Creme brulee

Creme brulee

Creme brulee er en klassisk fransk dessert, som smager super godt. Desserten er forholdsvis let at lave, men det kræver god tid, og det bedste resultat opnås kun hvis du har en gasbrænder i dit køkken. Da din Creme brulee skal køle helt af inden man hælder sukker på, kan det være en god idé at lave dem dagen før man skal servere dem.

Creme brulee

Creme Brulee

4.41 fra 5 stemmer
Udskriv Pin Del på Facebook
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 55 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 367kcal

Udstyr

 • Små ildfaste serveringsskåle
 • Gasbrænder

Ingredienser

 • 3 dl. Piskefløde
 • 1 stk. Vaniljestang
 • 5 stk. Æggeblommer
 • 1 dl. Sødmælk
 • 4 spsk. Sukker
 • Ekstra sukker til karamelisering

Fremgangsmåde

 • Rør æggeblommer, sukker og vaniljekorn sammen til en luftig æggesnaps.
 • Kom fløde og sødmælk i en gryde, sammen med den tomme vaniljestang, og giv det et hurtig opkog.
 • Når mælkeblandingen har kølet af i nogle minutter, tages den tomme vaniljestang op og blandingen hældes op i æggesnapsen under konstant omrøring - lidt af gangen. Dette kan godt skumme en del, og det er vigtigt du fjerne den.
 • Fordel vaniljecremen i 4 ildfaste skåle og bag dem i en forvarmet varmluftovn i 25-30 minutter ved 125 grader. De er færdige når cremen har sat sig.
 • Når de er bagt færdige skal de sættes i køleskabet. Her skal de stå i minimum 3-4 timer, men gerne natten over.
 • De kolde crème brûlée drysses med et tyndt, men jævnt lag sukker, som brændes forsigtigt med en gasbrænder indtil sukkeret karamelliserer..

Næringsindhold

Næringsindhold
Creme Brulee
Mængde pr. portion
Kalorier
367
% Daglig værdi*
Fedt
 
28
g
33
%
Mættet fedt
 
18
g
82
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
7
g
Natrium
 
30
mg
0
%
Kalium
 
109
mg
3
%
Kulhydrater
 
22
g
6
%
Sukker
 
22
g
40
%
Protein
 
3
g
5
%
Vitamin A
 
1143
IU
46
%
Vitamin C
 
0.5
mg
1
%
Calcium
 
80
mg
10
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Har du prøvet opskriften?Følg @vielskermad.dk på Facebook eller del opskriften.

Creme brulee uden gasbrænder:

Ejer du ikke en gasbrænder, og kan du ikke låne en – så fortvivl ikke, for det kan sagtens lade sig gøre at lave Creme brulee uden en gasbrænder. Selvom brænderen giver en hurtig og præcis kontrol over karameliseringen af sukkeret, kan man også opnå en lignende effekt ved hjælp af en ovns grillfunktion. Her er en metode til at lave den karamelliserede overflade uden en gasbrænder:

 1. Forvarm grillen: Indstil din ovn på grillfunktionen, og sørg for, at den er så varm som muligt. Placer ovnens rist i øverste position, så dine crème brûlée-skåle er tæt på grillens varmeelement.
 2. Påfør sukker: Drys et jævnt lag fint sukker over overfladen af din afkølede crème brûlée.
 3. Grill: Placer crème brûlée-skålene under den forvarmede grill. Hold skarpt øje med dem, da sukkeret hurtigt kan gå fra perfekt karameliseret til brændt. Processen kan tage mellem 1-5 minutter, afhængigt af din ovn og sukkermængden.
 4. Køl ned: Efter du har opnået den ønskede karamelisering, skal du fjerne crème brûlée fra ovnen og lade den køle af i nogle minutter. Den karamelliserede overflade vil blive hård, mens den underliggende creme forbliver blød.

Selvom denne metode er effektiv, kan den give en mindre ensartet overflade end en gasbrænder. Men med lidt øvelse kan du opnå fremragende resultater med ovnsgrillmetoden.

Crème Brûlées Oprindelse

Selvom crème brûlée ofte associeres med det franske køkken, diskuteres dens præcise oprindelse stadig. Nogle mener, at denne delikatesse stammer fra England, mens andre peger på Spanien. Ikke desto mindre har Frankrig taget denne dessert til sig og gjort den til en del af landets rige kulinariske tapestri.

Hvad er Crème Brûlée?

Crème brûlée, som bogstaveligt talt betyder “brændt creme” på fransk, er en dessert lavet af en rig vaniljecreme, der bages i ovnen til den er fast men stadig har en let vuggende midte. Den afgørende finish er et lag af fint sukker, der omhyggeligt brændes med en gasbrænder eller under en grill, hvilket skaber en skarp, karameliseret overflade.

Kunsten bag Perfektionen

Selvom ingredienslisten for crème brûlée er kort, kræver dens tilberedning præcision og tålmodighed. Den silkebløde creme opnås ved at kombinere æggeblommer, sukker, fløde og vanilje. Nøglen er at opvarme blandingen langsomt, så den ikke koagulerer, og derefter bage den ved en lav temperatur for at bevare dens bløde konsistens.

Variationer af en Klassiker

Mens den traditionelle vaniljecrème brûlée er elsket af mange, er der også plads til kreativitet. Over tid har kokke eksperimenteret med forskellige smagstilsætninger, lige fra lavendel og citron til kaffe og chokolade. Uanset valg af smag forbliver essensen af crème brûlée – en lækker creme under en skarp sukkerkrone.

4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*