Marcipan bruges til mange forskellige ting indenfor bager og konditor faget. Og her op til jul bliver det også brugt til at lave store mængder julekonfekt i de danske hjem.
Når vi skal bruge marcipan i de private hjem, er det ofte med Odense eller Anthon Berg skrevet på pakken – altså noget vi køber. Det er faktisk lidt synd, for opskriften på hjemmelavet marcipan er faktisk super nem, og det tager ikke mere end 10-15 minutter og kræver kun 3 simple ingredienser. Og så må man ikke glemme at hjemmelavet marcipan bare smager 100 gange bedre end købe-marcipan, samt det faktum at det faktisk er en del billigere at lave selv, hvis man køber de store poser mandler på tilbud.
Ingredienser
- 200 g. mandler
- 1 dl. sukker
- 1 dl. vand
Fremgangsmåde
- Kom vand og sukker op i en gryde og bring det i kog. Lad sukkeret opløse i vandet, så du får en lidt tyk sirup. Tag det herefter af varmen, og lad det køle af.
- Hæld mandlerne op i en skål og dæk dem med kogende vand. Lad dem stå i ca. 5 minutter, hvorefter du hæder vandet fra og smutter mandlerne.
- Hæld mandlerne ud på en bageplade og dup dem med køkkenrulle eller rent viskestykke, så de bliver nogenlunde tørre. Man kan også give dem 5 minutter i ovnen ved middel varme.
- Hæld de tørre og smuttede mandler op i en blender eller food processor, og kør til det er fint som mandelmel.
- Begynd nu at hælde den afkølede sukkersirup og i blender eller food processor mens den stadig kører. Massen begynder nu at samle sig til marcipan.
- Den hjemmelavede marcipan er klar når den er fugtig uden at klistre.
- Nu kan du forme din marcipan, og så er den klar til servering.
Noter
Hvad bruger man hjemmelavet marcipan til?
Marcipan bruges til mange forskellige ting i et køkken. Typisk forbinde man marcipan med julekonfekt, men bruges også til bl.a.:
- Kransekage
- Mazarinkage
- Marcipanbrød
- Napoleonshatte
- Jordbærtærte
- Flødeboller
- Fondant
Og så man man jo benytte marcipan i et hav af forskellige kageopskrifter.
Spørgsmål: Kan man fryse marcipan?