måder. En af de mest normale måder er at lave en proteinshake. Det er lettest at gøre, hvis man har en ordentlig shaker. I shakeren blander du dit proteinpulver med enten vand eller mælk, og så ryster du ellers blanding sammen indtil, at der ikke er flere klumper. Det er vigtigt, at shakeren er helt tæt, da det ellers vil sprøjte ud over det hele. Herefter kan du tage shakeren med dig og drikke din shake i løbet af dagen.

Det er dog også blevet populært at blande sit proteinpulver i mad – så er et måltid nemlig mere proteinrigt, og man behøver ikke drikke en masse væske i form af en shake i løbet af dagen. Det er for eksempel meget almindeligt, at folk laver havregrød eller kager med proteinpulver. Det gør det bare lidt mere sundt og mættende. Skal man have lidt lækkert, er proteinpandekager også meget populære.

Eftersom det er blevet så populært at lave mad med proteinpulver, findes der nu flere proteinblandinger til netop dette formål. Langt de fleste forhandlere har for eksempel en pandekagemix. Det er rigtig let at lave proteinpandekager med sådan en blanding. Ofte skal der nemlig bare tilføjes vand – du behøver altså ikke være en ørn i et køkken for at kunne nyde nogle sunde pandekager til søndagsmorgenmaden.

Hvordan kan man ellers forbedre sin fitness livsstil?

Hvis du bruger proteinpulver, er du højst sandsynligt meget interesseret i fitness og i at have en sund livsstil. Men det er altså ikke altid nok at tage proteinpulver. For eksempel skal du også sørge for at have en sund og varieret kost. Det er vigtigt, at du får nok grøntsager og kulhydrater. Ellers vil du hurtigt miste energien og gejsten.

Mange vælger for eksempel at spise en god omgang kulhydrater en halv time før, at de tager til træning. Det behøver på ingen måde være et stort måltid. Det kan for eksempel være en portion havregryn eller bare en banan. Det giver bare en den ekstra energi, som man nogle gange kan have brug for at yde sit allerbedste.

Hvis du er ny til fitness livsstilen, kan det måske virke overvældende at tage i fitness. Selvom du har forberedt dig godt med et højt proteinindtag og det rigtige træningstøj, kan man godt gå lidt i stå, når man først skal i gang. Det kan derfor stærkt anbefales, at du strikker et træningsprogram sammen før, at du tager over i fitnesscenteret. Så skal du ikke til at overveje hvilke øvelser, du skal lave. Det kan nemlig hurtigt få dig til at miste momentum, hvis du konstant er nødt til at stoppe op og tænke. Med et træningsprogram kommer det hele automatisk, og du vil hurtigt mærke, at din træning bliver optimeret og mere effektiv.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*