Mange danskere kender Danmarks nationalfugl svanen. Men hvor mange ved, hvilket dansk æble, der er kåret til vores nationalæble? Svaret finder du i det sønderjyske, nemlig Gråsten, hvor det røde æble med de grønne toner ”Rød Gråsten” har fået tildelt den ærefulde titel og smager skønt i desserter og bagværk.
Udover det særligt danske nationalæble er danske æbler generelt vurderet af madeksperter til at smage ekstra godt sammenlignet med udenlandske æbler. Dette skyldes, at det danske klima giver særlige vækstforhold for æblerne, så de bliver både syrlige, søde og friske på en og samme tid. På grund af denne særlige balance mellem sødme og syre, er de danske æbler ideelle at bruge i madlavningen til både hovedretter, forretter og desserter.
Står du og mangler ny inspiration til skønne opskrifter med æbler, vil du her få mere viden om, hvilke danske æblesorter, der findes, hvornår på året de er modne og hvad du kan bruge dem til i forskellige retter.
Æbler om sommeren
Når sommerens varme er over os, og vi mest af alt har lyst til væske, frugt og lette retter, er der ikke noget som friske sommeræbler i maden og til lette desserter.
Sommeræblerne er normalt modne i august, september og oktober, og tæller sorterne Discovery, Guldborg, Sunrise og Rød Gråsten.
Discovery
Discovery er det røde æble, der er sødt, har en let aroma og er middelstort. Det smager helt utroligt godt og kan især anvendes til lette sommersalater og desserter.
Sunrise
Dette æble er gyldent i farven med en snert af noget rødt og er lille af størrelse. Det har en fantastisk sødme og er meget aromatisk i smagen. Dette æble er især god til søde desserter.
Rød Gråsten
Dette æble er rødt og har nogle toner af grønt i sig. Det er middelstort af størrelse og er utroligt sprødt og saftigt i smagen. Det har en skøn blanding af syre og sødme i sin aroma, hvilket gør det ideelt til desserter og bagværk.
Guldborg
Dette æble er lille i størrelsen og er grønt med røde striber. Det er både lidt stærkt og syrligt i smagen og kan minde om bedsteforældrenes dejlige have, da det er en gammel dansk æblesort. Dette æble er især god at bruge i salater.
Æbler om efteråret
Når sommeren går på hæld, og efterårets orange, røde og gule nuancer melder sin ankomst i de danske skove, er det nu, hvor de såkaldte efterårsæbler kommer på banen.
Her taler vi om månederne oktober, november og december og de danske æblesorter hedder her Rød Aroma, Gala Must, Elstar, Rød Ingrid Marie, Cox Orange, Holsteiner Cox, Rubens, Belle de Boskoop og Pigeon.
Rød Aroma
Dette æble er middelstort i størrelse og er meget sprødt og stærkt aromatisk. Det er særligt velegnet til salater og desserter og også godt som spiseæble.
Gala Must
Dette æble er et meget sødt og saftigt rødt æble med gule toner. Det er tit børnenes favoritæble, fordi det er så sødt og dejligt mildt i smagen. Børnene kan sagtens have æblet med i madpakken eller på skovturen og bare spise af det som sådan. Alternativt kan man lave boller i karry, hvor man skærer æblet ud i små tern.
Elstar
Dette æble er mellemstort i størrelsen og har en rødgul farve. Det er både saftigt og aromatisk og har en perfekt balance mellem sødme og syre. Det er både godt som spiseæble og i madlavningen generelt.
Cox Orange
Dette æble er mellemstort af størrelse og har en rød-grøn farve. Det har en kraftig aroma og et sødt frugtkød. Dette æble er et godt all round æble, der både kan bruges til salater, desserter, madlavning og bagværk.
Holsteiner Cox
Dette æble er mellemstort i størrelsen og har en rød-gul farve. Det er et meget saftigt æble, der har en god syre og en god fasthed. Det kan bruges som spiseæble og er især god til desserter og bagværk.
Rubens
Dette æble er mellemstort i størrelsen og er lyserødt i farven. Det er her sødmen, der dominerer over syren og det er utroligt saftigt. Det er især desserter og bagværk, det egner sig til pga. sin sødme.
Pigeon
Dette æble er meget lille i størrelsen og er lysende rødt i farven. Det har både sødme og syre i smagen og indeholder et hvidt, tørt frugtkød. Det er meget populært at bruge i salater, til lynstegning eller desserter. Nogle bruger det også til dekorationer.
Belle de Boskoop
Dette æble er det, man kalder for et klassisk madæble. Det er mellemstort i farven og har en syrlig aroma. Det er især godt til salater, mad og bagværk.
Æbler om vinteren
Måske er der mange, der glemmer at bruge frugt i madlavningen, når vintermånederne byder på kulde, sne og slud, fordi man ofte forbinder frugt med sommer og efterår.
Her er der dog masser af vinteræbler at bruge i madlavningen, og i månederne januar til april kan man få æblesorterne Rød Jonagold, Jonagored og Rubinstar.
Rød Jonagold
Det rødgule æble Rød Jonagold har en sød-syrlig og krydret smag og er populært at bruge i madlavning som kylling i karry, hvor den giver retten et aromatisk og friskt pift af ekstra smag.
Jonagored
Dette rød-orange og kegleformede æble er meget saftigt med en syrlig-sød og krydret aroma. Det er godt at bruge i både desserter og bagværk og i madlavningen på grund af blandingen af sød-syrlig og krydret smag.
Rubinstar
Dette æble er sødligt i smagen og er et godt spiseæble. Det er især godt til desserter og bagværk på grund af den søde smag.
Skøn morgenmad med æbler
Udover at bruge sæsonbestemte æblesorter i madlavningen, er der også retter, man kan lave hele året rundt af stort set alle æblesorter. Det handler for eksempel om morgenmadsretter med æbler i.
Her kan du for eksempel skære et par æbler ud i tynde skiver og dernæst sætte dem til tørre. Når de er tørret, kan du bruge dem til dejlig müsli. De tørrede æbler kan blandes med kokos, rosiner, havregryn og tranebær og være skøn topping på din havregrød, skyr eller yoghurt.
Rigtig god fornøjelse med de mange skønne smagsoplevelser i æblernes himmerige.