Sushi er noget man enten hader eller elsker. Personligt holder jeg utroligt meget af det, og efter jeg er begyndt at lave det selv, så får vi det ca. en gang om ugen. Der er mange som ikke kan li sushi, men hvis man laver det selv, kan man benytte lige præcis de råvarer man bedst kan li, og undlade dem man ikke så godt kan li. Men er man ikke til fisk, og i dette tilfælde rå fisk, så skal man nok holde sig fra sushi.
Herunder vil jeg fortælle hvordan jeg plejer at lave min hjemmelavet sushi og hvilke opskrift jeg benytter.
Udstyr
- Rullemåtte
Ingredienser
- 600 g. Sushiris
- 8 dl. Vand
- 8 spsk. Sushiris-eddike
- 4 spsk. Sukker
- 1 tsk. Salt
Sushi-fyld
- 1 stk. Laksefilet - Skal ha været frosset ned i 24 timer.
- 1 stk. Frisk tun - Skal ha været frosset ned i 24 timer.
- 2 stk. Avokadoer
- 1 stk. Agurk eller et par gulerødder
- Sesamfrø
- Sushi tang
Fremgangsmåde
- Start med at blande sushiriseddike, sukker og salt i en lille skål, så det bliver opløst.
- Skyld dine ris godt og grundigt i vand - gerne mere end én gang. Vandet skal være helt klart.
- Når dine ris er rene, skal du lade dem stå i blød i en times tid.
- Hæld risene op i en si, og lade dem dryppe godt af i 20-30 minutter.
- Hæld ris og 8 dl. vand og i en tykbundet gryde med låg og bring det i kog. Når det koger skruer du ned på middelvarme og lader det koge i 10 minutter. Herefter tager du gryden af blusset og lader den stå i 15 minutter med låget på.
- Spred risene jævnt i et kar (helst af træ). Tilsæt langsomt eddikeblandingen, og køl risene ned til stuetemperatur, mens du “skærer” igennem risene med en træske el.lign. Brug gerne en vifte eller blæser til at køle risene hurtigere ned.
- Skær alt fyldet ud i passende aflange stænger, så det er klar til brug.
- Læg et passende stykke tang, med den glatte side nedad, på rullemåtten.
- Fordel ris i et tyndt lag oven på tangen, men så der er en lille stribe bar tang foroven, som skal bruges til lukke sushirullen med.
- Læg en stribe kød og en stribe grønt på langs henover midten.
- Rul din sushirulle hårdt sammen, ved hjælp af rullemåtten.
- Afslut rullen ved at pensle den bare stribe tang med vand, så den klistre på rullen og dermed "låser".
- Du gentager punkt 8-12 indtil du ikke har flere råvarer tilbage. Du kan passende lave forskellige kombinationer af grønt og fisk.
- Til sidst bruger du en skarp kniv til at skære din ruller ud i passende stykker sushi.
- Nogle af stykkerne kan man drysse med sesamfrø, hvis man har lyst.
Nigri sushi:
Nigri er den nemmeste form for sushi. Du tager blot en spiseske ris op i hånd og klemmer sammen til en aflang kugle. Herefter lægger du den på et fad eller en plade og trykker den halvflad. Til sidst skærer du et passenede stykke fisk og ligger ovenpå. Simpelt og lækkert.
Sushi Kursus
Vil du gerne lærer meget mere om sushi og blive bedre til at sammensætte og rulle din sushi, så kan jeg anbefale et sushikursus. Det foregår godt nok i Aarhus, men hvis man bor i nærheden, vil jeg klart anbefale det.