Kan man fryse gær?

Kan man fryse gær?

Jeg er ofte blevet spurgt om man kan fryse gær. Desværre er det et spørgsmål som er svært at svare på, og kræver lidt forklaring.

Gær består af en masse levende organismer, som risikere at dø hvis de ikke bliver behandlet og opbevaret rigtigt. Fryser du din gær, er der risiko for at mange af gærcellerne dør, og at dit brød derfor ikke hæver. Dette er grunden til at de danske gærfabrikker også skriver at gær ikke har godt af at blive frosset ned.

Jeg vil dog sige at jeg flere gange har prøvet at fryse gær ned, og uden nævneværdig nedsættelse af hæveevnen. Du skal blot pakke gæren godt ind i en lufttæt beholder, da luft og fugt ikke er godt for gæren. Og når du skal bruge gæren, tager du den ud og lægger den på køkkenbordet i en times tid inden brug.

Men husk på at der altid er risiko for at dejen ikke hæver, når man bruger gær der har været i fryseren. Jo længere tid det har været frosset, jo større er risikoen. Men meget mere end en måned skal du ikke regne med at gæren overlever.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*