Undgå at din skærm går i sort mens du er i køkkenet
Ingredienser
Dag 1 - Opstart
1dl.vand, stuetemperatur
50g.hvedemel
25g.rugmel
25g.grahamsmel
Dag 3-6 - Fodring/opfriskning
50g.surdej
25g.hvedemel
15g.rugmel
15g.grahamsmel
½dl.vand, stuetemperatur
Fremgangsmåde
Dag 1 - Opstart
Du starter med at blande de 3 meltyper sammen med vand, så du får en helt ensartet konsistensen.
Hæld dejen op i et stort glas eller en skål med låg. Låget skal blot lægges løst på og må altså ikke slutte tæt.
Lad det stå på køkkenbordet i skygge, så den har en konstant temperatur på 20-23 grader. Her skal det stå og hygge sig i et par dage.
Dag 3-6 - Fodring/opfriskning
Fra dag 3 skal dejen fodres/opfriskes hver dag. Dette gøres ved at rører rundt i surdejen og tag 50 g. af den - resten kasseres.
Bland de 50 g. surdej med vand og mel, og stil den igen tilbage i en skål.
På dag 6 skulle surdejen være klar til brug.
Opfriskning af surdejen fremover
Nu kan din surdej i princippet holde evigt, hvis blot du opfriske/fodrer dejen med jævne mellemrum. Står surdejen i køkkenet, skal den opfriske hver 2-3 dag, men sætter du dejen i køleskabet, kan du nøjes med hver 5-7 dag.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.